Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇİNDEKİLER BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ BİLGİSAYARIN ÇEŞİTLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇİNDEKİLER BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ BİLGİSAYARIN ÇEŞİTLERİ"— Sunum transkripti:

1 İÇİNDEKİLER BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ BİLGİSAYARIN ÇEŞİTLERİ
Masaüstü Bilgisayarlar Dizüstü Bilgisayarlar El Bilgisayarları Tablet Bilgisayarlar BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ 3.1. DONANIM Anakart İşlemci Harddisk Bellek Birimleri Güç Kaynağı Ekran Kartı Ses Kartı

2 İÇİNDEKİLER-2 TV Kartı Ethernet Kartı Sürücüler Fan Kasa Monitör Mouse (Fare) Klavye Hoparlör Kulaklık Yazıcı Tarayıcı Modem

3 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Bilgisayar (computer), uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem yürüten makinedir. Kısacası bilgisayar, bilgi işleyen elektronik bir makinedir.

4 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
İnsanoğlu, M.Ö yıllarında paralı alışverişin başlaması ile sayma işlemine ihtiyaç duydu. M.Ö yıllarında ise bu işlemlerde kullanılmak üzere Abaküs adı verilen hesaplayıcılar bulundu.

5 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Abaküsle birlikte bilgisayar tarihinde, Mekanik Dönem başlamıştır.

6 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
İngiliz Matematikçisi Charles Babbage 1812 yıllarında fark makinesi üzerinde çalışmaya başladı yılında öldüğünde, bu Analitik makinesi istenilen seviyeye gelememişti.

7 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Babbage'ın yaptığı hesaplar ve çizimleri, hesap makinelerinin ve bilgisayarların temelini oluşturduğundan, ona bilgisayarın babası denmiştir.

8 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Bugün bilgisayarlar ikili sayı sistemine göre çalışmaktadır. İkili sistemi ise 1854 yılında Matematikçi George Boole tarafından bulunmuştur.

9 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
1937 yılında IBM şirketi adına çalışma yapan Harvard Üniversitesi hocalarından Howard Aiken ve Brown’un geliştirdiği Mark 1, ilk defa olarak insan müdahalesi olmaksızın çalışan sayısal otomatik bilgisayar olma unvanını elde etti.

10 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Mark 1 adlı bu makine, delikli kâğıt şeritle çalışan, dört işlemi yapabilen, verilen değerleri karşılaştırabilen, depoladığı bilgileri kullanabilen bir makineydi.

11 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Çağdaş bilgisayarların tarihi 4 döneme ayrılarak incelenir. 1. Kuşak ( ): Lambalı teknolojiye dayanan Eniac benzeri çok büyük aygıtlar. 2. Kuşak ( ): Transistor kullanan bilgisayarlar.

12 1.BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
3. Kuşak ( ): Transistor yerine tüm devre kullanan bilgisayarlar. Bu dönemde bilgisayarları kendi aralarında iletişim de kurabiliyorlar. 4. Kuşak (1972-günümüz): Günümüz bilgisayarları.

13 2.BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ 2.1. Masaüstü bilgisayarlar: Masada kullanmak için tasarlanmışlardır. Normalde, diğer kişisel bilgisayar türlerinden daha büyük ve daha güçlüdürler. Masaüstü bilgisayarlar ayrı parçalardan oluşur.

14 2.BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ 2.1. Sistem birimi olarak adlandırılan ana bileşen, genellikle masanın üstünde veya altında duran dikdörtgen kasadır. Monitör, fare ve klavye gibi diğer bileşenler sistem birimine bağlanır.

15

16 2.BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ 2.2. Dizüstü bilgisayarlar: İnce ekranlı, hafif ve taşınabilir PC'lerdir. Küçük boyutlarından dolayı defter bilgisayarlar olarak da adlandırılırlar. Dizüstüler pille çalışabildiklerinden, bunları her yere taşıyabilirsiniz.

17 2.BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ Masaüstü bilgisayarlardan farklı olarak, dizüstü bilgisayarlarda işlemci, ekran ve klavye tek bir kasada birleştirilmiştir. Kullanılmadığı zaman ekran klavyenin üstüne katlanır.

18

19 2.BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ 2.2. El bilgisayarları: Hemen hemen her yere taşınabilecek kadar küçük, pille beslenen bilgisayarlardır.

20 2.BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ 2.4. Tablet Bilgisayarlar: Dizüstü bilgisayarların ve el bilgisayarlarının özelliklerinin birleştirildiği taşınabilir bilgisayarlardır. Dizüstü bilgisayarlara benzer şekilde, güçlüdürler ve birleşik ekranları vardır.

21

22 3.BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ
DONANIM YAZILIM

23 3.1.DONANIM NEDİR? Bir bilgisayar, her elektronik cihaz gibi, elle tutulur, gözle görülür fiziksel parçalardan oluşmuştur. Bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya donanım adı verilmektedir. 

24 DONANIM ÇEŞİTLERİ 3.1.1. ANAKART
Bilgisayardaki temel devre ve bileşenleri üzerinde bulundurur. Tüm kartları kendi üzerinde bulundurduğu için ANAKART (mainboard) adını almıştır.

25 DONANIM ÇEŞİTLERİ Ana kart üzerinde, mikroişlemci, RAM ve ROM bellek, genişleme yuvaları (slot), veri yolları (bus) ve port çıkışları yer alır.

26

27 İŞLEMCİ İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren donanım birimidir. İki çeşit işlemci vardır; Soket İşlemci Slot İşlemci

28

29 HARDDİSK Sabit disk sürücü, bilgisayarların bilgi depolamak için kullandığı en temel birimdir. Sabit diskler dönen disklerden oluşan cihazlardır. Bu disklerin yüzeyi manyetik özelliğe sahiptir. Okuyucu ve yazıcı kafa sayesinde bilgisayar verisi olan 1 ve 0’lar manyetik olarak bu diskler üzerinde oluşturulur.

30

31 BELLEK BİRİMLERİ Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri geçici olarak tutan depolama birimleridir. BELLEK BİRİMLERİ RAM ROM Static Ram Dinamik Ram PROM EPROM EEPROM

32

33 GÜÇ KAYNAĞI Güç kaynakları, şehir şebekesinden gelen gerilimin donanım birimlerinin kullanacağı gerilime düşürülmesini sağlar. Gerilimdeki dalgalanmalara karşı sistemin güvenli çalışmasını sağlar.

34 EKRAN KARTI Ekran kartı, mikroişlemcide (CPU) işlenen verilerin monitörde görüntülenmesini sağlayan sinyallere dönüştüren donanım birimidir.

35 SES KARTI Ses kartı bilgisayardaki dijital ses verilerini analog ses sinyallere, analog ses sinyallerini de bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere dönüştürür.

36 TV KARTI TV kartları televizyon yayınlarının bilgisayarda seyredilmesini sağlayan kartlardır. TV kartı ile televizyondaki tüm özellikler bilgisayar ortamına aktarılır.

37 ETHERNET KARTI Ethernet kartı, bilgisayar ağlarında bilgisayarla ağ arasında iletişimi sağlar. Anakartın genişleme yuvalarına takılır. Diz üstü bilgisayarlarda PC Card (PMCIA) soketine veya paralel porta bağlanır. Ethernet kartlarına network kartı, ağ arabirim kartı gibi isimlerde verilmektedir.

38 SÜRÜCÜLER Sabit disk sürücü, bilgisayarların bilgi depolamak için kullandığı en temel birimdir. Sabit disk içinde metalik bir maddeden yapılmış, ama üzerindeki manyetik kaplama sayesinde yazılıp okunabilen bir veya daha fazla üst üste dizilmiş disk plakası vardır. Bu plakalar sabit bir hızda dönerken alttan ve üstten disk plakası üzerine oturan okuyucu kafalar, disk plakası üzerine bilgi yazar veya yazılmış bilgileri okur.

39 DVD Sürücü CD ROM Sürücü BLU-RAY Sürücü Disket Sürücü

40 Kapasite Bir bilgisayar belleğinin kapasitesi, bellek üzerinde tutulabilecek bilgi miktarını ifade eder. En küçük kapasite birimi byte’tır. Ancak bilgisayarların bellek kapasiteleri milyonlarca byte olduğundan byte biriminin katları kullanılır. 1 Bit 0 ya da 1 değerini alır. 1 Byte = 8 Bit 1 KiloByte [KB] = 1024 Byte 1 MegaByte [MB] = 1024 KB 1 GigaByte [GB] = 1024 MB 1 TeraByte [TB] = 1024 GB 1 PetaByte [PB] = 1024 TB 1 ExaByte [EB] = PB 1 ZettaByte [ZB] = EB 1 YottaByte [YB] = 1024 ZB

41 FAN Bilgisayarların temel donanımlarını soğutmaya ve hızlandırmasını sağlayan pervane şeklinde olan ekipmana fan denir.

42 KASA Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran, plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur.

43 MONİTÖR Monitör (veya ekran) bilgisayarın mikroişlemcisinden gönderilen sinyalleri gözün görebileceği şekilde görüntüye dönüştüren cihazdır. Yani CPU tarafından işlenilen bilgilerin kullanıcıya iletildiği ortamdır; bir çıkış birimidir.

44 Büyüklük: Monitör büyüklüğü, ekranın köşegen uzunluğuyla ölçülür
Büyüklük: Monitör büyüklüğü, ekranın köşegen uzunluğuyla ölçülür. Standart monitörler 14” veya 15” (inç) büyüklüğündedir. (1 inç = 2.54 cm)

45 MONİTÖR CRT Monitör LCD Monitör Plazma Monitör

46 MOUSE (FARE) Grafik ekran üzerindeki imleci hareket ettiren ve bu sayede çeşitli işlemler yapmamızı sağlayan donanıma fare ismi verilir. Fareler bağlantı türlerine göre kablolu ve kablosuz olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kablolu ve kablosuz çalışma mantıkları klavyeler ile aynıdır. Çalışma prensiplerine göre ise toplu, optik, lazer ve trackball (iz topu) olmak üzere dörde ayrılır.

47 OPTİK LASER TRACKBALL

48 KLAVYE Üzerindeki tuşlar yardımıyla bilgisayara harf, rakam, sembol veya komut girmemize yarayan donanımdır Günümüz standart klavyelerinde 104 veya 105 bulunmaktadır.

49 HOPARLÖR Elektrik dalgalarını ses dalgalarına çevirerek gerektiğinde sesleri yükseltip duymamızı sağlayan cihazdır.

50 KULAKLIK Kulaklıklar, ses kaynağından (mp3 player, radyo, müzik seti..vb) gelen elektriksel sinyali, kulağa çok yakın şekilde yerleştirilmiş mini hoparlörler aracılığıyla duyabildiğimiz ses çeviren elektronik dinleme cihazlarıdır.

51 YAZICI Bilgisayardaki bilgilerin kâğıt üzerinde gösterilmesini sağlayan çıkış birimlerinden en önemlisi yazıcılardır. 3 çeşit yazıcı vardır. Bunlar; Nokta Vurucu Yazıcılar Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Lazer Yazıcılar

52 Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Sayfa üzerine harfleri ve şekilleri minik noktacıklarla oluştururlar. Yazma kafası, mürekkepli bir şeride vuran küçük iğnelerden (9 veya 24 pin) oluşur. Bu yazıcılar vuruşlu oldukları için oldukça gürültülüdür.

53 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Nokta vuruşlu yazıcılardan daha kaliteli baskı yaparlar ve daha sessiz çalışırlar. Renkli mürekkep püskürtmeliler, normal kâğıda baskı yapabilirler, ama özel kâğıt kullanılırsa daha iyi sonuç verirler.

54 Lazer Yazıcılar Sayfa görüntüsünü oluşturmak için lazer ışınlarını kullanan, yüksek hızlı bir yazıcıdır. Lazer yazıcılar, yüksek kalitede belge üreten bir fotokopi makinesi gibi çalışır.

55 TARAYICI (SCANER) Resim Tarayıcılar fotoğraf kâğıdına baskı yapılmış Fotoğraf, negatif, pozitif, dia, El yazısı, Doküman, Kitap, Resim, Kartvizit, gazete, dergi gibi düz yüzeye sahip olan nesnelerin görüntüleri optik olarak yakalayarak dijital resim oluşturan makinelerdir.

56 MODEM Modem, telefon kablosu veya yüksek hızlı kablo üzerinden bilgisayar bilgilerini gönderip alan bir aygıttır.


"İÇİNDEKİLER BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ BİLGİSAYARIN ÇEŞİTLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları