Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 1 Adli ve Acil Vakalarda Hemşirenin Rolü Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 1 Adli ve Acil Vakalarda Hemşirenin Rolü Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi."— Sunum transkripti:

1 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 1 Adli ve Acil Vakalarda Hemşirenin Rolü Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı alkannn@gmail.com

2 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 2 Adli tıp

3 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 3 25.01.2007 Medimagazin Hemşire hakkında dava açılınca başhekim istifa etti Sakarya Devlet Hastanesi Ameliyat sonrası enjeksiyon Hastada sol tarafını kullanamama, koltuk değnekleri ile yürüme, Hemşire temizlik firmasından görevli, 1000 YTL maddi, 50 bin YTL manevi tazminat davası; Sağlık Bakanlığı, hemşire ve temizlik firması hakkında İddia; “Devlet Hastanesi kadrosunda olmayan bir hemşireye gece nöbeti verilmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur.”. Bu gelişmeler üzerine başhekim, görevinden istifa ederek, Yenikent Devlet Hastanesi'nde uzman doktor olarak göreve başlamış.

4 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 4 Vatan Gazetesi – 28.11.2006 Spermci profesöre 3 yıl ceza Çocukları olmayan kadınları eşlerinin dışındaki erkeklerin spermiyle hamile bırakan profesörün mahkum olmasını sağlayan hemşire. O hastanede görevli diğer bir hemşire; “Gelişmelerin birebir tanığıyım. O zamanlar korkup tanıklık yapmadım. Ama şimdi ben de, diğer birçok arkadaşımız da tanıklık yapabilir.”. Skandalı ortaya çıkaran hemşire “Çok sevdiğim işime ihanet edemezdim”. Peki hiç korkmadınız mı, tehdit almadınız mı ? Çok korktum, çok tehdit aldım. Hastane yönetimi ve arkadaşlarınız sizi kahraman olarak mı karşılayacak, yoksa hastanenin adını kötüye çıkardığınız için kızacaklar mı?

5 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 5 Türk Hemşirelik Derneği Haber Bülteni 20.12.2006 Meslektaşımız, çalıştığı hastanede tanığı olduğu meslek ahlakına aykırı uygulamalara karşı gösterdiği cesur ve onurlu direnişi nedeniyle genel kurula davet edilmiş ve kendisine derneğin altın rozeti ile teşekkür belgesi verilmiştir. Genel Merkez, benzeri tavır gösteren her meslektaşını her anlamda destekleyecektir.

6 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 6 Medimagazin – 26.03.2007 Hemşireye üst aratılmasına dava Türk Sağlık-Sen sağlık çalışanlarının kendi görevleri dışında başka işlerde kullanılamayacağı gerekçesiyle, Bolu’nun Göynük İlçesi Kaymakamlığı tarafından bir hemşirenin cezaevine gelen kadın ziyaretçilerin üst araması ile görevlendirildiği gerekçesiyle yargıya başvurdu.

7 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 7 Akşam Gazetesi – 23.12.2006 Bekaret bozan muayene Vaginal akıntı şikayetiyle sağlık ocağına giden 28 yaşındaki bayan, ‘spekulum’ denilen cihazı kullanan doktorun, “kızlık zarını yırttığını” öne sürerek ceza davası açtı ve ayrıca tazminat da talep etti. “Akıntı ve kaşıntı şikayetiyle Sağlık Ocağı’na gittim. Doktor ve hemşire ile muayene odasına geçtik. Giyinmeye başladığımda hemşire bana ‘Kaç çocuğunuz var?’ diye sordu. Ben de ‘Bekarım’ dedim. Anladım ki, kızlık zarım bozulmuştu. Doktordan rapor istedim vermedi.” Hemşire şahit Hemşire; “muayene sırasında yan odada bulunduğunu, doktorun spekulum denilen aleti aldığını gördüğünü ve genç kadının bağrışına şahit olduğunu.” söyledi. Hemşire “Bilgileri aldığım sırada hastaya evli olup olmadığını sordum. ‘Ben bekarım’ dedi ve üzülüp ağladığını gördüm. Doktor hakkındaki suçlamaları reddetti. Dava dosyası, rapor düzenlenerek “dikkatsizlik ve tedbirsizlik” sonucu kızlık zarının bozulup bozulmayacağı ve doktorun olaydaki kusurunun belirlenmesi için, Adli Tıp Kurumu’nun karşılığı olarak bilinen Yüksek Sağlık Şurası’na gönderildi.

8 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 8 Vatan Gazetesi – 04.10.2006 ‘Hatalı burun’a milyarlık dava 32 yaşındaki hemşire, solunum sıkıntısı nedeniyle Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı tarafından 6 ayda 3 kez ameliyat edildi. Ancak sağlığına kavuşamayan üstelik görüntüsü bozulan hemşire, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nden ameliyatının hatalı yapıldığına ilişkin rapor aldı ve doktor aleyhine Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 30 bin YTL’lik tazminat davası açtı.

9 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 9 Sabah Gazetesi – 05.05.2004 Siyami Ersek hastanesinde erkek arkadaşından ayrıldığı için bunalım geçiren 24 yaşındaki yoğun bakım hemşiresi, yoğun bakımdaki üç erkek kalp hastasına aşırı dozda potasyum nitrat vererek öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandı. Savcı üç cesedin ölümünü şüpheli bularak otopsi yapılmasına karar verdi. Hemşirenin arkadaşları ile de uyum problemi vardı. Başhekim; “hemşire bunalımdaydı.”

10 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 10 Sabah Gazetesi – 07.05.2004 Başka hastaları da öldürmüş. Bir başka hasta yakını; “Annemi de o hemşire öldürdü, annemi hastaneye yatırdıktan sonra hemşire ile tartıştım, ertesi gün annem 'aniden' öldü. Annemin ciğer rahatsızlığı vardı, ama annem kalp krizinden öldü, annem hastaneye yattığında gayet iyi durumda idi, ilk gün sürekli kan tahlilleri yapıldı, ancak tahlillerin ne için yapıldığını kendilerine hiç kimse söylemedi, sonuçlarının da söylenmediğini, ertesi gün annesinin yoğun bakıma kaldırılmak istendiğini, bu arada annesini yoğun bakıma götüren hemşire ile tartıştıklarını, o esnada annesinin birden çığlık attığını, hızla yanına koştuklarını, ne olduğunu anlamadan hemşirenin "çıkın buradan, anneniz iyi durumda” dediğini, bu arada hemşire ile tartıştıklarını, annesinin sürekli “oğlum ne olur beni yoğun bakıma yatırmayın dediğini.”söyledi. Ben de hemşireye anneme iyi bakmalarını, ona bir şey olmasına müsaade etmemelerini söyledikten yarım saat sonra abime bir telefon geldi. Yoğun bakıma çıktığımızda annemin cansız bedeni ile karşılaştık. Yoğun bakımda hiç bir yetkili yoktu, hemşire ve hastaneden davacıyız." dedi. Ölüm meleği hemşire; “Evet ben öldürdüm.”

11 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 11 Hürriyet – 15.09.2004 Hemşireye 30 yıl istendi.

12 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 12 Vatan – 04.10.2004 Mahkeme hemşire için 'ölümde kastı vok' dedi, 'kasten adam öldürmek' suçundan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan hemşireye mahkemeden iyi haber geldi. Dosyayı inceleyen Ağır Ceza Mahkemesi, olayda kasıt bulunmadığını, hemşirenin 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek' suçundan yargılanması gerektiğini belirterek dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Hemşire 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

13 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 13 TGRT Haber– 23.02.2005 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan hemşire tahliye edildi Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, hemşire, hakkındaki suçlamaları reddederek, tahliye talebinde bulundu. Mahkeme hemşirenin talebini yerinde bularak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi.

14 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 14 Türkiye Gazetesi – 15.02.2007 Adli Tıp: Seda hemşire hatalı Adli Tıp’ın hazırladığı rapor mahkemeye ulaştı. Oy çokluğuyla kabul edilen raporda, hemşirenin tıp kurallarına uygun davranmadığına dikkat çekildi. Mahkeme heyeti, Seda Yavuz’un yeniden tutuklanma talebini reddederek, raporla ilgili savunma hazırlanması için duruşmayı Mayıs 2007’ ye erteledi.

15 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 15 Raporda "Yoğun bakım servisinde tedavi gören 70 yaşındaki hastanın hayatını yitirdiği tarihte arter kan gazı takiplerinde saat 10.00-18.00 arasında potasyum seviyelerinin 3,9-3,9-3,6-4,1-4,8 olduğunun anlaşıldığı ve bu değerlerin normal sınırda olduğu, bu değerlere göre, potasyum verilmesine gerek olmadığı, hemşirenin doktor isteği dışında, potasyum verilmesi gerekmeyen bir hastaya potasyum enjekte etmesinin tıp kurallarına uygun olmadığı oy çokluğu ile mütalaa olunur" ibaresi yer aldı.

16 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 16 2009 ÖSS Hukuk Fakültesi Kontenjanları Abant İzzet Baysal Üniversitesi Adıyaman Üniversitesi Adnan Menderes Üniversitesi Afyon Kocatepe Üniversitesi Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

17 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 17 Ahi Evran Üniversitesi – Kırşehir Akdeniz Üniversitesi Genel 150Okul Birincisi 4 Aksaray Üniversitesi Amasya Üniversitesi

18 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 18 Anadolu Üniversitesi Genel 150Okul Birincisi 4 Ankara Üniversitesi Genel 800 Okul Birincisi 20 Ardahan Üniversitesi

19 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 19 Artvin Çoruh Üniversitesi Atatürk Üniversitesi Genel 60Okul Birincisi 2 Balıkesir Üniversitesi Bartın Üniversitesi Batman Üniversitesi Bayburt Üniversitesi Bilecik Üniversitesi

20 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 20 Bingöl Üniversitesi Bitlis Eren Üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi Bozok Üniversitesi – Yozgat Celal Bayar Üniversitesi Cumhuriyet Üniversitesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi

21 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 21 Çankırı Karatekin Üniversitesi Çukurova Üniversitesi Genel 60Okul Birincisi 2 Dicle Üniversitesi Genel 200Okul Birincisi 5 Dokuz Eylül Üniversitesi Genel 400Okul Birincisi 10 Dumlupınar Üniversitesi – Kütahya

22 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 22 Düzce Üniversitesi Ege Üniversitesi Erciyes Üniversitesi – Kayseri Genel 150Okul Birincisi 4 Erzincan Üniversitesi Genel 150Okul Birincisi 4 Osmangazi Üniversitesi – Eskişehir

23 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 23 Fırat Üniversitesi – Elazığ Galatasaray Üniversitesi Genel 25Okul Birincisi 1 Gazi Üniversitesi Genel 300Okul Birincisi 8 Gaziantep Üniversitesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi – Tokat

24 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 24 Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Giresun Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi Hakkari Üniversitesi Harran Üniversitesi Hitit Üniversitesi – Çorum

25 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 25 Iğdır Üniversitesi İnönü Üniversitesi – Malatya İstanbul Teknik Üniversitesi İstanbul Üniversitesi Genel 800Okul Birincisi 20 İkinci Öğretim Genel 400 Okul Birincisi 10 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kafkas Üniversitesi

26 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 26 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Karabük Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Genel 60Okul Birincisi 2 Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi – Karaman

27 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 27 Kastamonu Üniversitesi Kırıkkale Üniversitesi Genel 100Okul Birincisi 3 İkinci Öğretim Genel 100 Okul Birincisi 3 Kırklareli Üniversitesi Kilis Yedi Aralık Üniversitesi

28 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 28 Kocaeli Üniversitesi Genel 100Okul Birincisi 3 Mardin Artuklu Üniversitesi Marmara Üniversitesi Genel 400Okul Birincisi 10 İkinci Öğretim Genel 400 Okul Birincisi 10

29 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 29 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – Burdur Mersin Üniversitesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Muğla Üniversitesi Mustafa Kemal Üniversitesi – Hatay Muş Alparslan Üniversitesi

30 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 30 Namık Kemal Üniversitesi – Tekirdağ Nevşehir Üniversitesi Niğde Üniversitesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ordu Üniversitesi Ortadoğu Teknik Üniversitesi Osmaniye Korkutata Üniversitesi Pamukkale Üniversitesi

31 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 31 Rize Üniversitesi Sakarya Üniversitesi Selçuk Üniversitesi Genel 250Okul Birincisi 7 İkinci Öğretim Genel 250 Okul Birincisi 7 Siirt Üniversitesi Sinop Üniversitesi

32 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 32 Süleyman Demirel Üniversitesi Genel 100Okul Birincisi 3 Şırnak Üniversitesi Trakya Üniversitesi Tunceli Üniversitesi Uludağ Üniversitesi Genel 150Okul Birincisi 4

33 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 33 Uşak Üniversitesi Yalova Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zonguldak Karaelmas Üniversitesi

34 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 34 94 Devlet Üniversitesi Genel 4405Okul Birincisi 116 İkinci Öğretim Genel 1150 Okul Birincisi 30 Toplam 5701

35 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 35 Gülhane Askeri Tıp Akademisi 1 Askeri Üniversite

36 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 36 Acıbadem Üniversitesi Atılım Üniversitesi – Ankara Genel 120Burslu 20 Burslu % 50 10 Bahçeşehir Üniversitesi Genel 130Burslu 20 Başkent Üniversitesi Genel 110% 50 Burslu 20 % 25 Burslu 10

37 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 37 Beykent Üniversitesi Genel 100Burslu 15 % 50 Burslu 8 Bilkent Üniversitesi Genel 120 Kapsamlı Burslu 20Destek Burslu 20 Çağ Üniversitesi – Mersin Genel 50Burslu 5% 75 Burslu 10 % 50 Burslu 10 % 25 Burslu 10

38 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 38 Çankaya Üniversitesi Genel 140Burslu 20 Doğuş Üniversitesi Genel 40Burslu 10% 50 Burslu 20 Fatih Üniversitesi Genel 40Burslu 5% 50 Burslu 5 Gediz Üniversitesi

39 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 39 Haliç Üniversitesi Işık Üniversitesi İstanbul Arel Üniversitesi İstanbul Aydın Üniversitesi Genel 140Burslu 15 %50 Burslu 10 İstanbul Bilgi Üniversitesi Genel 120Burslu 20

40 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 40 İstanbul Bilim Üniversitesi İstanbul Kültür Üniversitesi Genel 115Burslu 20% 50 Burslu 10 İstanbul Ticaret Üniversitesi Genel 80Burslu 10 İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Üniversitesi

41 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 41 Kadir Has Üniversitesi Genel 60Burslu 10% 50 Burslu 15% 25 Burslu 15 Koç Üniversitesi İngilizce Genel 30Başarı Burslu 6Destek Burslu 8 Maltepe Üniversitesi Genel 120Üstün Başarı Burslu 2Burslu 20

42 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 42 Melikşah Üniversitesi - Kayseri Okan Üniversitesi Genel 40Burslu 5% 50 Burslu 10 Özyeğin Üniversitesi Piri Reis Üniversitesi Sabancı Üniversitesi

43 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 43 Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Genel 20Üstün Başarı Burslu 1Burslu 10 Ufuk Üniversitesi – Ankara Genel 50Burslu 5 Yaşar Üniversitesi – İzmir Genel 82Burslu 10 % 50 Burslu 8

44 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 44 Yeditepe Üniversitesi Genel 80Başarı Burslu 30 Destek Burslu 30 Zirve Üniversitesi - Gaziantep

45 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 45 34 Vakıf Üniversitesi Genel 1787% 100 Burslu 210% 75 Burslu 10 % 50 Burslu 126 % 25 Burslu 35 Başarı Burslu 39Destek Burslu 58 Kapsamlı Burslu 20 Toplam 2285

46 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 46 Doğu Akdeniz Üniversitesi – Mağusa Genel 150Okul Birincisi 2Burslu 30 Yakındoğu Üniversitesi – Lefkoşe Genel 150Burslu 30

47 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 47 2 Kıbrıs Üniversitesi Genel 300Okul Birincisi 2 % 100 Burslu 60 Toplam 362

48 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 48 2009-2010 Hukuk Fakültesi Kontenjanları Genel Toplam 8348

49 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 49 Henüz Talebe Almayan Vakıf Üniversiteleri – 8 adet Gazikent Üniversitesi – Gaziantep İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İstanbul Şehir Üniversitesi

50 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 50 Mevlana Üniversitesi Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Türk Eğitim Derneği Üniversitesi Turgut Özal Üniversitesi Yeni Yüzyıl Üniversitesi

51 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 51 2009 ÖSS Tıp Fakültesi Kontenjanları Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genel 75 Okul Birincisi 2 Adıyaman Üniversitesi Genel 30Okul Birincisi 1 Adnan Menderes Üniversitesi Genel 120Okul Birincisi 3

52 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 52 Afyon Kocatepe Üniversitesi Genel 90Okul Birincisi 3 Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Ahi Evran Üniversitesi – Kırşehir Akdeniz Üniversitesi Genel 200 Okul Birincisi 5 Aksaray Üniversitesi

53 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 53 Amasya Üniversitesi Anadolu Üniversitesi Ankara Üniversitesi Genel 260Okul Birincisi 7 Ardahan Üniversitesi Artvin Çoruh Üniversitesi Atatürk Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4 İngilizce Genel 30Okul Birincisi 1

54 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 54 Balıkesir Üniversitesi Genel 40Okul Birincisi 1 Bartın Üniversitesi Batman Üniversitesi Bayburt Üniversitesi Bilecik Üniversitesi Bingöl Üniversitesi Bitlis Eren Üniversitesi

55 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 55 Boğaziçi Üniversitesi Bozok Üniversitesi – Yozgat Genel 40Okul Birincisi 1 Celal Bayar Üniversitesi Genel 120Okul Birincisi 3 Cumhuriyet Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4 Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Genel 60Okul Birincisi 2

56 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 56 Çankırı Karatekin Üniversitesi Çukurova Üniversitesi Genel 210Okul Birincisi 6 Dicle Üniversitesi Genel 100Okul Birincisi 3 Dokuz Eylül Üniversitesi Genel 220Okul Birincisi 6

57 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 57 Dumlupınar Üniversitesi – Kütahya Genel 25 Okul Birincisi 1 Düzce Üniversitesi Genel 70 Okul Birincisi 2 Ege Üniversitesi Genel 280Okul Birincisi 7 Erciyes Üniversitesi – Kayseri Genel 300Okul Birincisi 8

58 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 58 Erzincan Üniversitesi Genel 20Okul Birincisi 1 Osmangazi Üniversitesi – Eskişehir Genel 150 Okul Birincisi 4 Fırat Üniversitesi – Elazığ Genel 100 Okul Birincisi 3 Galatasaray Üniversitesi

59 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 59 Gazi Üniversitesi Genel 225 Okul Birincisi 6 İngilizce Genel 75 Okul Birincisi 2 Gaziantep Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4 Gaziosmanpaşa Üniversitesi – Tokat Genel 40 Okul Birincisi 1

60 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 60 Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Giresun Üniversitesi Genel 20Okul Birincisi 1 Gümüşhane Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4 İngilizce Genel 140 Okul Birincisi 4

61 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 61 Kastamonu Tıp Fakültesi Genel 40 Okul Birincisi 1 Hakkari Üniversitesi Harran Üniversitesi Genel 60 Okul Birincisi 2 Hitit Üniversitesi – Çorum Genel 20Okul Birincisi 1 Iğdır Üniversitesi

62 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 62 İnönü Üniversitesi – Malatya İngilizce Genel 120 Okul Birincisi 3 İstanbul Teknik Üniversitesi

63 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 63 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Genel 275 Okul Birincisi 7 İngilizce Genel 50 Okul Birincisi 2 İstanbul Tıp Fakültesi Genel 400 Okul Birincisi 10

64 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 64 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kafkas Üniversitesi Genel 20 Okul Birincisi 1 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Genel 40 Okul Birincisi 1 Karabük Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Genel 175 Okul Birincisi 5

65 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 65 Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi – Karaman Kastamonu Üniversitesi Kırıkkale Üniversitesi Genel 80 Okul Birincisi 2 Kırklareli Üniversitesi Kilis Yedi Aralık Üniversitesi Kocaeli Üniversitesi Genel 180 Okul Birincisi 5

66 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 66 Mardin Artuklu Üniversitesi Marmara Üniversitesi İngilizce Genel 125 Okul Birincisi 4 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi – Burdur Mersin Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4

67 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 67 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Muğla Üniversitesi Mustafa Kemal Üniversitesi – Hatay Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Genel 100 Okul Birincisi 3 Muş Alparslan Üniversitesi

68 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 68 Namık Kemal Üniversitesi – Tekirdağ Genel 30 Okul Birincisi 1 Nevşehir Üniversitesi Niğde Üniversitesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4

69 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 69 Ordu Üniversitesi Ortadoğu Teknik Üniversitesi Osmaniye Korkutata Üniversitesi Pamukkale Üniversitesi Genel 110 Okul Birincisi 3 Rize Üniversitesi Genel 50 Okul Birincisi 2

70 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 70 Sakarya Üniversitesi Genel 25 Okul Birincisi 1 Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel 170 Okul Birincisi 5 Selçuklu Tıp Fakültesi Genel 100 Okul Birincisi 3

71 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 71 Siirt Üniversitesi Sinop Üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4 Şırnak Üniversitesi Trakya Üniversitesi Genel 150 Okul Birincisi 4 Tunceli Üniversitesi

72 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 72 Uludağ Üniversitesi Genel 215 Okul Birincisi 6 Uşak Üniversitesi Yalova Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel 70 Okul Birincisi 2 Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Genel 80 Okul Birincisi 2

73 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 73 94 Devlet Üniversitesi Genel 6800 Okul Birincisi 188 Toplam 698

74 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 74 Gülhane Askeri Tıp Akademisi Sivil Lise Erkek Genel 186 Okul Birincisi 4 Sivil Lise Kız Genel 9 Okul Birincisi 1 Genel 195Okul Birincisi 5 Toplam 200

75 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 75 Acıbadem Üniversitesi İngilizce Genel 45Burslu 15 Atılım Üniversitesi – Ankara Bahçeşehir Üniversitesi Başkent Üniversitesi Genel 48 Burslu %50 8

76 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 76 Beykent Üniversitesi Bilkent Üniversitesi Çağ Üniversitesi – Mersin Çankaya Üniversitesi Doğuş Üniversitesi

77 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 77 Fatih Üniversitesi Genel 80 Burslu 10 Burslu % 50 10 Gediz Üniversitesi Haliç Üniversitesi Işık Üniversitesi İstanbul Arel Üniversitesi İstanbul Aydın Üniversitesi

78 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 78 İstanbul Bilgi Üniversitesi İstanbul Bilim Üniversitesi Genel 50 Burslu 5 İstanbul Kültür Üniversitesi İstanbul Ticaret Üniversitesi İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Üniversitesi

79 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 79 Kadir Has Üniversitesi Koç Üniversitesi Maltepe Üniversitesi Genel 60 Üstün Başarı Burslu 2 Destek Burslu 2 Melikşah Üniversitesi - Kayseri

80 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 80 Okan Üniversitesi Özyeğin Üniversitesi Piri Reis Üniversitesi Sabancı Üniversitesi Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

81 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 81 Ufuk Üniversitesi – Ankara Genel 35Burslu 5 Yaşar Üniversitesi – İzmir Yeditepe Üniversitesi Genel 50Başarı Burslu 10 Destek Burslu 10 Zirve Üniversitesi - Gaziantep

82 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 82 Genel 368 % 100 Burslu 35 % 50 Burslu 18 Başarı Burslu 12 Destek Burslu 12 Toplam 445

83 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 83 Yakındoğu Üniversitesi – Lefkoşe Genel 80 Burslu 10 Azerbeycan Tıp Üniversitesi Genel 15 Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi – Türkistan Türkistan Tıp Fakültesi Genel 15

84 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 84 Genel 110 % 100 Burslu 10 Toplam 120 Genel Toplam 7753

85 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 85 Hürriyet İnsan Kaynakları 23.08.2009

86 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 86

87 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 87

88 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 88 Mevzuat Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vs’ nin bütünü

89 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 89 Anayasa Yasa Kanun Hükmünde Kararname Tüzük Yönetmelik Genelge = Tebliğ Yönerge Tebliğ

90 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 90 Sağlık ile ilgili hukuki mevzuat

91 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 91 Mevzuat çalışmaları Sağlıkta Dönüşüm Programı Önemli kararlar, değişimler, uygulamalar Avrupa Birliği Uyum Çalışmaları

92 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 92 Sağlıkta Dönüşüm Programı Aile Hekimliği Genel Sağlık Sigortası Hastanelerin Sağlık Bakanlığına Devri Özerk Hastaneler Özel Sektörle İlişkiler Mecburi Hizmet Uygulamaları Hasta Hakları Sağlık Çalışanlarına Yönelik Mesleki Sorumluluk Sigortası

93 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 93 Hizmet Alımları Laboratuar Hizmeti Otelcilik Hizmeti Radyoloji Hizmeti Ameliyathane Hizmeti Acil Hasta Bakım Hizmeti Yemek – Temizlik - Koruma ve Güvenlik Hizmeti Sağlık Personeli Hizmeti

94 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 94 Hasta Odaklı Hizmet Anlayışı Hekim Seçme Her Hekime Bir Oda Hasta Hakları Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon = Joint Commission International

95 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 95 25 Şubat 1954 kabul tarihli 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu 25 Nisan 2007 Çarşamba 1320 sıra sayılı Kanun Teklifi Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 27.04.2007 Cumhurbaşkanlığı’ na gitti.

96 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 96 MADDE 1 - Ortaokulu bitirmiş olup, 25 yaşından yukarı bulunmayan kadınlardan Hükümetçe açılmış veya tanınmış bir (Ebe-Lâborant Hemşire) okulunda 3 sene tahsil görüp Sağlık ve Sosyal Yardım Vekâletince teşkil olunan jüri huzurunda meslek imtihanı vererek aldığı diplomayı usulüne göre Sağlık ve Sosyal Yardım Vekâletine tescil ettirenlerle 3 üncü maddenin 2 inci fıkrasında yazılı olanlara (Hemşire) unvanı verilir. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden evvel usulüne göre hemşirelik sınıfına alınmış olanlar sanatlarını yapmaya ve hemşire unvanını kullanmaya devam ederler.

97 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 97 MADDE 1- Türkiye’de üniversitelerin hemşirelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksek okullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenler ile öğrenimlerini yurt dışında hemşirelik ile ilgili, devlet tarafından tanınan bir okulda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenlere Hemşire unvanı verilir.

98 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 98 MADDE 2 - Bu kanunun yayımından sonra diğer Vekâletlerle özel veya tüzel kişiler tarafından hemşirelik okulu açılması için Sağlık ve Sosyal Yardım Vekâletinin müsaadesini almak şarttır. Gerek bu kanunun yayımı tarihinde mevcut bulunan gerekse yayımından sonra açılacak olan bu gibi hemşirelik okulları Sağlık ve Sosyal Yardım Vekâletinin murakabesine tabidir. KALKTI

99 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 99 MADDE 3 - Türkiye'de hemşirelik sanatını bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç bir kimse yapamaz. Ancak yabancı memleketlerde ve mahalli Hükümetlerce tanınmış hemşire okullarında tahsil görerek diploma alan Türk hemşirelerinin alelusul hüviyetleri tesbit edilerek, tahsil ettiği memlekette tescil edilmiş olanların diplomaları, uygun görüldüğü takdirde, aynen Sağlık ve Sosyal Yardım Vekâletince onanıp tescil edildikten sonra sanatlarını yapmalarına müsaade olunur. Yabancı memleketlerin yukardaki şartları haiz olduklarını bitirmekle beraber diploması oraca tescil edilmeyenler Türkiye'de meslek imtihanı vererek hemşire olabilirler. Öğretim programları Türk hemşire okulları programından ve müddetinden az olan yabancı hemşire okullarında gelenler, noksan olan kısım ve müddetleri Türk hemşire okullarında tamamlamaya mecburdurlar.

100 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 100 MADDE 3- Türkiye’de hemşirelik mesleğini bu Kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanı kazanmış Türk vatandaşı hemşirelerden başka kimse yapamaz.

101 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 101 MADDE 4 - Hemşirelerin vazife ve salâhiyetleri: A) Hemşireler müdavi tabip tarafından tasviye edilen tedavi tedbirlerini uygulamaya yetkilidirler. B) Hemşireler çicek aşısını ve acil hallerde icabeden pansumanları re'sen tatbik edebilecekleri gibi müdavi tabibin tavsiyesi üzerine sağlık kurumlarında veya dışarda hastalara deri altına, adale içine ve damar içine şırınga yapmaya yetkilidirler. Bu sebep mesuliyetleri şırınganın tatbikindeki bilgisizlik, dikkatsizlik ve ehliyetsizlik hallerine munhasırdır. C) Hemşireler dispanserler ve sağlık kurumlarınca görevlendirildikleri koruyucu hekimlik işlerinde halka bilcümle sıhhi tedbirleri, sağlık korunma çarelerini ve müracaat etmeleri lazımgelen sağlık kurumlarını bildirirler. Bulaşıcı hastalıklarla savaş tedbirlerini alır ve tatbik ederler. Hemşireler hususi sıfatla girdikleri aile muhitlerinde de yukardaki fıkrada yazılı işleri görürler.

102 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 102 MADDE 4- Hemşireler; tabip tarafından acil haller dışında yazılı olarak verilen tedavileri uygulamak, her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirlemek ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemşirelik bakımını planlamak, uygulamak, denetlemek ve değerlendirmekle görevli ve yetkili sağlık personelidir. Ayrıca aile hekimliği uygulamasına ilişkin kanun hükümleri ile bu kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan mevzuattaki görevleri de yaparlar. Hemşirelerin birinci fıkrada sayılan hizmetlerde çalışma alanlarına, pozisyonlarına ve eğitim durumlarına göre görev, yetki ve sorumlulukları Sağlık Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

103 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 103 MADDE 5 - Hemşire okulundan mezun hemşireler mecburi hizmetlerini bitirip memuriyetten ayrılınca; mecburi hizmetli olmayan hemşire okulu mezunları istedikleri vakit sanatlarını serbestçe yapabilirler. Serbest çalışacak hemşireler lüzumlu vesikalarını bir dilekçeye bağlayarak mahallin en büyük sağlık amirine verirler. Serbest çalışan hemşire ev adresiyle çalışmak istediği yerde bir değişiklik olduğu takdirde bir hafta içinde aynı makama haber vermeye mecburdur.

104 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 104 MADDE 6 - Bu kanun hükümlerine göre hemşire okullarından mezun olup hemşire unvanını kazanmış bulunanlar hemşire olarak memuriyete alınırlar. Bu madde mucibince yapılacak tayin ve terfilerde ve maaşların verilmesinde 3656 sayılı kanun esasları cari olur. KALKTI

105 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 105 MADDE 7 - İlkokulu bitirmiş ve 18 yaşını tamamlamış olan kadınlar hemşire yardımcısı olabilirler. İlk tahsilden sonra hastanelerde altı aylık nazari kurs gördükten sonra en az bir senelik ameli ve nazari bilgi edinmek için staj görenler ehliyetlerini bir jüri huzurunda ispat ettikleri takdirde hemşire yardımcısı olurlar. Bu madde mucibince hemşire yardımcısı olanlara 3656 sayılı kanun hükümleri tatbik olunur. KALKTI

106 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 106 MADDE 8 - Uzman hemşirelerin (Öğretmen, okul idarecisi, başhemşire, kimlik, ameliyathane, dispanser, laboratuvar hemşireleriyle ziyaretçi hemşireler, diyet hemşireleri, sosyal hizmet hemşireleri ve saire) nasıl yetiştirilecekleri Sağlık ve Sosyal Yardım Vekâletince hazırlanacak bir yönetmelikle gösterilir. MADDE 8- Lisans mezunu hemşireler meslekleriyle ilgili lisans üstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra uzman hemşire olarak çalışırlar. Hemşireler meslekleri ile ilgili olan özellik arz eden birim ve alanlarda belirlenecek esaslar çerçevesinde yetki belgesi alırlar. Yetki belgesi alınacak eğitim programlarının düzenlenmesi, uygulanması, koordinasyonu, belgelendirme ve tescili ile kredilendirme ve yetki belgelerinin iptali gibi hususlar, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

107 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 107 MADDE 9 - Lise veya hemşire okulu mezunu olup da Türkiye'nin veya yabancı bir memleketin yüksek hemşirelik okullarında tahsillerini tamamlayanlar kabiliyetlerine göre, hemşire okulu öğretmeni, başhemşire ve idareci hemşire olurlar. Bunlar hizmete ilk girdiklerinde hemşire olarak tayin olunurlar. Hastane veya sağlık kurumu başhemşiresi olabilmek için terfi süresince çalışarak ehliyetlerini ispat etmiş olmaları şarttır. Hastane başhemşirelerine tayinde yüksek hemşire okulu mezunlarının rüçhan hakları vardır. Bu maddeye göre yapılacak tayin ve terfilerde ve maaşların verilmesinde 3656 sayılı kanun esasları cari olur. MADDE 9- Hemşirelikle ilgili yönetim görevlerinde lisans ve lisans üstü eğitime sahip hemşirelerin rüçhan hakları vardır.

108 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 108 MADDE 10 - Resmi ve özel sağlık kurumlarında çalışan hemşireler haftada bir buçuk gün ve senede bir ay izinlidirler. Nöbetçi olmıyan hemşirelere hastane hizmetlerine halel gelmemek şartiyle mesai saatleri dışında baştabip tarafından ayrıca gece izni verilebilir. KALKTI

109 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 109 MADDE 11 - 3 üncü madde hükümlerine riayet etmiyen, dördüncü maddede yazılı vazife ve sâlahiyet hudutları tecavüz eden ve 5 inci maddenin ikinci bendi hükmünü yerine getirmeksizin serbest çalışan hemşirelerden (Değişik ibare: 4854 - 24.4.2003 /m.1/a-16) "seksenyedimilyon lira idari para cezası" alınır. (Ek fıkra: 4854 - 24.4.2003 / m.5) Bu Kanunda yazılı olan idari para cezaları o yerin en büyük mülki amiri tarafından verilir. Verilen idari para cezalarına dair kararlar ilgililere 11.2.1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

110 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 110 MADDE 12 - Mecburi hizmet mükellefiyetine tabi olarak yetiştirilecek hemşireler hakkında 2919 sayılı kanun hükümleri tatbik edilir. KALKTI

111 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 111 MADDE 13 - 1219 sayılı kanunun 64 üncü maddesiyle 3017 sayılı kanunun -4253 sayılı kanunla değiştirilen 61 inci maddesi hükümleri kaldırılmıştır. MADDE 14 - (...) (Madde 14 ün, Kadroya ilişkin olarak 31 Temmuz 1970 tarih ve 1322 sayılı (GENEL KADRO KANUNU) ile hükmü kalmamıştır.)‏

112 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 112 GEÇİCİ MADDE 1 - Bu kanunun neşrinden evvel hastabakıcılık yapmakta olanlardan yedinci maddeye göre hemşire yardımcılığına talip olanlar jüri huzurunda ehliyetlerini ispat ettikleri takdirde hemşire yardımcısı olabilirler.

113 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 113 GEÇİCİ MADDE 2 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce hemşirelik ve hemşireliğe eşdeğer sağlık memurluğu programlarından mezun olanlar ile halen bu programlarda kayıtlı bulunan öğrencilerin kazanılmış hakları saklıdır. Hemşirelik eğitimine eşdeğer sağlık memurluğu programlarından mezun olanlar hemşire olarak çalışırlar. Hemşirelik eğitimine eşdeğer sağlık memurluğu programının adı; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hemşirelik programı olarak değiştirilir ve programlar birleştirilir. Bir defaya mahsus olmak üzere, ebelik diplomasına sahip olduğu halde bu Kanunun yayımı tarihinde en az üç yıldan beri yataklı tedavi kurumlarında fiilen hemşirelik görevi yaptığını resmi belge ile belgelendiren ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde talepte bulunanlar hemşirelik yetkisiyle görevlerine devam ederler. Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjan oluşturulmak üzere 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik ve hemşireliğe eş değer sağlık memurluğu programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir.

114 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 114 MADDE 15 - Bu kanun 28 Şubat 1954 tarihinden itibaren mer'idir. MADDE 16 - Bu kanunun hükümlerini icraya Maliye ve Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekilleri memurdur.

115 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 115 Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hemşirelik Hizmetleri Daire Başkanlığı

116 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 116 Ceza kanunları denince anlaşılanlar

117 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 117 26.09.2004 gün, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 04.12.2004 gün, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

118 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 118 13.12.2004 gün, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun 30.03.2005 gün, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu

119 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 119 Yönetmelikler

120 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 120 Ceza Muhakemesi Kanununa Göre İl Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği Suç Eşyası Yönetmeliği Adli Kolluk Yönetmeliği

121 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 121 Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik

122 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 122 26.09.2004 gün, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu

123 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 123 Kast MADDE 21 - (1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun Kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun Kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde OLASI KAST vardır. Bu halde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir. Olası kast: 1/3 – ½ indirim.

124 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 124 Taksir MADDE 22 - (1) Taksirle işlenen fiiller, Kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır. (2) Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun Kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. (3) Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde BİLİNÇLİ TAKSİR vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır. Bilinçli taksir: 1/3 – ½ arttırım

125 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 125 (4) Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir. (5) Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir. (6) Taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez; bilinçli taksir halinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.

126 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 126 Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi MADDE 83 - (1) Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.

127 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 127 3) Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.

128 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 128 Taksirle Öldürme MADDE 85 - (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, "iki yıldan" altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

129 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 129 Eski kanunda geçen ifade; Tedbirsizlik veya dikkatsizlik veya meslek ve sanatta acemilik veya nizamat ve evamir ve talimata riayetsizlik ile bir kimsenin ölümüne (455) ya da yaralanmasına (459)

130 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 130 Yeni kanunda; dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranılarak

131 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 131 Sağlık çalışanlarıyla ilgili düzenlemeler

132 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 132 Kısa Süreli Hapis Cezasına Seçenek Yaptırımlar MADDE 50 – (1)Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre;

133 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 133 e) Sağladığı hak ve yetkiler kötüye kullanılmak suretiyle veya gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranılarak suç işlenmiş olması durumunda; mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle, ilgili ehliyet ve ruhsat belgelerinin geri alınmasına, belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanmaya,

134 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 134 (4) Taksirli suçlardan dolayı hükmolunan hapis cezası uzun süreli de olsa; bu ceza, diğer koşulların varlığı halinde, birinci fıkranın (a) bendine göre adlî para cezasına çevrilebilir. Ancak, bu hüküm, bilinçli taksir halinde uygulanmaz.

135 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 135 Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma Madde 53 Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

136 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 136 (6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet halinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.

137 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 137 Kast Olası kast Bilinçli taksir Taksir Bilinçli taksir 1/3 – 1/2 arttırım. Olası kast; pek kestirilemiyor.

138 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 138 Taksirle Yaralama Madde 89 Verilen zarara göre ceza tayini.

139 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 139 Genital muayene MADDE 287 - (1) Yetkili hakim ve savcı kararı olmaksızın, kişiyi genital muayeneye gönderen veya bu muayeneyi yapan fail hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) Bulaşıcı hastalıklar dolayısıyla kamu sağlığını korumak amacıyla Kanun ve tüzüklerde öngörülen hükümlere uygun olarak yapılan muayeneler açısından yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

140 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 140 Ceza Muhakemesi Kanunu Kadının muayenesi MADDE 77.- (1) Kadının muayenesi, istemi halinde ve olanaklar elverdiğinde bir kadın hekim tarafından yapılır.

141 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 141 Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik Kadının muayenesi Madde 11 - Kadının muayenesi, istemi hâlinde ve olanaklar elverdiğinde bir kadın tabip tarafından yapılır. Muayene edilecek kadının talebine rağmen bir kadın tabibin bulunmasına olanakların elvermediği durumlarda; muayene sırasında tabip ile birlikte bir başka kadın sağlık mesleği personelinin bulundurulmasına özen gösterilir.

142 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 142 Resmi belgede sahtecilik MADDE 204 - (1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

143 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 143 (3) Resmi belgenin, Kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır. (HATIR RAPORU, 3-8 YIL HAPİS)‏

144 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 144 Yaş Küçüklüğü MADDE 31 – (1)Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.

145 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 145 (2) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması halinde ceza sorumluluğu yoktur. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

146 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 146 İşlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı halinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde dokuz yıldan onbir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların yarısı indirilir ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası yedi yıldan fazla olamaz.

147 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 147 (3) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların üçte biri indirilir ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası oniki yıldan fazla olamaz.

148 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 148 Suçu bildirmeme MADDE 278 - (1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması halen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) Mağdurun onbeş yaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan özürlü olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır.

149 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 149 Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi MADDE 279 - (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

150 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 150 Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi MADDE 280 - (1) Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Sağlık mesleği mensubu deyiminden tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişiler anlaşılır.

151 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 151 Çocuk düşürtme MADDE 99 - (1) Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu durumda, çocuğunun düşürtülmesine rıza gösteren kadın hakkında bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

152 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 152 (3) Birinci fıkrada yazılı fiil kadının beden veya ruh sağlığı bakımından bir zarara uğramasına neden olmuşsa, kişi altı yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır; fiilin kadının ölümüne neden olması halinde, onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (4) İkinci fıkrada yazılı fiil kadının beden veya ruh sağlığı bakımından bir zarara uğramasına neden olmuşsa, kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır; fiilin kadının ölümüne neden olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

153 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 153 (5) Rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftayı doldurmamış olan bir kadının çocuğunun yetkili olmayan bir kişi tarafından düşürtülmesi halinde; iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan diğer fiiller yetkili olmayan bir kişi tarafından işlendiği takdirde, bu fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılarak hükmolunur. (6) Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalması halinde, süresi yirmi haftadan fazla olmamak ve kadının rızası olmak koşuluyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez. Ancak, bunun için gebeliğin uzman hekimler tarafından hastane ortamında sona erdirilmesi gerekir.

154 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 154 Çocuk Düşürme MADDE 100 - (1) Gebelik süresi on haftadan fazla olan kadının çocuğunu isteyerek düşürmesi halinde, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

155 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 155 Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar Cinsel Saldırı MADDE 102 - (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, yedi yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlıdır.

156 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 156 (3) Suçun; a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, b) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, c) Üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı, d) Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte, İşlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır. (4) Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılır.

157 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 157 (5) Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, on yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. (6) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

158 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 158 Çocukların Cinsel İstismarı MADDE 103 - (1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismar deyiminden; a) Onbeş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış, b) Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar anlaşılır.

159 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 159 (2) Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (3) Cinsel istismarın üstsoy, ikinci veya üçüncü derecede kan hısmı, üvey baba, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, sağlık hizmeti veren veya koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

160 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 160 (4) Cinsel istismarın, birinci fıkranın (a) bendindeki çocuklara karşı cebir veya tehdit kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. (5) Cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

161 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 161 (6) Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, onbeş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. (7) Suçun mağdurun bitkisel hayata girmesine veya ölümüne neden olması durumunda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

162 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 162 Reşit Olmayanla Cinsel İlişki MADDE 104 – (1)Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Fail mağdurdan beş yaştan daha büyük ise, şikayet koşulu aranmaksızın, cezası iki kat artırılır (İPTAL).

163 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 163 Cinsel Taciz MADDE 105 - (1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hükmolunur.

164 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 164 (2) Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim ve öğretim ilişkisinden ya da aile içi ilişkiden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise, verilecek ceza bir yıldan az olamaz.

165 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 165 Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği Madde 129Başhemşirenin Görev ve Yetkileri Madde 130 Başhemşire Yardımcısının Görev ve Yetkileri Madde 131 Servis Sorumlu Hemşirelerinin Görev ve Yetkileri Madde 132 Hemşirelerin Görev ve Yetkileri Madde 134 Hemşire Yardımcılarının Görev ve Yetkileri

166 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 166 Türk Hemşireler Derneği www.turkhemsirelerdernegi.org.tr Mevzuat Komisyonu Saadet Ülker Sevgi Oktay Seçil Aksayan Ümit Seviğ Aytolon Yıldırım Fehime Zülfikar

167 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 167 11 şube Bursa Şubesi Edirne Şubesi Eskişehir Şubesi Gaziantep Şubesi Giresun Şubesi Isparta Şubesi İzmir Şubesi Malatya Şubesi Ordu Şubesi Samsun Şubesi Zonguldak Şubesi

168 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 168 Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği www.hemarge.org.tr

169 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 169 Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği www.ybhd.org.tr

170 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 170 Çocuk Hemşireleri Derneği Cerrahpaşa Hemşireleri Derneği İş Sağlığı Hemşireleri Derneği Psikiyatri Hemşireleri Derneği

171 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 171 Onkoloji Hemşireleri Derneği Nöroşirürji Hemşireleri Derneği Ameliyathane Hemşireleri Derneği Cerrahi Hemşireleri Derneği

172 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 172 Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Mezunları Derneği Diyabet Hemşireleri Derneği Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Mezunları Derneği

173 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 173 Çocuk Hemşireleri Derneği Gastroenteroloji Hemşireleri Derneği Endoskopi Hemşireleri ve Teknisyenleri Derneği Türk Onkoloji Hemşireleri Derneği

174 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 174 Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Hemodiyaliz Hemşireleri Derneği

175 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 175 SANERC Semahat Arsel Nursing Education and Research Center = Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi

176 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 176 Şikayetler artmakta Neden ? - Avukat sayısı artıyor – tıbbi uygulama hatası iddiası dünyada iyi gelir getiren bir alan, - Görsel – işitsel medyanın konuya yaklaşımı, - Halkın bu konudaki duyarlılığı, - İstismar edici tıp uygulamaları vs. Bunun sonucunda; tepki kanunları; Yeni Türk Ceza Kanunu

177 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 177 Şikayetler nereye ? Kamu; Başhekimlik – Dekanlık – Rektörlük Valilik - Sağlık Bakanlığı; e-posta ile Özel sektör Tabip Odası Mahkeme; Ceza Tazminat; maddi - manevi

178 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 178 Tümünün prosedürleri farklı; ama sonuçta önemli olan bilirkişinin değerlendirmesi

179 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 179 Devlet Memurları Kanunu 14 Temmuz 1965 tarih, 657 sayılı kanun 125. madde Uyarma Kınama Aylıktan kesme Kademe ilerlemesinin durdurulması Devlet memurluğundan çıkartma

180 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 180 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 4 Kasım 1981 günlü 53. maddeye dayanan yönetmelik Uyarma Kınama Aylıktan kesme Yönetim görevinden ayırma Kademe ilerlemesinin durdurulması Öğretim üyeliğinden - kamu görevinden çıkartma

181 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 181 Türk Tabipleri Birliği 31.01.1953 tarih, 6023 sayılı Kanun 59. maddeye dayanılarak Türk Tabipleri Birliği Disiplin Yönetmeliği 28.04.2004 gün, 25446 sayılı Resmi Gazete

182 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 182 Uyarma Cezası Para Cezası Geçici Olarak Meslekten Alıkoyma Cezası Oda Bölgesinde Çalışmanın Yasaklanması

183 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 183 Yeni Türk Ceza Kanunu Hapis Para cezası Diplomanın belli süreyle alınması

184 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 184 Tazminat Davası Borçlar Kanunu Ticaret Kanunu Maddi Manevi

185 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 185 Bilirkişilik Kanun nasıl olursa olsun bu konuda önemli olan bilirkişi görüşü

186 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 186 Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin görüşüne başvurulur. Hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgi ile çözülmesi olanaklı konularda bilirkişi dinlenemez.

187 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 187 Duruşmada bilirkişinin açıklaması Çapraz sorgu

188 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 188 Bilirkişi raporu bağlayıcı değil

189 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 189 Konuyla ilgili bilirkişi yapılanmaları; Adli Tıp Kurumu Yüksek Sağlık Şurası Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Adli Tıp ve diğer Anabilim Dalları Adli Tıp Enstitüleri Konuyla ilgili bilgili kişiler Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bilirkişi Listeleri

190 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 190 Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu İstanbul

191 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 191 2659 sayılı 14.04.1982 tarihli 4810 sayılı 19.02.2003 tarihli yasalar

192 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 192 Başkan (Adli Tıp Uzmanı) Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Genel Cerrah Nörolog İç Hastalıkları Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı 2 Adli Tıp Uzmanı

193 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 193 Meslek Hastalıkları ve Mesleki Kusurlar

194 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 194 Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası (YSŞ) Ankara

195 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 195 1930 tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu 1984 tarihli 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (yine 1984 tarihli 210 sayılı KHK ile değişiklik) hükümlerine göre çalışmakta

196 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 196 Yönetmeliği yok Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Yüksek Sağlık Şurası Şube Müdürlüğü sekreterya hizmetini vermekte

197 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 197 Sürekli kurul; ayda 2 günlük toplantı Görevi; - Sağlık Bakanı’ na önemli sağlık konularında görüş vermek - Tıp meslekleri ile ilgili konularda adli bilirkişilik; ceza davalarında zorunlu, hukuk davalarında – idari davalarda – savcılık aşamasında zorunlu değil

198 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 198 11 seçilmiş üye; Ülkede sağlık hizmetleri ve eserleri ile tanınmış kişilerden Sağlık Bakanınca seçilir, tekrar seçilme var, bir daha seçilmeyen üye ömür boyu fahri üye

199 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 199 5 tabii üye Sağlık Bakanı veya Müsteşarı APK Başkanı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü 1. Hukuk Müşaviri

200 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 200 Müzakereler yazılı – sözlü kayıt Çekimser oy yok Menfi kalan muhalefet şerhi yazar İnceleme dosya üzerinden Müzakereler dijital kayıt altında Muayene, taraf dinleme, tanık dinleme yok Kusur oranı belirleme (8 üzerinden) bırakıldı

201 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 201 ATK – YSŞ Kararları karşılaştırıldığında; ATK kararları daha sert + hukukçular ile ortak her toplantıda itham; hekimler deontoloji gereği birbirini kollamakta, hatalar gizlenmekte.

202 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 202 Bilgilendirilmiş Rıza Formları

203 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 203 YSŞ istatistikleri

204 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 204 202719Ortopedi 142013İç Hastalıkları 455041Kadın Doğum 293521Genel Cerrahi Ortalama20052000

205 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 205 121310Anestezi + teknisyeni 684Üroloji 347Plastik Cerrahi 15 13Çocuk Hastalıkları Ortalama20052000

206 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 206 375725Ebe - hemşire 527343Pratisyen 6105Kalp Cerrahisi 9206Beyin Cerrahisi 6 yıl ortalama 20052000

207 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 207 Toplam 2000 – 2005 artış; % 55 2004 – 2005 artış; % 32 1650Toplam 3722005 2832004 3002003 2292002 2252001 2412000

208 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 208 Kadın Doğum % 15,9 Genel Cerrahi % 10,5 Pratisyen % 18,8 Ortopedi % 7,1 Ebe – hemşire % 13,2

209 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 209 Kadın Doğum - kusurlu % 62 Genel Cerrahi – kusurlu % 60 Pratisyen - kusurlu % 37 Ortopedi – kusurlu % 48 Ebe – hemşire - kusurlu % 18

210 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 210 ATK 2005 başvuru sayısı; 235 YSŞ başvuru; 251

211 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 211 Genel olarak şikayet sebepleri

212 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 212 Mesleki Sorumluluk Sigortası

213 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 213 İl Ambulans Servisi Çalışma Yönergesi Sağlık Bakanlığı 24.01.2005 22 madde

214 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 214 Sağlık çalışanına şiddet Kasten Yaralama MADDE 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

215 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 215 (3) Kasten yaralama suçunun; c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, işlenmesi halinde, “şikayet aranmaksızın”, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama Madde 87 Belirtilen durumlara göre daha da artmakta

216 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 216 Alkol Hasta gelir gelmez, 2 tüp, şahit numune Tam kan, serum, plazma 5 ml EDTA’ lı tüp (ethylenediaminetetraacetic acid) Cesetten alınacaksa Na florid ya da K oksalatlı tüp Alkol uçucu – kapaklı tüpe Kontamine etme; zefiran Kan alınma saati Tüpün yolda değişmesi, yırtılabilir kağıt Olgu

217 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 217 Zehirlenmeler Mide yıkantı sıvısı Ailenin getirdiği ilaçlar

218 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 218 Ateşli silah yaralanmasında giysi

219 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 219 Fotoğraf çekimi hatta kamera çekimi

220 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 220 Adli raporlar

221 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 221 Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar Kasten Yaralama MADDE 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

222 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 222 Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama MADDE 87 - (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun; a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, b) Konuşmasında sürekli zorluğa, c) Yüzünde sabit ize, d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma, e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına, Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, "üçüncü" fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.

223 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 223 (2) Kasten yaralama fiili, mağdurun; a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine, b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine, c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına, d) Yüzünün sürekli değişikliğine, e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine, Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, "üçüncü" fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.

224 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 224 (3) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına neden olması halinde, kırığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, "üçüncü" fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

225 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 225 Taksirle Yaralama MADDE 89 - (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

226 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 226 (2) Taksirle yaralama fiili, mağdurun; a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, b) Vücudunda kemik kırılmasına, c) Konuşmasında sürekli zorluğa, d) Yüzünde sabit ize, e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma, f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına, Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.

227 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 227 Kati rapor Geçici rapor Tetkik sürmekte Gözlem sürmekte Sevk edildi Hekim ürkmekte; bilgi, çevre

228 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 228 Hayati tehlike Yaşamını tehlikeye sokan durum

229 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 229 Mutad iştigale engel Adli şifa Tıbbi şifa Sosyal şifa

230 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 230 Yaralanmanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması

231 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 231 Çehrede sabit eser – Çehrenin daimi değişikliği Yüzünde sabit iz – Yüzünün sürekli değişikliği Boyun ön yüz 6 ay

232 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 232 Uzuv zaafı – Uzuv tatili Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflaması Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesi 18 ay

233 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 233 Vücutta kemik kırılmasına neden olma 1 – 6 yıl arası hapis www.atk.gov.tr

234 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 234 Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı alkannn@gmail.com


"Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 1 Adli ve Acil Vakalarda Hemşirenin Rolü Doç. Dr. Nevzat Alkan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları