Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Transaksiyonel Analiz Özet KİŞİLERARASI İLETİŞİMLERİ İNCELEMEDE PEK ÇOK YAKLAŞIM BULUNMAKTADIR. TRANSAKSİYONEL ANALİZ DE BU YAKLAŞIMLARDAN BİRİDİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Transaksiyonel Analiz Özet KİŞİLERARASI İLETİŞİMLERİ İNCELEMEDE PEK ÇOK YAKLAŞIM BULUNMAKTADIR. TRANSAKSİYONEL ANALİZ DE BU YAKLAŞIMLARDAN BİRİDİR."— Sunum transkripti:

1 Transaksiyonel Analiz Özet KİŞİLERARASI İLETİŞİMLERİ İNCELEMEDE PEK ÇOK YAKLAŞIM BULUNMAKTADIR. TRANSAKSİYONEL ANALİZ DE BU YAKLAŞIMLARDAN BİRİDİR.

2 EGO DURUMLARI YAPISAL ANALİZ EBEVEYN YETİŞKİN ÇOCUK

3 EGO DURUMLARI FONKSİYONEL ANALİZ YETİŞKİN BEKE DÇUÇ BAKIM VEREN EBEVEYN KONTROL EDEN EBEVEYN DOĞAL ÇOCUK UYARLANMIŞ ÇOCUK

4 EBEVEYN EGO DURUMU YILLAR SONRA EBEVEYN AKTİFKEN YILLAR ÖNCE KAYDEDİLEN BİLGİLER ORTAYA ÇIKAR VE ÖYLE DAVRANILIR. EN FAZLA DA ÇOCUĞUNA KARŞI EBEVEYN EGO DURUMU ORTAYA ÇIKAR.

5 EBEVEYN EGO DURUMU SADECE OLUMSUZ DUYGU, DÜŞÜNCE VE DAVRANIŞLAR DEĞİL, OLUMLULAR DA KAYDEDİLİR.

6 Ebeveyn ego durumu BAKIM VEREN EBEVEYNKONTROL EDEN EBEVEYN OlumluOlumsuz OlumluOlumsuz İzin verici, Yumuşak, Bağımlı hale Getirmeden İhtiyacı olduğu Zaman bakım Verir. İnsanları Kurtarır, Küçük Hissettirir, Bağımlı hale, Getirir. Israrlı ve Güçlü, Kendisinin Ve başkasının Hakkını savunan Eleştirel, Hakaret eden Karşısındakini ezen

7 Bakım Veren Ebeveyn “Ceketini giy, üşürsün” “Okuldan geldin açsındır, hemen yemek hazırlayayım” “Sen bıçakla soyamazsın, ben soyarım” “Ben senin başarılı olacağına inanıyorum” “Sen çok akıllı bir çocuksun”

8 Eleştirel Ebeveyn “Dersini yap, yoksa öğretmenini arayacağım.” “Şu dağıttıklarını topla artık koca adam oldun” “Her zaman düzenli ol” “Benimle asla böyle konuşma” “Ben senin annenim/babanım, benim sözümü dinlemelisin”

9 Ebeveyn Kelimeler Daima Asla Böyle yap Bunu yapma Yapmak zorundasın Yapmalısın Asla unutma Başkaları ne düşünür Bizim zamanımızda Bırak yardım edeyim Yanılıyorsun dinle Ses tonu Eleştiren Patronvari Teşvik edici Otoriter Sert Sempatik Koruyucu Mimikler, beden hareketi Parmağıyla göstererek Beğenmeyen bakış Ciddi bir ifade Kucaklama Başını okşama Gözlüklerinin üstünden bakma Sırtını sıvazlama

10 ÇOCUK EGO DURUMU

11 KİŞİLİĞİMİZİN AZ GELİŞMİŞ YA DA ÇOCUKSU YANI OLARAK ALGILANMAMALIDIR.

12 ÇOCUK EGO DURUMU YAŞI YA DA EĞİTİM DÜZEYİ NE OLURSA OLSUN HER İNSAN ÇOCUK BENLİK DURUMUNU SERGİLEYEBİLİR.

13 ÇOCUK EGO DURUMU DOĞAL ÇOCUK UYARLANMIŞ ÇOCUK USLU ASİ

14 ÇOCUK EGO DURUMU DOĞAL ÇOCUK Fiziksel ihtiyaçları, isteklerini gözetir. Eğlenceli, oyuncu, seksi,ben-merkezci Spontan, içinden geldiği gibi davranır.

15 ÇOCUK EGO DURUMU Uyarlanmış çocuk Kendi içinde USLU ve ASİ olmak üzere ikiye ayrılır. Uslu çocuk benliği “ne diyorsam onu yap” görüşüyle büyütüldüğü için kurallara, otoriteye uyan, içe dönük uysal bir kişilik özelliği sergileyen bir benliktir.

16 ÇOCUK EGO DURUMU Asi çocuk benliği ise otoriteye baş kaldırır, her şeye karşı gelerek saldırgan bir kişilik yapısı sergiler. Bu tür çocuk benliği otoritenin isteğinin zıttını yaptığı için bağımlıdır.

17 Doğal Çocuk “Off! Sıkıldım” “Hadi ama gelsene” “Canım pasta çekti,hadi yapalım” “Senin yüzünden, arkadaşlarımla oynamaya gidemiyorum.” “Ben, biraz daha tv izlemek istiyorum.”

18 Uslu Çocuk “Tamam, nasıl istersen.” “ Ben, zaten o oyunu çok severim.” “Ben, bütün arkadaşlarımı çok seviyorum.” “Bir daha yapmayacağım, söz.”

19 Asi Çocuk “ O kazağı giymeyeceğim işte” “Ben bu yoldan gitmek istiyorum” “Bana ne” “Özür dilemek istemiyorum” “Sana inat yapmayacağım”

20 Çocuk ego durumu Kelimeler Bence Korkunç Ayyy!....istiyorum Süper Yapamam Müthis Ne güzel Ses tonu Alaycı Cilveli Ağlamaklı Heyecanlı Bağıran Uysal Duygulu Sevecen itaatkar Mimikler/beden dili Gülerek İki büklüm Utangaç bakışlı Ağlamaklı Büyük gözler Surat buruşturma Surat asma Sinirli Hiç durmadan kafa oynatma

21 YETİŞKİN EGO DURUMU Kişiliğimizin akılcı yanı. Mantıklı. Algılama, bellekte tutma, veri-işleme ve benzeri bilişsel etkinliklerle uğraşır.

22 YETİŞKİN EGO DURUMU Büyük ve olgun olmakla ilişkisi yok. Çocukta da yetişkin yan vardır. “Şimdi ve burada” ya odaklanır. Yani geçmiş ve gelecekle ilgilenmez.

23 YETİŞKİN EGO DURUMU Ne sadece toplumsal kuralları gözetir, ne de kişisel ihtiyaçları dikkate alır. Yargılayıcı ya da duygusal olmadan gerçekçi davranmaya çabalar.

24 YETİŞKİN EGO DURUMU Yetişkin benliğin en önemli özelliği belirli bir konu, sorun ile ilgili olarak önceden bilgi toplaması, bunları değerlendirmesi, olasılıklar üzerinde durarak sorunu çözmesi, düşüncelerini önyargılar değil gerçekler üzerine oturtmasıdır.

25 YETİŞKİN EGO DURUMU Kelimeler İnanıyorum ki Kim Ne Nezaman Nerede Bunun nedeni Ne düşünüyorsun Gerçek Deneyim Bulalım Muhtemelen hangi Ses tonu Açık Sorgulayıcı Duygudan uzak Uyumlu Sakin Normal tonda Mimikler/beden dili Başını sallama Göz teması Dik duruş Sakin Soran bir bakış Dikkatli bir ifade Düşünceli Uyanık Rahat


"Transaksiyonel Analiz Özet KİŞİLERARASI İLETİŞİMLERİ İNCELEMEDE PEK ÇOK YAKLAŞIM BULUNMAKTADIR. TRANSAKSİYONEL ANALİZ DE BU YAKLAŞIMLARDAN BİRİDİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları