Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği"— Sunum transkripti:

1 A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği
KONULAR A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği

2 A) GENETİK HASTALILAR Hücrelerde bulunan kromozom veya genlerin yapı,sayı ve işleyişinde bir takım bozulmalardır. . Bu durumda bazı genetik hastalıklar ortaya çıkabilir ve üreme yolu ile nesillere aktarılır.

3 Genetik Hastalıklar ; 1) Renk Körlüğü 2) Hemofili 3) Down Sendromu 4) Orak Hücreli Anemi

4 RENK KÖRLÜĞÜ Bakılan madde veya cisimlerdeki kırmızı ve yeşil renklerin görülmemesi durumuna ‘’renk körlüğü ‘’ denir .

5 Çekinik genle taşınır.’’ X ‘’ geniyle taşınır.
Erkeklerde bu gen varsa erkek kesin hastadır. Dişilerde ise 2 gendede varsa kesin hastadır. 1 gende varsa taşıyıcıdır.

6 HEMOFİLİ Yaralanma durumlarında damar dışına çıkan kanın pıhtılaşmasına ‘’hemofili ‘’ denir. Kalıtsaldır ve genlerle nesilden nesile aktarılır.

7 DOWN SENDROMU Hücrelerinde toplam 47 kromozom bulunur. Hücre bölünmesindeki hatadan kaynaklanır kromozomlu olmasında 1 fazlalık hastalığa neden olur. Böyle kişilerde zeka geriliği görülür.

8 Down sendromlu çocuklar genelde boy ve kilo açısından yavaş büyürler,daha yavaş öğrenirler, zeka seviyeleri normalden düşük olarak kalır.

9 ORAK HÜCRELİ ANEMİ Orak hücreli anemi hastalığı kalıtsal bir kan bozukluğudur. Hem anne hem babadan orak hücreli özelliğindeki genler yavruya geçerse bebek orak hücreli anemi olur.

10 B) AKRABA EVLİLİĞİ Aralarında kan bağı olan kişilerin evlenmesine akraba evliliği denir. Anne veya babadan görülmeyen kalıtsal hastalık çocuklarında görülmektedir. Bunun nedeni hastalığın çekinik bir genle taşınmasıdır.

11 Böyle durumda kromozomlarında çekinik hastalık geni bulunduran bireyler taşıyıcı olarak nitelendirilir.Taşıyıcı olan anne ve babanın bir araya gelmesiyle bu çiftlerin çocuklarında kalıtsal hastalıklar görülme olasılığı çok fazladır. Akraba olmayan çiftlerde daha azdır.

12 RAPOR Bu ödevi yaparken çok zorlanmadım . Kaynak kitaplardan , internetten yararlandım . Ailemle konuştum . Ve öğretmenimizin anlattığı konuları not tutmuştum derste, onlardan yararlandım .

13 KAYNAKÇA http://www.fenokulu.net http://myteacher.blogcu.com
Güvender Yayınları

14 Adım : NİDA Soyadım: ERSOY Sınıfım : 8 / A No : 278 Okul : Madenciler İ.Ö.O


"A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları