Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
MALNUTRİSYON Öğr.Dyt. Nalan Aydoğan

2 SUNUM PLANI Hasta öyküsü Beslenme öyküsü Ağırlık kaybının saptanması
Uygun beslenme planı Öneriler

3 Hastaya Ait Bilgiler Yaş:10/12 D.A:3300g Boy:49 cm Ş.A.A:6500g

4 Hasta Öyküsü D.A: g (normal) Son bir haftadır diyare (5 kez dışkılama/gün) Ödem yok Hafif dehidratasyon mevcut İştah azalmış

5 BESLENME ÖYKÜSÜ 5 ay sadece anne sütü (???) Şu anda: Yarı muhallebi Yemek suları (???) Ekmek Hazır meyve suyu(???)

6 OGA=3300+(6x800)+(4x500)=10.100g 10 kg 100 6.5 kg x= %65’ ine sahip
AĞIRLIK KAYBI OGA=3300+(6x800)+(4x500)=10.100g 10 kg kg x= %65’ ine sahip

7 WHO MALNUTRİSYON SINIFLAMASI
Yaşa Göre Ağırlık < % 70 % % % Durum Ağır Orta Hafif Normal

8 Ağırlık kaybı %35 Ağır PEM

9 1. Aşama (1.gün) Enerji:70-80 kkal*6.5kg= 455-520 kkal
Protein:1 g*6.5 kg= 6.5 g Sıvı= ml*6.5 kg= ml Besinler Miktar Protein(g) Enerji(kkal) Peptijunior 10ölçek 6 221 Pirinç unu 20 g 1.4 72 Fantomalt 5 ölçek - 100 Glikoz 30 g  - 120 7.4g 513kkal

10 1. Aşama Mamanın hazırlanışı (600 ml) :
6 çay bardağı su temiz bir tencerede 1 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 10 silme ölçek peptijunior, 5 silme ölçek fantomalt ve 3 silme yemek kaşığı glikoz eklenerek karıştırılır.

11 1. Aşama VERİLİŞ ŞEKLİ 8 x 75 ml özel mama

12 DEHİDRATASYON TEDAVİSİ
ilk 4-6 saat sadece 50ml/ kg ORS ( ml ORS) Veya Her dışkılama için 10 ml/kg veya 100 ml/kg/gün (2 saatte 1 veya daha az)

13 1. Aşama Hafif dehidrate 50ml/kg/4st sıvı alımı

14

15 Evde ORS (Oral rehidratasyon sıvısı) hazırlamak için :
1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 3,5 g NaCl (1 tatlı kaşığı tuz silme), 2,5 g NaHCO 3 (1/2 tatlı kaşığı karbonat), 20 g glukoz (8 tatlı kaşığı toz şeker) katılır.

16 Vitamin ve Minarel Protokolu
1. Aşama Vitamin ve Minarel Protokolu Mg(OH) mcg/kg/gün ZnSO mg/kg/gün Forbiol mg/kg/gün A vitamini ilk 2 gün:100,000 IU oral sonra:3,000-5,000 IU oral Fe mg/kg/gün (2.haftadan sonra) D vitamini IU/gün

17 2. Aşama (3.gün) Mamanın hazırlanışı (700 ml) :
7 çay bardağı su temiz bir tencerede 1.5 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 10 silme ölçek peptijunior, 8 silme ölçek fantomalt ve 4 silme yemek kaşığı toz şeker eklenerek karıştırılır.

18 2 x 25 ml taze sıkılmış elma suyu
2. Aşama VERİLİŞ ŞEKLİ 8 x 85 ml özel mama 2 x 25 ml taze sıkılmış elma suyu

19 3. Aşama(4.gün) Ağırlık:6.5kg
Enerji: kkal*6.5 kg= kkal/gün Protein:1.5-2 g*6.5kg= g/gün Sıvı= ml*6.5 kg= ml/gün Besinler Miktar Protein(g) Enerji(kkal) Almiron 18 ölçek 8 398 Pirinç unu 25 g 1.6 88 Yoğurt 150 ml 4.5 86 pekmez 2yemek kaşığı - 80 Fantomalt 5 ölçek 100 Elma suyu 100 ml  - 48 12.6g 790kkal

20 3. Aşama Mamanın hazırlanışı (600 ml) :
6 çay bardağı su temiz bir tencerede 2.5 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 18 silme ölçek almiron, 4 silme ölçek fantomalt ve 3 silme yemek kaşığı toz şeker eklenerek karıştırılır.

21 2 x 50 ml taze sıkılmış elma suyu
3. Aşama VERİLİŞ ŞEKLİ 6 x 100 ml özel mama 2 x 50 ml taze sıkılmış elma suyu 2 x 50 ml yoğurt

22 4. Aşama Ağırlık:6.5 kg Enerji:125-150 kkal*6.5 kg= 813-975 kkal
(5. ve 6. gün) Ağırlık:6.5 kg Enerji: kkal*6.5 kg= kkal Protein:2.5-3 g*6.5 kg= g Sıvı= ml*6.5 kg= ml

23 4. Aşama Besinler Miktar Protein(g) Enerji(kkal) Similac High Energy
300ml(1.5 kutu) 7.8 300 Yoğurt 200 ml 6 120 Yumurta sarısı /8 0.4 4.5 Kıyma/tavuk 10-15 g 3 35 Sebze 1D 1 28 Meyve püresi - Zeytinyağ 10 g 90 Pekmez 15 g 60 Ekmek içi 1 İD 2 70 19,8 817 19.8/6.5=3g/kg 817/6.5=126kkal/kg

24 Kahvaltı:150 ml Similac High Energy
Yumurta sarısı 1/8 1 Yemek kaşığı pekmez Öğle-Akşam:1 Orta Boy kase kıymalı sebze çorba ½ Çay bardağı Yoğurt(50ml) ½ İnce Dilim Ekmek Kuşluk-İkindi:1/2 Çay BardağıYoğurt(50ml) Meyve püresi(100ml) Gece:150 ml Similac High Energy

25 SEBZE ÇORBA İçindekiler Ölçü Patates 1 küçük boy Havuç Pirinç
1 silme yemek kaşığı Zeytinyağı Su 1.5 su bardağı Hazırlanışı Sebzeleri hazırladıktan sonra, pirinç ve zeytinyağı ile temiz bir tencerede kaynayan sıcak suya ekle, iyice yumuşayıncaya kadar dk pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir.

26 YAYLA ÇORBA İçindekiler Ölçü Yoğurt 100 g Su 2.5 su bardağı Pirinç
1 silme yemek kaşığı Zeytinyağı Hazırlanışı: Pirinç ayıklanır,yıkanır. Temiz bir tencerede 2.5 su bardağı su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir kapta yoğurt ile yağ iyice karıştırılır. Yoğurdun içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyularak ılıtılır. Yoğurtlu karışım tencereye azar azar karıştırılarak eklenir ve kaynayıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir.

27 Önerilemiz Malnütrisyonlu çocuk beslemeye çalışırken
Sabırlı olunmalı neşeli ortam sağlanmalı Çocuk rahatsız edilmemeli

28 önerilerimiz çocukla ilgilenilmeli İsmiyle hitap edilmeli
Oyun ortamı düzenlenmeli Çocuk her sabah beslenmeden önce tartılmalıdır Vücut ağırlığının olması gerekenin %90’ına ulaştığında iyileştiği kabul edilir

29 önerilerimiz Öğün sayısı en az sekiz olmalıdır
Ayda bir veya üç ayda bir çocuk görülerek diyet düzenlenmeli, bir yıl sonrasında da izlenmelidir Öğünlerdeki besinlerin içeriği bebeğin hipoglisemi ve dehidratasyonu açısından ayarlanmalıdır

30 önerilerimiz Ailelerin gelirine göre hangi besinleri sağlayabileceği öğrenilerek, ek besinler verilmeli Demir desteğinin tedavinin ikinci haftasından sonra başlanacağı unutulmamalıdır

31

32

33 TEŞEKKÜRLER…


"HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları