Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LTE -> 4G için STRATEJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LTE -> 4G için STRATEJİ."— Sunum transkripti:

1 LTE -> 4G için STRATEJİ

2 50 milyar bağlantılı İnsan ve Nesne…..
2006 – 2013 yılları arasında ciro bazında yıllık ortalama %25 büyüme oranı (CAGR) yakalayan Netaş, aynı başarıyı karlılık konusunda da göstermiş ve %10 EBITDA marjıyla faaliyet göstermiştir.

3 Mobil İletişim Teknoloji Evrimi

4 Mobil İletişim Teknoloji Evrimi
CDMA temelli UMTS / 3G sonrasında, OFDM temelli LTE / 4G önümüzdeki 15 yıl pazarda…

5 Mobil İletişim Evrimi (2G’den 4G’ye)
İstanbul Ümraniye’de 1967 yılında Nortel ve PTT ortak iştiraki olarak kuruldu. Kuruluş amacı teknoloji transferi ve üretim yoluyla Türkiye’nin iletişim teknolojilerindeki dönüşümüne katkıda bulunmaktı. 1973’de Türkiye’nin ilk ve en büyük özel telekom ArGe’si olarak döneminin yeni nesil teknolojilerinde araştırma geliştirme faaliyetlerine başladı. Yerli mühendisler tarafından geliştirilen çözümler Kurumsal, Telekom ve savunma müşterilerinin şebekelerinde yerini aldı. Bu çözümleri sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı. Eski Sovyet devletlerinden Pakistan’a, Kuzey Afrika ülkelerinden Güney Amerika’ya kadar milyonlarca kullanıcı. 2007 yılında Nortel’in Taşyıcı VoIP, GSM/GSM-R, Kurumsal ve Optik/Taşıyıcı Ethernet alanlarında Küresel ArGe merkezlerinden biri olduk. Bunu takiben 2007 yılında Interpromedya tarafından düzenlenen Bilişim 500 çalışmasında yazılım ihracatı kategorisinde birinciliği elde ettik. 2008 Kasım ayında Türkiye hükümeti tarafından ArGe merkezi ünvanını aldık. 2007 yılında elde ettiğimiz yazılım liderliğini takiben 2008 yılında tekrar birinciliği elde ettik yılında yine şampiyon olduk. 2009 yılında Nortel’in iflas korumaya girmesini takiben Netaş’ta sahip olduğu % 53,13’lük hissesini de satışa çıkardığını açıkladı. Bu süreç içerisinde Netaş, Nortel’in iş birimlerinin yeni sahipleri ile masaya oturup sıfırdan hem ürün dağıtım anlaşmalarını hem de ArGe anlaşmalarını yeniledi. Bahsi geçen bu firmalar: Genband = Carrier VoIP Ciena = Carrier Ethernet & Optik Avaya = Kurumsal Kapsch = GSM-R Bunu yanı sıra Netaş ürün portföyünü güçlendirmek için Motorola, Oracle, HP vb. bir dizi firmayla da ürün satış & dağıtım anlaşmasını imzalamıştır. 2011 yılında NORTEL hisseleri, 2.3 Trilyon Dolarlık varlığa sahip ve 60’dan fazla ülkede iş yapan JPMorgan Chase & Co.’nun yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımlarını doğrudan yöneten şirketi One Equity Partners ‘kısaca OEP’ ve Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Yerel Girişim Sermayesi Firması) ortaklığı ile oluşturulmuş bir konsorsiyum tarafından satınalındı. Bunu takiben 2011’de Netaş’ın tarihinde diğer bir önemli kilometre taşı gerçekleşti. 11 Ekim 2011’de Netaş, Probil’i ve iştiraki BDH’ın tamamını satın alarak bünyesine kattı. Bu satınalma ile Netaş telekom alanındaki yetkinliği ile Probil’in kurumsal alandaki yetkinliğini de bünyesine katarak çok güçlü bir bileşim oluşturmuştur.

6 Mobil İletişim Evrimi (2G’den 4G’ye)
2G_GPRS (14.4 Kbps) 3G_HSPA (14.4 Mbps) 4G_LTE Adv (1 Gbps) Mobil İletişim Evrimi (2G’den 4G’ye) 2.5G_EDGE (384 Kbps) 3,5G_LTE (115 Mbps) İstanbul Ümraniye’de 1967 yılında Nortel ve PTT ortak iştiraki olarak kuruldu. Kuruluş amacı teknoloji transferi ve üretim yoluyla Türkiye’nin iletişim teknolojilerindeki dönüşümüne katkıda bulunmaktı. 1973’de Türkiye’nin ilk ve en büyük özel telekom ArGe’si olarak döneminin yeni nesil teknolojilerinde araştırma geliştirme faaliyetlerine başladı. Yerli mühendisler tarafından geliştirilen çözümler Kurumsal, Telekom ve savunma müşterilerinin şebekelerinde yerini aldı. Bu çözümleri sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı. Eski Sovyet devletlerinden Pakistan’a, Kuzey Afrika ülkelerinden Güney Amerika’ya kadar milyonlarca kullanıcı. 2007 yılında Nortel’in Taşyıcı VoIP, GSM/GSM-R, Kurumsal ve Optik/Taşıyıcı Ethernet alanlarında Küresel ArGe merkezlerinden biri olduk. Bunu takiben 2007 yılında Interpromedya tarafından düzenlenen Bilişim 500 çalışmasında yazılım ihracatı kategorisinde birinciliği elde ettik. 2008 Kasım ayında Türkiye hükümeti tarafından ArGe merkezi ünvanını aldık. 2007 yılında elde ettiğimiz yazılım liderliğini takiben 2008 yılında tekrar birinciliği elde ettik yılında yine şampiyon olduk. 2009 yılında Nortel’in iflas korumaya girmesini takiben Netaş’ta sahip olduğu % 53,13’lük hissesini de satışa çıkardığını açıkladı. Bu süreç içerisinde Netaş, Nortel’in iş birimlerinin yeni sahipleri ile masaya oturup sıfırdan hem ürün dağıtım anlaşmalarını hem de ArGe anlaşmalarını yeniledi. Bahsi geçen bu firmalar: Genband = Carrier VoIP Ciena = Carrier Ethernet & Optik Avaya = Kurumsal Kapsch = GSM-R Bunu yanı sıra Netaş ürün portföyünü güçlendirmek için Motorola, Oracle, HP vb. bir dizi firmayla da ürün satış & dağıtım anlaşmasını imzalamıştır. 2011 yılında NORTEL hisseleri, 2.3 Trilyon Dolarlık varlığa sahip ve 60’dan fazla ülkede iş yapan JPMorgan Chase & Co.’nun yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımlarını doğrudan yöneten şirketi One Equity Partners ‘kısaca OEP’ ve Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Yerel Girişim Sermayesi Firması) ortaklığı ile oluşturulmuş bir konsorsiyum tarafından satınalındı. Bunu takiben 2011’de Netaş’ın tarihinde diğer bir önemli kilometre taşı gerçekleşti. 11 Ekim 2011’de Netaş, Probil’i ve iştiraki BDH’ın tamamını satın alarak bünyesine kattı. Bu satınalma ile Netaş telekom alanındaki yetkinliği ile Probil’in kurumsal alandaki yetkinliğini de bünyesine katarak çok güçlü bir bileşim oluşturmuştur.

7 Mobil İletişim Evrimi (2G’den 4G’ye)
4G - LTE Adv. LTE Biryandan WCDMA temelli HSPA (3G) gelişimini sürdürüken, diğer yandan bir geçiş teknolojisi olan OFDM temelli LTE (3,5G) pazarda yer almaya başlamıştır. 2015’den itibaren ise 4G (LTE Advanced) pazardaki yerini almaya başlayacaktır İstanbul Ümraniye’de 1967 yılında Nortel ve PTT ortak iştiraki olarak kuruldu. Kuruluş amacı teknoloji transferi ve üretim yoluyla Türkiye’nin iletişim teknolojilerindeki dönüşümüne katkıda bulunmaktı. 1973’de Türkiye’nin ilk ve en büyük özel telekom ArGe’si olarak döneminin yeni nesil teknolojilerinde araştırma geliştirme faaliyetlerine başladı. Yerli mühendisler tarafından geliştirilen çözümler Kurumsal, Telekom ve savunma müşterilerinin şebekelerinde yerini aldı. Bu çözümleri sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı. Eski Sovyet devletlerinden Pakistan’a, Kuzey Afrika ülkelerinden Güney Amerika’ya kadar milyonlarca kullanıcı. 2007 yılında Nortel’in Taşyıcı VoIP, GSM/GSM-R, Kurumsal ve Optik/Taşıyıcı Ethernet alanlarında Küresel ArGe merkezlerinden biri olduk. Bunu takiben 2007 yılında Interpromedya tarafından düzenlenen Bilişim 500 çalışmasında yazılım ihracatı kategorisinde birinciliği elde ettik. 2008 Kasım ayında Türkiye hükümeti tarafından ArGe merkezi ünvanını aldık. 2007 yılında elde ettiğimiz yazılım liderliğini takiben 2008 yılında tekrar birinciliği elde ettik yılında yine şampiyon olduk. 2009 yılında Nortel’in iflas korumaya girmesini takiben Netaş’ta sahip olduğu % 53,13’lük hissesini de satışa çıkardığını açıkladı. Bu süreç içerisinde Netaş, Nortel’in iş birimlerinin yeni sahipleri ile masaya oturup sıfırdan hem ürün dağıtım anlaşmalarını hem de ArGe anlaşmalarını yeniledi. Bahsi geçen bu firmalar: Genband = Carrier VoIP Ciena = Carrier Ethernet & Optik Avaya = Kurumsal Kapsch = GSM-R Bunu yanı sıra Netaş ürün portföyünü güçlendirmek için Motorola, Oracle, HP vb. bir dizi firmayla da ürün satış & dağıtım anlaşmasını imzalamıştır. 2011 yılında NORTEL hisseleri, 2.3 Trilyon Dolarlık varlığa sahip ve 60’dan fazla ülkede iş yapan JPMorgan Chase & Co.’nun yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımlarını doğrudan yöneten şirketi One Equity Partners ‘kısaca OEP’ ve Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Yerel Girişim Sermayesi Firması) ortaklığı ile oluşturulmuş bir konsorsiyum tarafından satınalındı. Bunu takiben 2011’de Netaş’ın tarihinde diğer bir önemli kilometre taşı gerçekleşti. 11 Ekim 2011’de Netaş, Probil’i ve iştiraki BDH’ın tamamını satın alarak bünyesine kattı. Bu satınalma ile Netaş telekom alanındaki yetkinliği ile Probil’in kurumsal alandaki yetkinliğini de bünyesine katarak çok güçlü bir bileşim oluşturmuştur.

8 Mobil İletişim Pazarı – Kullanıcı Sayısı
İstanbul Ümraniye’de 1967 yılında Nortel ve PTT ortak iştiraki olarak kuruldu. Kuruluş amacı teknoloji transferi ve üretim yoluyla Türkiye’nin iletişim teknolojilerindeki dönüşümüne katkıda bulunmaktı. 1973’de Türkiye’nin ilk ve en büyük özel telekom ArGe’si olarak döneminin yeni nesil teknolojilerinde araştırma geliştirme faaliyetlerine başladı. Yerli mühendisler tarafından geliştirilen çözümler Kurumsal, Telekom ve savunma müşterilerinin şebekelerinde yerini aldı. Bu çözümleri sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı. Eski Sovyet devletlerinden Pakistan’a, Kuzey Afrika ülkelerinden Güney Amerika’ya kadar milyonlarca kullanıcı. 2007 yılında Nortel’in Taşyıcı VoIP, GSM/GSM-R, Kurumsal ve Optik/Taşıyıcı Ethernet alanlarında Küresel ArGe merkezlerinden biri olduk. Bunu takiben 2007 yılında Interpromedya tarafından düzenlenen Bilişim 500 çalışmasında yazılım ihracatı kategorisinde birinciliği elde ettik. 2008 Kasım ayında Türkiye hükümeti tarafından ArGe merkezi ünvanını aldık. 2007 yılında elde ettiğimiz yazılım liderliğini takiben 2008 yılında tekrar birinciliği elde ettik yılında yine şampiyon olduk. 2009 yılında Nortel’in iflas korumaya girmesini takiben Netaş’ta sahip olduğu % 53,13’lük hissesini de satışa çıkardığını açıkladı. Bu süreç içerisinde Netaş, Nortel’in iş birimlerinin yeni sahipleri ile masaya oturup sıfırdan hem ürün dağıtım anlaşmalarını hem de ArGe anlaşmalarını yeniledi. Bahsi geçen bu firmalar: Genband = Carrier VoIP Ciena = Carrier Ethernet & Optik Avaya = Kurumsal Kapsch = GSM-R Bunu yanı sıra Netaş ürün portföyünü güçlendirmek için Motorola, Oracle, HP vb. bir dizi firmayla da ürün satış & dağıtım anlaşmasını imzalamıştır. 2011 yılında NORTEL hisseleri, 2.3 Trilyon Dolarlık varlığa sahip ve 60’dan fazla ülkede iş yapan JPMorgan Chase & Co.’nun yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımlarını doğrudan yöneten şirketi One Equity Partners ‘kısaca OEP’ ve Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Yerel Girişim Sermayesi Firması) ortaklığı ile oluşturulmuş bir konsorsiyum tarafından satınalındı. Bunu takiben 2011’de Netaş’ın tarihinde diğer bir önemli kilometre taşı gerçekleşti. 11 Ekim 2011’de Netaş, Probil’i ve iştiraki BDH’ın tamamını satın alarak bünyesine kattı. Bu satınalma ile Netaş telekom alanındaki yetkinliği ile Probil’in kurumsal alandaki yetkinliğini de bünyesine katarak çok güçlü bir bileşim oluşturmuştur.

9 LTE Evolved Packet Core (EPC)
LTE Altyapısı – Veri Temelli LTE Evolved Packet Core (EPC) (MME, S-GW and P-GW)

10 LTE Şebeke Mimarisi - full IP
Cellular Core Network eNodeB 3 S-GW 2 P-GW S-GW 1 eNodeB 1 eNodeB 2 Internet & Other IP Networks GTP Tunnels UE 2 UE 1 MME/PCRF/HSS UE: user equipment eNodeB: base station S-GW: serving gateway P-GW: packet data network gateway MME: mobility management entity HSS: home subscriber server PCRF: policy charging and rule function

11 Mobil İletişim için Frekans Bantları

12 Mobil İletişim için Frekans Bantları

13 Güç / Frekans İlişkisi Yüksek FREKANS Düşük Düşük GÜÇ Yüksek Düşük güç, yüksek frekans küçük hücre, çok istasyon / yüksek güç, düşük frekans büyük hücre, az istasyon

14 Frekans / Kapsama İlişkisi

15 Altyapı Yatırımları Capital Economics tarafından yayınlanan ve İngiltere’nin 4G şebekesi ile kapsanmasına ilişkin yapılmış bir maliyet tahmin çalışmasını gösteren aşağıdaki tabloda görüleceği üzere İngiltere’de ülke çapında yaygınlığı olan bir şebekenin kurulumu için 5,6 milyar Pound gibi bir yatırım söz konusu olacaktır. INVESTMENT NEEDED BY MOBILE NETWORKS TO ROLL OUT 4G/LTE Türkiye’de 4G şebekesi kurulumu için 10 yıl boyunca; 1 şebeke için yaklaşık 5 milyar $, 3 işletmeci için toplamda yaklaşık 15 milyar $ yatırım gerekecektir. Netaş kuruluşundan itibaren uluslararası pazarlara yönelik kurumsal ve telekom alanında uçtan uca çözümler sunmuştur. Bu pazarlar: Türki Cumhuriyetleri (Kazakistan, Azerbaycan ve diğerleri) ve Kuzey Afrika (Faz, Cezayir birinci öncelik) olmak üzere, Balkanlar(Arnavutluk, Bosna Hersek..), Orta Doğu (Şimdilik öncelikli pazar Irak ama başka ülkeler de değerlendirilmekte) ve Asya Pasifik (Bangladeş ve Nepal) Netaş bu pazarlara çözüm sunabilmek için küresel üretici firmalarla anlaşmalarını bu yönde yapmış bulunmaktadır.

16 Türkiye 4G Pazarı 50 Milyar $
ŞEBEKE/ALTYAPI Radyo erişim Merkezi sistemler İletim TERMİNAL Cep telefonu M2M UYGULAMA İştetmeciler için Kullanıcılar için 4G’ye geçiş ile birlikte Türkiye’de 10 yıl içinde; - Altyapı : (3 ayrı şebeke) yaklaşık 15 milyar $, - Terminal cihazları : (yılda 2,5 milyar) 25 milyar $, - Uygulama ve yazılımlar : (yılda 1 milyar) 10 milyar $,

17 TÜRKİYE’nin Temel Yetkinlikler
İşletme & Bakım Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri endüstrisi, ArGe’den ürün tasarımına, üretimden kurulum, işletme ve bakıma anahtar teslimi çözüm sunma tecrübe ve yeteneğine sahiptir.

18 Türkiye’nin 4G’si ‘’ULAK’’
aselsan SSM tarafından finanse edilen bir ArGe çalışması olan ‘’ULAK’’ projesi ile Türkiye, önümüzdeki birkaç yıl içinde ASELSAN, NETAŞ ve ARGELA firmalarının ortak çalışması kendi LTE Baz İstasyonuna (eNodeB) sahip olacaktır.

19 Küresel Tespitler Zorluk 1: Olağan üstü trafik artışı
Zorluk 2: Aşırı değişken trafik Zorluk 3: Bunlar için ödeme yapmak istenmiyor

20 Türkiye için Tespit ve Öneriler
Kasım 2008’de lisanslama, Temmuz 2009’da 3G hizmetleri başladı; Dünyanın en gelişmiş ve hızlı 3G şebekelerine (HSPA) sahipiz, İşletmecilerinin kapsama yükümlülükleri 2019 yılına kadar devam ediyor, 3G yatırımları sürüyor, henüz geri kazanabilmiş değil, yeni teknolojiye yatırıma hazır değiller, 4G lisanslaması 2018 yılı sonrasında yapılmalıdır; LTE Adv teknolojisi olgunlaşmış; cihaz fiyatları makul seviyelere inmiş, Yerli ürün geliştirme çalışmaları meyvelerini vermiş olacak, İşletmeciler 3G’de kazanıp 4G’ye hatırıma hazır hale gelmiş olacaklar, Önümüzdeki 5 yıllık süreçte aşağıdaki konular çözümlenmeli; ATV’den DTV’ye geçiş ile boşalacak MHz bandının 4G kırsal kapsaması için tahsisi, Büyük ölçüde boşalan Mhz bandının tamamen 4G kamu güvenliği ve acil haberleşmede için tahsisi, GSM frekanslarının (900 ve 1800 Mhz) 4G için kullanıma sunulması, Lisanslama modeli ve frekans kullanım bedeli gibi konuların netleştirilmesi,


"LTE -> 4G için STRATEJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları