Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Düzlemsel Uydu Antenleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Düzlemsel Uydu Antenleri"— Sunum transkripti:

1 Düzlemsel Uydu Antenleri

2 Uydu antenleri Uydu antenleri uydudan gönderilen sinyalleri güçlendirerek alma işlevini gerçekleştirmektedir. Haberleşme uydularımız dünya yüzeyinden yaklaşık km uzakta olduklarından Ku bant frekanslarında gelen sinyalleri alabilmek için yüksek kazançlı direktif antenler kullanmak gerekmektedir. En bilinen uydu antenleri parabolik reflektör antenlerdir. (çanak anten)

3 Düzlemsel uydu antenleri
Günümüz uydu haberleşme teknolojileri küçük boyutlu düşük maliyetli kazancı yüksek antenlere ihtiyaç duymaktadır. Özellikle hareketli platformlar küçük boyutlu antenler gerektirmektedir. Ayrıca çanak antenler genelde fiziki boyutlarının büyük olması ve estetik olarak güzel görünmemeleri nedeniyle bazı TV kullanıcıları tarafından tercih edilmemektedir. Anten üreticileri ve uydu operatörleri bu gibi durumlarda kullanılmak üzere yeni çözümlere yönelerek düzlemsel uydu antenleri geliştirmişlerdir. Düzlemsel uydu antenleri ise parabolik reflektör anteni ile aynı işlevi görmekte ancak bunu düzlemsel bir anten formasyonunda gerçekleştirmektedir.

4 Düzlemsel uydu antenleri
Sabit kullanıcılar için geliştirilen alıcı antenlerden bazıları Selfsat Attisat Makegroup Fraunhofer İnstitute

5 Düzlemsel uydu antenleri
Hareketli araçlar için düzlemsel antenler tercih edilmektedir: Yüksek aerodinamik özellik Kolay montaj Hafiflik Sağlamlık Hareketli araçlarda kullanılan düzlemsel antenler iki gruba ayrılabilir: Sadece alıcı Uydu TV yayınları Hem alıcı hem verici Data transferi, iki yönlü video haberleşmesi

6 Düzlemsel uydu antenleri
Geliştirilen alıcı verici antenlerden bazıları

7 Düzlemsel uydu antenleri
Havacılık ve askeri amaçlı olarak da düzlemsel antenler kullanılmaktadır.

8 Anten dizileri Düzlemsel antenler daha direktif radyasyon sağlaması amacıyla anten dizileri halinde üretilmektedir.

9 Anten dizileri Sağlıklı bir haberleşme için antenlerin uyduları takip etmeleri gerekmektedir. Bunun için ana hüzmenin (main beam) devamlı uyduya bakıyor olması şarttır. Bunu sağlamak üç şekilde olabilmektedir: Elektronik olarak Mekanik olarak Hem elektronik hem mekanik olarak

10 Anten dizileri Elektronik ana hüzme döndürmesi
Ana hüzmenin yönü sabit anten dizisindeki elemanlar arasındaki fazlarla oynayarak değiştirilebilmektedir. Bu amaçla faz kaydırıcılar kullanılmaktadır.

11 Anten dizileri Hem elektronik hem mekanik ana hüzme döndürmesi
Faz kaydırıcıların kullanımı yanı sıra, antenin bazı kısıtlı mekanik dönme hareketlerini yaptığı tasarımlardır.

12 Anten elemanları Uydu alıcı dizi antenler genellikle mikroşerit yama antenler ya da yarık antenlerden oluşmaktadır. Ayrıca dalga kılavuzu yapısındaki dizi antenler de mevcuttur.

13 Anten elemanları Mikroşerit yama antenler çeşitli şekillerde beslenebilmektedir. Koaksiyel Mikroşerit kapak yama coaxial kablo barline yama yarık hat slot coupling EM Coupling

14 Anten elemanları Yarık antenler Yarık Besleme yapısı
Dalga kılavuzu üstünde yarıklar

15 Türksat uydu alıcı anten isterleri
Türksatın tasarım faliyetlerini sürdürdüğü uydu alıcı anteninin isterleri: Parametre Değer Unit Frekans aralığı 10, ,75 GHz Yansıma katsayısı -10 dB Anten kazancı 33 dBi Çapraz pol. ayrımı 30 Ayrıca antenin fiziki boyutlarının 50 cm x 50 cm ebatlarını geçmemesi planlanmaktadır. Böylece geliştirilecek düzlemsel anten, çanak antenlerin performansını sağlamış olacaktır.

16 Tasarlanan anten elemanları
Mikroşerit antenler çeşitli şekillerde tasarlanabilmektedir. Türksat Ar-Ge faliyetleri çerçevesinde bir çok anten tasarlanmıştır.

17 Üretilen anten besleme devresinin testi
Firmamız bünyesinde çizdirilip yurtdışında ürettirilen dizi anten besleme devresi test edilmiştir. Türksat 3A uydusundaki yayınların spektrum analizördeki görüntüsü

18 Devam eden çalışmalar Dairesel yarık dizi anten çalışmalarımız devam etmektedir.

19 Hedefler Firmamız öncelikle özgün bir uydu alıcı anteni geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu alıcı anten daha sonra geliştirilerek hem alıcı hem de verici bir anten tasarlanacaktır. Sonraki aşamada bu alıcı ve alıcı-verici antenler mobil araçlarda kullanılabilecek şekilde modifiye edilecektir.

20 Teşekkür Ederiz.


"Düzlemsel Uydu Antenleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları