Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ MALNUTRİSYON Öğr.Dyt. Nalan Aydoğan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ MALNUTRİSYON Öğr.Dyt. Nalan Aydoğan"— Sunum transkripti:

1 HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ MALNUTRİSYON Öğr.Dyt. Nalan Aydoğan

2 SUNUM PLANI  Hasta öyküsü  Beslenme öyküsü  Ağırlık kaybının saptanması  Uygun beslenme planı  Öneriler

3 Hastaya Ait Bilgiler Yaş:10/12 D.A:3300g Boy:49 cm Ş.A.A:6500g

4 Hasta Öyküsü D.A: g (normal) Son bir haftadır diyare (5 kez dışkılama/gün) Ödem yok Hafif dehidratasyon mevcut İştah azalmış

5 BESLENME ÖYKÜSÜ 5 ay sadece anne sütü (???) Şu anda: Yarı muhallebi Yemek suları (???) Ekmek Hazır meyve suyu(???)

6 AĞIRLIK KAYBI OGA=3300+(6x800)+(4x500)=10.100g 10 kg kg x= %65’ ine sahip 6

7 WHO MALNUTRİSYON SINIFLAMASI Durum Ağır Orta Hafif Normal Yaşa Göre Ağırlık < % 70 % % %

8 Ağırlık kaybı %35 Ağır PEM

9 1. Aşama (1.gün) Enerji:70-80 kkal*6.5kg= kkal Protein:1 g*6.5 kg= 6.5 g Sıvı= ml*6.5 kg= ml BesinlerMiktarProtein(g)Enerji(kkal) Peptijunior10ölçek6221 Pirinç unu20 g1.472 Fantomalt5 ölçek-100 Glikoz30 g g513kkal

10 Mamanın hazırlanışı (600 ml) : 6 çay bardağı su temiz bir tencerede 1 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 10 silme ölçek peptijunior, 5 silme ölçek fantomalt ve 3 silme yemek kaşığı glikoz eklenerek karıştırılır. 1. Aşama

11 VERİLİŞ ŞEKLİ 8 x 75 ml özel mama 1. Aşama

12 DEHİDRATASYON TEDAVİSİ ilk 4-6 saat sadece 50ml/ kg ORS ( ml ORS) Veya Her dışkılama için 10 ml/kg veya 100 ml/kg/gün (2 saatte 1 veya daha az) 12

13 Hafif dehidrate 50ml/kg/4st sıvı alımı 1. Aşama

14

15 Evde ORS (Oral rehidratasyon sıvısı) hazırlamak için : 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 3,5 g NaCl (1 tatlı kaşığı tuz silme), 2,5 g NaHCO 3 (1/2 tatlı kaşığı karbonat), 20 g glukoz (8 tatlı kaşığı toz şeker) katılır.

16 Vitamin ve Minarel Protokolu Mg(OH) mcg/kg/gün ZnSO mg/kg/gün Forbiol 5 mg/kg/gün A vitamini ilk 2 gün:100,000 IU oral sonra:3,000-5,000 IU oral Fe 6mg/kg/gün (2.haftadan sonra) D vitamini 400 IU/gün 1. Aşama

17 Mamanın hazırlanışı (700 ml) : 7 çay bardağı su temiz bir tencerede 1.5 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 10 silme ölçek peptijunior, 8 silme ölçek fantomalt ve 4 silme yemek kaşığı toz şeker eklenerek karıştırılır. 2. Aşama (3.gün)

18 VERİLİŞ ŞEKLİ 8 x 85 ml özel mama 2. Aşama 2 x 25 ml taze sıkılmış elma suyu

19 3. Aşama(4.gün) Ağırlık:6.5kg Enerji: kkal*6.5 kg= kkal/gün Protein:1.5-2 g*6.5kg= g/gün Sıvı= ml*6.5 kg= ml/gün BesinlerMiktarProtein(g)Enerji(kkal) Almiron18 ölçek8398 Pirinç unu25 g1.688 Yoğurt150 ml4.586 pekmez2yemek kaşığı-80 Fantomalt5 ölçek-100 Elma suyu100 ml g790kkal

20 Mamanın hazırlanışı (600 ml) : 6 çay bardağı su temiz bir tencerede 2.5 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 18 silme ölçek almiron, 4 silme ölçek fantomalt ve 3 silme yemek kaşığı toz şeker eklenerek karıştırılır. 3. Aşama

21 VERİLİŞ ŞEKLİ 6 x 100 ml özel mama 3. Aşama 2 x 50 ml taze sıkılmış elma suyu 2 x 50 ml yoğurt

22 4. Aşama (5. ve 6. gün) Ağırlık:6.5 kg Enerji: kkal*6.5 kg= kkal Protein:2.5-3 g*6.5 kg= g Sıvı= ml*6.5 kg= ml

23 BesinlerMiktarProtein(g)Enerji(kkal) Similac High Energy300ml( 1.5 kutu ) Yoğurt200 ml6120 Yumurta sarısı 1/ Kıyma/tavuk10-15 g335 Sebze1D128 Meyve püresi200 ml-120 Zeytinyağ10 g-90 Pekmez15 g-60 Ekmek içi1 İD270 19, /6.5=3g/kg817/6.5=126kkal/kg 4. Aşama

24 Kahvaltı:150 ml Similac High Energy Yumurta sarısı 1/8 1 Yemek kaşığı pekmez Öğle-Akşam:1 Orta Boy kase kıymalı sebze çorba ½ Çay bardağı Yoğurt(50ml) ½ İnce Dilim Ekmek Kuşluk-İkindi:1/2 Çay BardağıYoğurt(50ml) Meyve püresi(100ml) Gece:150 ml Similac High Energy

25 SEBZE ÇORBA İçindekilerÖlçü Patates1 küçük boy Havuç1 küçük boy Pirinç1 silme yemek kaşığı Zeytinyağı1 silme yemek kaşığı Su1.5 su bardağı Hazırlanışı Sebzeleri hazırladıktan sonra, pirinç ve zeytinyağı ile temiz bir tencerede kaynayan sıcak suya ekle, iyice yumuşayıncaya kadar dk pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir. 25

26 YAYLA ÇORBA İçindekilerÖlçü Yoğurt100 g Su2.5 su bardağı Pirinç1 silme yemek kaşığı Zeytinyağı1 silme yemek kaşığı Hazırlanışı: Pirinç ayıklanır,yıkanır. Temiz bir tencerede 2.5 su bardağı su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir kapta yoğurt ile yağ iyice karıştırılır. Yoğurdun içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyularak ılıtılır. Yoğurtlu karışım tencereye azar azar karıştırılarak eklenir ve kaynayıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir. 26

27 Malnütrisyonlu çocuk beslemeye çalışırken Sabırlı olunmalı Önerilemiz Çocuk rahatsız edilmemeli neşeli ortam sağlanmal ı

28 önerilerimiz çocukla ilgilenilmeli İsmiyle hitap edilmeli Oyun ortamı düzenlenmeli Çocuk her sabah beslenmeden önce tartılmalıdır Vücut ağırlığının olması gerekenin %90’ına ulaştığında iyileştiği kabul edilir

29 önerilerimiz Öğün sayısı en az sekiz olmalıdır Ayda bir veya üç ayda bir çocuk görülerek diyet düzenlenmeli, bir yıl sonrasında da izlenmelidir Öğünlerdeki besinlerin içeriği bebeğin hipoglisemi ve dehidratasyonu açısından ayarlanmalıdır

30 önerilerimiz Ailelerin gelirine göre hangi besinleri sağlayabileceği öğrenilerek, ek besinler verilmeli Demir desteğinin tedavinin ikinci haftasından sonra başlanacağı unutulmamalıdır

31

32

33 TEŞEKKÜRLER…


"HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ MALNUTRİSYON Öğr.Dyt. Nalan Aydoğan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları