Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CSMA/CD.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CSMA/CD."— Sunum transkripti:

1 CSMA/CD

2 CSMA/CD nedir? CSMA/CD protokolü, Ethernet ve 802,3 bilgisayar ağları uzmanları tarafından kullanılan bir çeşit medya erişim kontrol mekanizmasıdır. Başka bir deyişle, iletişim hattına bilgi paketinin nasıl yerleştirileceğini belirler. CSMA/CD `Cariner Sense Multiple Access/Collision Detect'in kısaltılmışıdır. Bir birim network hattına bilgisini bırakmadan önce, başka bir birimin hatta bilgi bırakıp bırakmadığını anlamak amacıyla, hattı dinler.Başka biri hatta bilgi bıraktıysa o verisinin tamamını iletmeden diğeri veri göndermeye başlamaz Network=Bilgisayar Ağları

3 Bilgi göndermek isteyen cihaz hattın boş olduğuna karar verince, bilgisini bırakır ve başka bir cihazın bu sırada hatta bilgi bırakıp bırakmadığından emin olmak için dinlemeyi sürdürür. Eğer bu sırada başka bir cihaz, hattın boş olduğunu sanarak o da hatta bilgisini bırakırsa, `collision‘(kolujın) yani çarpışma olur. 1960'li yılların sonlarında Hawaii Üniversitesi ALOHA adını verdiği bir geniş ağ kurdu. Üniversitenin amacı kampusun değişik noktalarına yayılmış olan bilgisayarları birbirine bağlamaktı. Bu network modelinin günümüze kadar gelen en önemli özelliği CSMA/CD olarak adlandırılan tekniktir.

4 CSMA/CD nin açılmış hali carrier detect,multiple access with collusion detect (taşıyıcı sinyalin algılanması, çoklu erişimce çarpışmanın tespiti).  OSI modellemesinde ilk iki katmanda (1. katman -fiziksel- ve 2.inci katman -data link) belirlenen Ethernet, ilk kez, 1970'lerin sonlarında, Xerox(zeroks) tarafından geliştirilmiştir. 1980'lerde Xerox firmasının DEC ve Intel firmalarıyla ortaklaşa yaptığı çalışmalar sonucunda, Ethernet Versiyon I. için `Blue Book Standard' (Standart Mavi Kitap) adı altında, bu versiyonun kullandığı standartları açıklayan bir kitap ortaya çıkarılmıştır.

5 Burada açıklanan standartlar arasında, `baseband' tekniği, CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detect) network standardı ve ethernetin ilk dönemlerinde kullanılan ve uzun yıllar yaygın bir şekilde uygulanan coaxiel(anten kablosu) kablo kullanım standartları anlatılmaktadır.  Bu standart daha sonra 1985 yılında çıkan Ethernet II adlı yeni standartla revize edilmiştir. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineer) 802 numaralı projesinde ve CSMA/CD network standardının oluşumunda, Ethernet II Versiyonu baz alınmıştır. Genelde de ethernet paketinin başında yer alan bilgi (header)(başlık) dışında bir farkları olmadığı için, ikisi birbirlerinin yerine anılırlar.

6 CSMA\CD (Carrier Sense Multiple Access With Collision Detection) (çarpışma algılayıcınla taşıyıcı dinleyen çoklu erişim), bilgisayar ağında bir ağ protokolüdür. Ethernet kartı veri göndermeden önce kablonun kullanımda olup olmadığını kontrol eder. Boşta ise veriyi gönderir. CSMA bu eğer iki sistemde kablonun boş olduğunu tespit edip veri gönderirse çakışma olur. Ethernet kartı hemen çakışmayı tespit eder özel matematiksel işlemler ve programlarla çakışmayı onarır tabi bu da çok kısa sürede gerçekleşir.


"CSMA/CD." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları