Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE)."— Sunum transkripti:

1 HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE)

2 SUYUN KATI VE SIVI HALLERİNİN YOĞUNLUK FARKININ ÖNEMİ
Suyun genleşmesi diğer maddelerden farklıdır. Su soğurken hacmi küçülür. +4 santigrat derecede en küçük hacme ve en büyük yoğunluğa (1 g/santimetreküp) sahip olur. 0 santigrat derecede buz olunca hacmi büyür, yoğunluğu azalır. Buz sudan hafif olur. (Buzun yoğunluğu 0,9 g/santimetreküptür.)

3 Bu nedenle; Su yüzeyinde donan su, buz tabakası oluşturarak yüzer.
En soğuk günlerde bile deniz ve göllerin diplerindeki sıcaklık +4 santigrat dereceden aşağı düşmez. Deniz ve göllerin diplerindeki su donmadığından, buradaki canlılar yaşamlarını sürdürürler. Ortam sıcaklığı düştükçe deniz ve göl yüzündeki buz tabakası kalınlaşır ve alt tabakalardaki suyun soğumasını önler.

4

5 FARKLI GEREÇLER YAPARKEN HANGİ MALZEMELER SEÇİLMELİDİR
Gereçler yapılırken malzemelerin; Yoğunluklarına, Fiyatlarına, Yüke dayanıklı olmasına, Paslanmamasına, Suya dayanıklı olmasına, Kullanılacağı yere göre hafif olmasına dikkat edilir. *. Çok katlı binalarda dayanıklı ve hafif maddeler, *. Uçakların yapımında demir yerine alüminyum kullanılması gibi.

6

7 Örnek: Yeryüzünden fırlatılan bir uzay aracı; atmosferde yükselirken sürtünme nedeniyle çok ısınır. Buna göre uzay araçları yapımında kullanılan malzemelerin özelliği aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Sıcaklığı çok yükseldiğinden malzemenin erime sıcaklığının çok yüksek olması gerekir. B) Paslanmayan maddelerden seçilmelidir. C)Basınca dayanıklı olmalıdır. D) Yoğunluğu büyük maddeler tercih edilmelidir. ÇÖZÜM: Uzay araçları; Erime sıcaklığı yüksek, Paslanmayan, Basınca dayanıklı ve Hafif, yani yoğunluğu küçük maddelerden yapılmalıdır. YANIT: D

8 HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR


"HAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLUK (ÖZKÜTLE)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları