Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Microsoft Excel 2010 Formül Kullanımı ve Grafikler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Microsoft Excel 2010 Formül Kullanımı ve Grafikler"— Sunum transkripti:

1 Microsoft Excel 2010 Formül Kullanımı ve Grafikler
2011/2012 FALL Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı BDEM 105 – Bilgisayar Uygulamaları I ÜNİTE 7 Microsoft Excel 2010 Formül Kullanımı ve Grafikler Öğr. Gör. : Raygan Kansoy

2 İşlenecek Konular 6 ÜNİTE 1 Excel’de Formül Kullanımı 2
Excel’de Fonksiyon Kullanımı 3 Grafiklerle Çalışmak

3 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Excel programında formülleri kullanarak bir şirketin muhasebesini rahatlıkla tutabilirsiniz. Excel’de tüm formüller = işareti ile başlar. Programda hesaplama yapılırken hücre adresleri kullanılır. Örneğin; aşağıdaki görüntüde olduğu gibi değerler olduğunu düşünelim ve F2’ye toplamlarını yazdıralım. F2 hücresine tıkladığınız zaman, formül çubuğunda =B2+D2 ifadesini görürsünüz.

4 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Burda şu aklınıza gelebilir: =B2+D2 yazacağımıza =23+45 yazsaydık aynı sonucu almazmıydık? Aynı sonucu alırdık ama, hücre adresinden bağımsız bir işlem olacağı için, 23 değerini 35 olarak değiştirdiğimizde =B2 + D2 yazdığımızda toplam değişirken, = şeklinde aldığımız toplamda ise, sonuç değişmez

5 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Hücrelerdeki Formülü Anlamak Hücrelerde bulunan formül değerlerini görmek için, formül uygulanmış olan herhangi bir hücreye gelerek, F2 tuşuna basmanız yeterlidir. F2 tuşuna bastığınız zaman, formüllerin bulunduğu hücreler aşağıda gördüğünüz gibi renklenir.

6 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Hesaplamalarda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Hesaplama yapmadan önce, öncelikle sonucu yazdıracağınız hücreye tıklamanız gerekir. Hesaplama işlmenine + veya = ile başlamanız gerekir. Başlıkların bulunduğu bir tabloda hesaplama yapıyorsanız, başlıkların bir altındaki hücrelerden hesaplama işlemine başlamanız gerekir.

7 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Hesaplama Uygulaması Aşağıdaki tablodaki gibi bilgileri girdikten sonra Net değeri bulmak için ekranda gördüğünüz formül yazılır. Diğerlerini tek tek hesaplamak yerine doldurma kulpundan yararlanılır.

8 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Otomatik Toplam Aldırmak B7 hücresine maaşların toplamını yazdırmak için tıklayın. Home sekmesinde bulunan Editing grubundaki AutoSum simgesinin yanındaki oka tıklayın Ekran görüntünüz aşağıdakine benzer olacaktır. Burada Enter tuşuna bastığınız zaman Maaşlar kısmının toplamının aldındığını görürsünüz.

9 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Toplamları aldırmanın bir başka yolu ise, durum çubuğundan yaralanmaktır. Bu bölgeyi seçtiğiniz zaman, seçili olan değerlerin ortalamalarını, toplamlarını ve kişi sayısını durum çubuğunda görebilirsiniz

10 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Aralık Kavramını Anlamak Excel’de belirli bir hücre grubunu seçtiğiniz zaman bir aralık seçmiş olursunuz. Aralık belirlerken : (iki nokta üst üste) işareti kullanılır. Örneğin B2:B5 aralığı B2,B3,B4,B5 hücrelerini kapsar Örneğin A2:B4 aralığı A2,A3,A4,B2,B3,B4 hücrelerini kapsar Uyarı: İki nota üst üste değil de noktalı virgül işaretini kullandığınızda aralık belirtmiş olmazsınız. Örneğin A2;B4 yazdığınız zaman, sadece A2 ve B4 hücrelerini kapsar

11 7.1 Excel’de Formül Kullanımı
Örnek: Tüm avansların toplamını almak için sum (topla) yazıp C3:C5 hücre aralığını seçip Enter tuşuna basın

12 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı
En büyük değeri bulmak Bir aralıkta bulunan en büyük sayısal değeri bulmak için MAX (MAK) işlevi kullanılır. İşlevin kullanışı: =MAX(aralığın ilk hücresi : aralığın son hücresi) En yüksek maaşı bulmak için aşağıda bulunan formül yazılır.

13 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı
En Büyük Değeri Hesaplamada Farklı Bir Yöntem -1 En büyük değeri yazacağınız hücreye tıklayın Formulas sekmesinde yer alan Function Library grubundaki Insert Function komut düğmesini tıklayın. Açılan listeden MAX işlevini seçin ve OK’yi tıklayın. Açılan pencereye hücre aralığını girip tekrardan OK’yi tıklayın.

14 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı
En Küçük Değeri Bulmak Bir aralıkta sayıların en küçük değerini bulmak için MIN işlevi kullanılır. İşlevin kullanışı: =MIN(aralığın ilk hücresi : aralığın son hücresi) Örnek: MIN(B2:B12)

15 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı
Ortalama Değerleri Buldurmak Ortalama değerleri bulmak için kullanmamız gereken işlev AVERAGE işlevidir. İşlevin kullanışı: =AVERAGE(aralığın ilk hücresi : aralığın son hücresi) Ortalama maaşı bulmak için aşağıda bulunan formül yazılır

16 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı
BÖLÜM 7 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı COUNT (BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY) Belirlenen aralıktaki veri içeren hücrelerin sayısını verir. Kullanim şekli: = COUNT(aralık) ÖRNEK: Aşağıdaki tabloda sınava giren öğrenci sayısını bulunuz. 16

17 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı
BÖLÜM 7 7.2 Excel’de Fonksiyon Kullanımı COUNTBLANK (BOŞLUKSAY) Belirlenen aralıktaki boş hücre sayısını verir. Kullanimi asagidaki gibidir: = COUNTBLANK(aralık) ÖRNEK: Aşağıdaki tabloda sınava katılmayan öğrencilerin sayısını bulalım. 17

18 7.3 Grafiklerle Çalışmak Grafikler Oluşturmak
Excel’in en güçlü olduğu alanlardan biri grafiklerdir. İş dünyasında da çok sık kullanılan grafikleri oluşturmak Excel de oldukça kolaydır. Aşağıda bulunan tabloya göre Satış, servis ve bakım bölümlerini aylık kazanç değerlerini grafiğe yansıtalım

19 7.3 Grafiklerle Çalışmak Grafik eklemek için: Tablo aralığını seçin ve
Insert (ekle) sekmesinde bulunan Charts (grafikler) grubundan oluşturmak istediğiniz grafiğni türünü seçin

20 7.3 Grafiklerle Çalışmak Seçtiğiniz grafik türüne göre grafiğiniz aşağıdakine benzer olacaktır.

21 7.3 Grafiklerle Çalışmak Grafiğinizin Stilini Değiştirmek
Excel programında grafik oluşturduktan sonra, grafiğinizin türünü değiştirmek, farklı bir grafik türünde çalışmak isteyebilrisiniz. Grafik türünü değiştirmek için: Değiştirmek istediğniz grafiğin üzerine tıklayın Üst tarafta gelen Design sekmesinde olan Chart Styles (grafik seçenekleri) kısmından istediğiniz stili seçebilirsiniz.

22 7.3 Grafiklerle Çalışmak Grafik Türünü Değiştirmek
Değiştirmek istediğniz grafiğin üzerine tıklayın Üst tarafta gelen Design sekmesinden Type(tür) kısmından Change Chart Type (grafik türünü değiştir) komutundan istediğiniz türü seçin. Uyarı: Her grafik türü birbirine uymayabilir. Grafik türünü değiştirdikten sonra grafiğinizin anlaşılır olmasına dikkat edin.

23 7.3 Grafiklerle Çalışmak Grafiğinizin Başlığını ve Diğer Etiketlerini Eklemek Grafiğiniz oluşturduğunuz zaman, grafik başlıklarını eklemek isteyebilirsiniz. Grafik başlıklarını eklemek için: Başlık eklemek istediğiniz grafiğinizin üzerine tıklayın. Üst tarafta bulunan Layout (düzen) komutunu seçin. Labels (etiketler) grubundan Chart Tıtle (grafik başlığı) ifadesinin üzerine tıklayın. Açılan menüden Above Chart (grafiğin üstünde) ifadesini seçin.

24 7.3 Grafiklerle Çalışmak Grafiğinize istediğiniz başlığı verdikten sonra görüntünüz aşağıdakine benzer olacaktır.

25 7.3 Grafiklerle Çalışmak Grafikteki Göstergeyi Eklemek
Grafiğinizdeki hangi alan neyi gösterdiğini gösteren göstergeyi (legend) grafiğinizden kaldırabilir veya ekleyebilrisiniz. Grafik başlıklarını eklemek için: Önce grafiğinizin üzerine tıklayın. Üst tarafta bulunan Layout (düzen) komutunu seçin. Labels (etiketler) grubundan Legend(gösterge) ifadesinin üzerine tıklayın. Açılan menüden Show Legend at Bottom (göstergeyi altta görüntüle) ifadesini seçin.

26 7.3 Grafiklerle Çalışmak Görüntünüz aşağıdakine benzer olacaktır.

27 7.3 Grafiklerle Çalışmak Veri Etiketlerini Görüntülemek veya Kaldırmak
Veri etiketlerini görüntülemek için Önce grafiğinizin üzerine tıklayın. Üst tarafta bulunan Layout (düzen) komutunu seçin. Labels (etiketler) grubundan Data Labels(veri etiketleri) ifadesinin üzerine tıklayın. Açılan menüden Show (göster) ifadesini seçin. Gösterilen bilgileri kaldırmak için de None (yok) ifadesine tıklayın

28 7.3 Grafiklerle Çalışmak Veri Etiketlerini Görüntülemek veya Kaldırmak
Veri etiketlerini göstererek, grafiğinizi oluşturan değerlerin direk olarak grafiğin içinde görünmesini sağlayabilrisiniz.

29 7.3 Grafiklerle Çalışmak Veri Tablosunu Göstermek veya Gizlemek
Veri tablosu, grafiğinizi oluşturan değerlerdir. Bu tabloyu grafiğinizin altına ekleyebilir veya daha önceden eklemiş iseniz, kaldırabilirsiniz.

30 Microsoft Excel 2010 Formül Kullanımı ve Grafikler
Microsoft Excel 2010 Formül Kullanımı ve Grafikler Sorularınız Lütfen..? ÜNİTE SONU 7 Teşekkürler !


"Microsoft Excel 2010 Formül Kullanımı ve Grafikler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları