Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KABLOSUZ AĞLARDA SERVİS KALİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KABLOSUZ AĞLARDA SERVİS KALİTESİ"— Sunum transkripti:

1 KABLOSUZ AĞLARDA SERVİS KALİTESİ
Gökhan AKIN Barış ÖZAY Sınmaz KETENCİ

2 İçerik Giriş IEEE DCF IEEE e EDCF WMM Sonuç

3 Giriş Son yıllarda kablosuz ağ kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
IEEE kablosuz ağlar için kullanılan ikinci katman standardıdır. IEEE e ise kablosuz ağlarda servis kalitesi sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir standarttır. IEEE e standardı ile ses ve görüntü gibi gecikmeye toleransı olmayan uygulamaların sorunsuz kullanılabilmesi için geliştirilmiştir.

4 IEEE DCF DCF (distributed coordination function), çarpışmadan kaçınma tekniğini kullanır (CSMA/CA). Bu teknik ile istasyonlar carpışmadan kaçınmak için raslantısal bir süre seçerler ve bu süreye göre çerçeveleri (frame) iletirler.

5 IEEE 802.11 DCF DCF CSMA/CA Frame iletim kuyruğunun başına geldiğinde
Her istasyon DIFS süresi sonrasında rastlantısal bir süre bekler. Eğer hat meşgul ise, istasyon raslantısal bir süre hattın boş olması için bekler.

6 IEEE DCF

7 IEEE 802.11 DCF DCF parametreleri DIFS CWmin CWmax
Başlangıç olarak CW değeri CWmin olarak atanır. Başarısız bir iletimden sonra, yeni CW 2(CW+1)- 1 ile hesaplanır. CWmax

8 IEEE DCF

9 IEEE DCF Her istasyon contention window (CW) süresini belirlemek için backoff counter (BC) kullanılır. [0,CW] arasından seçilecek raslantısal bir değer (BC) ve bu değerin zamanla çarpımı CW süreine eşittir. İstasyon BC sürecindeyken, Hat dolu ise BC değeri sabit kalır. Eğer hat DIFS süresinden daha uzun bir süre boş ise BC değeri azaltılır. BC 0 değerine ulaştığı zaman çerçeve iletimine başlanır.

10 IEEE 802.11 DCF DCF Çalışma Mekanizması
İstasyon 0 ve en küçük Contention Window (CWmin) arasında rastlantısal bir backoff hesaplamasında kullanılacak bir sayı seçer. Gönderici istasyon kanal boş olduğu zaman, DIFS süresi boyunca bekler. Hat boş kalmaya devam ederse rastlantısal backoff sayısı ile slot zamanının (20 μsec) çarpımı kadar süre daha bekler.

11 IEEE DCF bekleme süresi zarfında backoff süresi daha düşük olan başka bir istasyon haberleşmeye başlarsa, ilk istasyon rastlantısal backoff sayısını beklediği slot zamanı sayısı kadar azaltır. Hattın tekrar boş kalması durumunda DIFS süresine ek olarak bu yeni raslantısal sayı ile hesaplanan süre kadar bekler. Bu süre sonunda hat boş ise paketi gönderir.

12 IEEE DCF (devam) rastlantısal backoff sayısı 0 olduğu halde hat dolu olduğundan paket gönderilemedi ise yeni CW hesaplanır ve bu değere bağlı olarak DCF süreci tekrarlanır.

13 RTS/CTS

14 IEEE e EDCF standardı, çerçevelerin gönderim önceliği ile ilgili bir kullanım içermez. Temelde DCF, istasyonların çarpışmadan kaçınarak çerçeve iletimini yapabilmelerini eşit olarak sağlar. EDCF mekanizması çerçeve iletimini 4 izin kategorisine önceliklendirme sunar.

15 IEEE 802.11e EDCF EDCF, DCF’den bağımsız değildir.
EDCF, önceliğe göre farklı CWmin değeri belirler. 802.11e ile 4 izin kategorisi (AC) sunulur.

16 IEEE e EDCF

17 IEEE e EDCF

18 IEEE e EDCF

19 IEEE 802.11e EDCF EDCF parametreleri
AIFSD[AC] AIFSD[AC]=SIFS+AIFS[AC]*SlotTime CWmin[AC] Başlangıç olarak CW değeri CWmin olarak atanır. Başarısız bir iletimden sonra, yeni CW 2(CW+1)+ 1 ile hesaplanır CWmax[AC] Küçük CWmin değerleri belirlendiğinde çarpışma olasılığı artar.

20 IEEE e EDCF

21 IEEE e EDCF

22 IEEE e EDCF

23 Servis Kalitesi Çalışma Şekli
Yönlendirici ya da anahtarlama cihazı tarafından yapılan önceliklendirme Kablosuz telefonlar için servis kalitesi seçeneği Erişim noktasının uyguladığı servis kalitesi Varsayılan servis kalitesi

24 WMM Wi-Fi organizasyonunun kablosuz ağlarda servis kalitesinin standartlaştırılması adına geliştirdiği yapıdır. WMM sayesinde, farklı üreticelerin sunduğu cihazlar ile standart bir servis kalitesinin sağlanması mümkün olacaktır.

25 Sonuç Kablosuz ağlar tarafından kullanılan CSMA/CA’in IEEE e ile birlikte gelen yeni özellikleri ile kablosuz ağlarda servis kalitesinin sağlamak hedeflenmiştir. Bu sayede kablosuz multimedya uygulamalarıda daha yaygın olarak kullanılma şansını elde etmiştir.

26 TEŞEKKÜRLER


"KABLOSUZ AĞLARDA SERVİS KALİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları