Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık Çalışanlarının İnfluenza ve Pnömokok Aşılarına Karşı Düşünce ve Tutumları Fatma Çiftci, Elif Şen, Nalan Demir, Oya Kayacan Ankara Üniversitesi Tıp.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık Çalışanlarının İnfluenza ve Pnömokok Aşılarına Karşı Düşünce ve Tutumları Fatma Çiftci, Elif Şen, Nalan Demir, Oya Kayacan Ankara Üniversitesi Tıp."— Sunum transkripti:

1 Sağlık Çalışanlarının İnfluenza ve Pnömokok Aşılarına Karşı Düşünce ve Tutumları Fatma Çiftci, Elif Şen, Nalan Demir, Oya Kayacan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD

2 Bu çalışma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD imkanları dahilinde yapılmıştır. Çalışmaya katılanların herhangi bir çıkar çatışması yoktur.

3 Pnömokok Aşısı Pnömokok ajanının oluşturduğu enfeksiyonlar tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Aşılama pnömokok hastalıklarının yükünü azaltacak tek halk sağlığı mücadelesidir.

4 Pnömokok Aşısı Tipleri İki tip pnömokok aşısı mevcut Erişkinlerde ve >24 ay çocuklarda kullanılan 23-valent pnömokok polisakkarid aşı (PPV23) 2-59 ay tüm çocuklar ve üzerinde endikasyonu olanlarda 13-valent pnömokok konjuge aşı (PCV)

5 İnfluenza İnfluenza virüsü her yaşta hastalığa sebep olurken çocuklarda enfeksiyon oranları yüksektir. Yıllık epidemilerde >65 yaş ve <2 yaş olanlarda ve hangi yaşta olursa olsun kronik sağlık sorunu olanlarda ciddi hastalık ve ölüm oranları yüksektir.

6 İnfluenza Aşısı Tipleri Trivalent inaktif influenza vaccine (TIV) ≥6 ay, yüksek riskli durumlarda Canlı, attenüe influenza vaccine (LAIV) Sağlıklı hamile olmayan, 2-49 yaş

7 Halk sağlığı otoritelerinin önerileri doğrultusunsda ve nazokomiyal influenza enfeksiyonunu önlemek için sağlık çalışanlarının aşılanması gerektiğinin kanıtlanmasına rağmen tüm dünyada bu grubun aşılanma oranları %40’ı geçmemektedir (ACIP).

8 Amaç Sağlık çalışanlarının aşılanma oranlarını ve aşılara karşı düşünce ve tutumlarını belirlemek

9 Materyal - Metot Ekim 2011-Ocak 2012 Sağlık çalışanlarının dağılımı 100 kadın, 95 erkek

10 Aşılanma Oranları 33 (%19,3) sağlık çalışanı bu yıl influenza aşısı olduğunu belirtti. Son 5 yıl içinde aşılanma oranları sorgulandığında hastaların %35’i en az bir kez aşılanmıştı. Aşı olanların %85,7 (30)’si 5 yıldan uzun, %54,3 (19)’ü 10 yıldan uzun süredir bu görevde çalışıyordu. Çalışma süresinin 5 yıldan uzun olması aşılanma oranı ile ilişkili bulundu (p<0,05).

11 İnfluenza Aşı Önerme Oranları İnfluenza aşısı olanların hastalara aşı önerme oranları anlamlı şekilde yüksek bulundu (p<0,05).

12 İnfluenza Aşısı Olmama Nedenleri

13 İnfluenza aşısı yaptıran ve yaptırmayan gruplarda pnömokok aşısı önerme oranları benzerdi (%52; %42,4). Sağlık çalışanlarının %3,4 (6)’ü pnömokok aşısı yaptırdığını belirtti.

14 Pnömokok Aşı Önerme Oranları

15 Pnömokok Aşısı Olmama Nedenleri

16 Sonuç Sonuç olarak sağlık çalışanlarında influenza ve pnömokok aşısı yaptırma ve hastalara önerme oranları düşüktür.


"Sağlık Çalışanlarının İnfluenza ve Pnömokok Aşılarına Karşı Düşünce ve Tutumları Fatma Çiftci, Elif Şen, Nalan Demir, Oya Kayacan Ankara Üniversitesi Tıp." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları