Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA"— Sunum transkripti:

1 ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
HAL DEĞİŞİMLERİ ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA

2 HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler. Örneğin su sıvıdır.Buzluğa koyduğumuzda donar ve katılaşır.Isıttığımızda ise gaz halini alır. İşte bu değişime hal değişimi denir. Hal değişimleri; Erime,donma,buharlaşma,yoğunlaşma ve süblimleşme şeklinde olur.

3 ERİME VE DONMA Katı bir maddenin sıvı ısı alarak sıvı hale gelmesine erime denir. Sıvı bir maddenin ısı kaybederek katı hale gelmesine donma denir. Erime ve donma birbirinin tersidir. Katı haldeki çikolatayı ısı etkisi ile eritip kalıplara döktüğümüzde çikolata ısı kaybeder. Donar ve tekrar katı hale gelir.

4 Buharlaşma sırasında gerekli ısıyı veren madde ısı kaybeder;soğur.
BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA Yeterince ısınan sıvı maddelerin gaz haline geçmesine buharlaşma denir. Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir.Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur. Islak maddelerin kuruması; bu maddedeki suyun buharlaşarak uzaklaşması sonucunda olur. Buharlaşma sırasında gerekli ısıyı veren madde ısı kaybeder;soğur.

5 BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA
Gaz halindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hale gelmesine ise yoğuşma denir. Çaydanlıktan çıkan su buharına soğuk tencere kapağını tuttuğumuzda su buharı tencere buharında ısı kaybeder ve su damlacıkları oluşur.

6 KAYNAMA Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir.Buharlaşma olayı sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür. Her madde belli sıcaklıklarda kaynar. Örneğin su 100°C de, Hava -191°C de, Cıva 357°C de kaynar.. Basıncın artması kaynama hızını arttırır.

7 KAYNAMA Örneğin; düdüklü tencereler basınçlı olduğundan yemekler daha hızlı pişer. İstanbul’da hava basıncı Ankara’dan daha yüksek olduğundan; İstanbul’da sıvılar daha yüksek sıcaklıkta kaynar. Saf su 100°C de kaynarken; kireçli,şekerli,tuzlu su daha yüksek derecelerde kaynar.

8 BOZULMA Isı bazı maddelerin yapısında değişikliğe yol açar. Isı etkisiyle maddenin yapısında olan bu değişikliğe bozunma(Bozulma)denir. Örneğin; pişirilen yiyeceklerin yapısı değişir.Oda sıcaklığında bekletilen bazı yiyecekler kokuşur. Isıtılan şeker kömürleşerek bozunur. Kullandığımız kömür,petrol canlı yapılarının milyonlarca yılda bozunmasından oluşur.


"ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları