Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir
HÂL DEĞİŞİMİ HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir

2 HAL DEĞİŞTİRME Maddelerin ısı etkisiyle bulundukları hali değiştirerek katı, sıvı ya da gaz haline gelmesine hal değiştirme denir. donma yoğuşma erime buharlaşma

3 Hal değiştirme; Sıvı maddenin gaz hale geçmesi (buharlaşma)
Gaz maddenin sıvı hale geçmesi (yoğuşma) Katı maddenin sıvı hale geçmesi (erime) Sıvı maddenin katı hale geçmesi (donma) Katı meddenin doğrudan gaz hale geçmesi ya da gaz maddenin doğrudan katı hale geçmesi (süblimleşme) olmak üzere beş şekilde gerçekleşir.

4 BUHARLAŞMA Sıvı bir maddenin ısı enerjisi alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. ÖRNEKLER Sıcak havalarda yıkanan balkonun zeminindeki su, bulunduğu bölgeden ısı alarak buharlaşırken zeminin serinlemesine neden olur. Avucumuza döktüğümüz kolonya bir süre sonra derimizden ısı alıp buharlaşırken bir serinlik hissi oluşur. Odada bulunan bir bardak su buharlaşarak bir süre sonra azalır.

5

6 BUHARLAŞMA HER SICAKLIK DERECESİNDE OLUR
Dışarıya asılan ıslak çamaşırlar üzerindeki su damlacıkları ortamdan ısı alarak buharlaşıp havaya karışınca çamaşırlar kurumuş olur. Çamaşırlar sıcak havada, soğuk havaya göre daha çabuk kurur. Buna göre; buharlaşma her sıcaklık derecesinde olur. Ancak sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı artar. Buharlaşma hızı: Sıcaklık artışıyla, Rüzgarla, Havadaki nemin azalması ve Sıvı yüzeyinin genişlemesiyle artar.

7

8 Sıcak bir günde balkonumuzu yıkarsak, zeminin serinlediğini hissederiz
* Sıcak bir günde balkonumuzu yıkarsak, zeminin serinlediğini hissederiz. * Suyu soğutmak için, toprak testiyi ıslak beze sarmalıyız. Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Su her sıcaklık derecesinde buharlaşır. B) Su buharlaşırken bulunduğu ortamdan ısı alır. C) Buharlaşma sırasında suyun ısı aldığı ortamın sıcaklığı değişmez. D) Sıcaklıkları farklı maddeler arasında ısı alış verişi yapılır. Haydi bakalım sevgili öğrenciler düşünün, yanıt sonraki sayfada.

9 Antalya’da ağustos ayı olmasına rağmen asılan çamaşırlar Ankara’ya göre daha uzun sürede kurur. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? Antalya’da sıcaklık daha yüksektir. Ankara’da sıcaklık daha düşüktür daha düşüktür. Antalya’da havadaki nem oranı daha yüksektir. Ankara’da gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çoktur. Antalya’da sıcaklık daha yüksek olmasına rağmen havadaki nem oranı yüksek olduğu için çamaşırlar geç kurur. Ankara’da nem oranı azdır.Bu yüzden çamaşırlar daha kısa sürede kurur. YANIT: C Önceki sorunun yanıtı ise, Su buharlaşırken ortamdan ısı alır ve ortamın serinlemesine neden olur. YANIT: C


"HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları