Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti."— Sunum transkripti:

1 1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti Cahit. Bu rüzgar hep böyle esmeyecek. Bu kazalar böyle önlenmez. Eve tuz, ekmek götürmeyi böyle havada unuttum.

2 2/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “iyi” sözcüğü “Herşey iyi gidiyor” tümcesindeki göreviyle kullanılmamıştır? Onun gibi iyi bir insan az bulunur. İyi dinlersen öğrenebilirsin. Bu gece iyi uyuyamadım. Bu soruyu iyi yanıtladın.

3 3/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Güzel ” sözcüğü bir eylemi etkilediği zaman aşağıdakilerden hangisi olur? Zarf Sıfat Bağlaç Edat

4 4/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Bakalım ” sözcüğü aşağıdaki tümcelerin hangisinde farklı görevdedir? Daha neler göreceğiz bakalım. Sen beni dinleme bakalım. Hiç annesini arayacak mı bakalım. Televizyonu aç da ne var bakalım.

5 5/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Onlar Şimdi Kimler Hepsi Aşağıdakilerden hangisi “ geliyorlar ” sözcüğünün önüne geldiği zaman “ zarf ” olur?

6 6/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Önce çorba mı içeceksiniz? ” tümcesinde zarf olan sözcüğü-nün karşıt anlamlısı hangisidir? Hemen İlkin Sonra Peşin

7 7/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Ansızın fırtına çıktı.” tümcesindeki zarf olan sözcüğünün eş anlamlısı hangisidir? Birdenbire Yavaşça Hızlı Yağış

8 8/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “ fazla” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Fazla konuşmayın. Bu işten fazla anlamam. Fazla kalemi olan var mı? Fazla oturacak mısın?

9 9/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Memur ev almak zor. Kaynak sularıyla ufacık bir dere köyün su gereksinimini karşılıyor. Yirmi beş yaşına geldi hala baba parasıyla yaşamak ona zor gelmiyor. Derelerle beslenen ırmak vadiye gelince birden büyüyordu. “ İle ” ( - le, - la ) aşağıdakilerden hangisinde farklı bir görevde kullanılmıştır?

10 10/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde hem hem bağlaçlar sıfatları bağlanmıştır? Sen hem yaşlı hem hasta bir insansın, nasıl oraya gideceksin. Hem gezeriz hem de konuşuruz seninle. Hem işe gitmek zor geliyor, hem herkesten çok para harcıyor. İki saat hem sen bu soğukta kaldın hem ben işe gidemedim.

11 11/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Orhan Pamuk’un yeni kitabını nasıl buldun? Ankara’ya uğradıktan sonra mı İzmir’e gideceksin? Araba almak için ne kadar para ayırdınız? Fen -Liseleri sınavına kaç ay var? Aşağıdaki tümcelerin hangisinde soru anlamı bir zarfla sağlanmıştır?

12 12/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Çok çalışanı herkes sever. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde zarf fiilimsiyi nitelemektedir? Biz gideli sen sonra gelirsin. Önce yaşlılarla hastaları içeri alın. Çok eski mobilyaların klasik değeri var.

13 13/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Parayı kaptığı gibi çıktı gitti. Duvardan atladığı gibi kaçtı. Bildiği gibi yaşamaya bakıyor. Kapıya çarptığı gibi yere düştü. “ Gelir gelmez sofraya oturdu.” tümcesinde altı çizgili sözün tümceye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

14 14/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Açık havada yarım saat dolaş, dinlenirsin. Dünkü gazetede başkana yazılmış açık mektubu okudun mu? Konuyu saptırma, ne dediğini açık söyle. Pazar günü çok aradık ama açık eczane bulamadık. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “ açık ” sözcüğü, sözcük türü yönünden ötekilerden farklıdır?

15 15/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Çok ” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde görev yönüyle farklıdır? Çok uzaklara gittiğini duyduk. Çok çalıştın, biraz dinlen artık. İşi gereği çok yer görmüştü. İstanbul dışında çok arkadaşım var.

16 16/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdakilerden hangisi fiilleri soru yoluyla belirten zarflardan değildir? Ne kadar – Ne biçim Kimi – Hangisi Niçin – Nasıl Neden – Nereden

17 17/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D O, deyimleri ve tekerlemeleri ile İstanbul Türkçe’sinin güzelliğini yansıtmıştır. Onu en çok ilgilendiren gazetenin gülmece sayfası ile köşe yazılarıdır. Annesi ile babasını o olaydan sonra bir daha hiç görmedi. Görevinden dolayı Ankara ile İstanbul arasında yaşam sürüyor. “ Tiyatro ile sinema arasında karar vermekte zorlanıyor” tümcesinde, “ ile ” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu tümcedeki göreviyle kullanılmıştır?

18 18/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Bunun böyle olacağını hissetmiştim. Aceleye gerek yok biraz sabret. Nasıl olduysa, birden ortadan kayboldu. Artık bastonsuz yürüyebiliyormuş. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yüklem, yapısı yönünden farklı bir eylemden oluşmuştur?

19 19/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde özel ad, ünlem görevinde kullanılmıştır? Bunun böyle olacağını hissetmiştim. “Mustafa buraya gelecek mi? ” diye sordu. “ Mustafa buraya gel.” diye bağırdı. “ Mustafa buraya gelsin.” diye emrettim.

20 20/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ İle ” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? Televizyon reklamları radyo ile yapılanlardan daha etkili oluyor. Bugün radyo ile televizyonun hayatımızdaki yeri ve önemi yadsınamaz. Sinekli Bakkal ile Tatarcık Halide Edip’in toplumsal konulu iki romanıdır. Yaşar Kemal ile Victor Hugo aynı tarihsel temelde buluşurlar.


"1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları