Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ"— Sunum transkripti:

1 DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ

2 Edirne ili merkez ilçesinde 24 mahallede yaklaşık 137. 000
Edirne ili merkez ilçesinde 24 mahallede yaklaşık kişi,Kırklareli ilmerkezinde kişiveTekirdağ,ilmerkezinde kişi yaşamaktadır.

3

4

5 KONUTLARDA...

6 Doğalgaz;metan,etan,propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz,kokusuz ve havadan hafif bir gazdır.En önemli özelliği temiz bir yakıt olması ve çevreyi kirletmemesidir.

7 Gaz halinde olması nedeniyle hava ile daha iyi bir karışı oluşturarak kolay yanar,tam yandığında mavi bir alev oluşturur.Doğalgaz boru hattı ile Rusyadan,İrandan ve sıvılaştırılmış olarak tankerlerle Cezayir ve Nijeryadan temin edilmektedir.

8 Gaz halinde olması nedeniyle daha hassas kontrol edilebilme imkanı bulunmaktadır. Ucuzluk sıralamasında yıllardır en ucuz yakıtlardan biridir.Avrupada çok yaygın olarak kullanılan doğalgaz ülkemizdede 1990 lı yıllarda İstanbul,Ankar,Bursa,Eskişehir ve İzmitte kullanılmaya başlandı

9 Doğalgazı başlıca özellikleri sıralarsak; Renksizdir Kokusuzdur Zehirsizdir Havadan hafiftir. Kokusuz olması nedeniyle sızıntısı fark edilemiyeceğinden,özel olarak kokulandırılmıştır.

10 Doğalgaz ile daha iyi ısınmak için alınacak genel önlemler;
Doğalgaz ile daha iyi ısınmak için alınacak genel önlemler; .Isı yalıtımı,binadan dişarıya olan ısı kaybını azaltır,dolayısıyla ısınma için harcanan yakıt miktarıda azltılmış olur.Isı yalıtımı sayesinde hem doğalgaz konforundan daha fazla yararlanılır,hemde tasarruf sağlanır.

11 Pencereler çift camlı ve doğramalar kaliteli olmalı
Pencereler çift camlı ve doğramalar kaliteli olmalı. .Pencerelerdeki hava kaçakları engellenmeli. Radyatör ile duvar arasına ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli. Radyatör vanalarında termostatik vanalar kullanılmalı.

12 Radyatör önleri perde veya oturma gurubu gibi mobilyalarla kapatılmamalı. Radyatör üzerini ısı geçişini engelleyen (mermer,ıslak çamaşır vb) malzeme yada ev eşyalarıyla kapatmamalı. .Oda sıcaklığında 1 C lik azaltma aylık %5 tasarruf sağlar. .Baca temizliğine dikkat edilmeli ve en az yılda bir kez bacalar temizletilmeli

13 DOĞALGAZ DİĞER YAKITLARA GÖRE % 50 DAHA UCUZ Çevre dostu ve konforlu bir yakıt olan doğalgaz,gelen son zamlara rağmen hala en ekonomik yakıt olma özelliğini koruyor.Kömür.LPG,fuel oil gibi alternatiflere göre kıyaslanamayacak kadar konforlu olan doğalgazı ayrıca ekonomik olması,onu cazip kılıyor. Yaptığımız hesaplamalara göre yıllık tüketimde doğalgaz diğer yakıtlara göre %50 oranında daha ucuz.Ortalama 100m2.

14 Yalıtımlı bir daire yılda 1
Yalıtımlı bir daire yılda metreküp doğalgaz tüketerek bugünkü rakamlarla TL doğalgaz parası ödüyor.Oysa doğalgaz kullanılmayan bir dairede,ısınma için yaklaşık 2 ton kömür,banyo ve mutfakta ise yılda toplam 24 tane tüpgaz tüketildiği düşünüldüğünde bunlar için toplam TL harcanması gerekiyor. Dolayısıyla doğalgazlı dairede diğerine göre %50 oranında daha az yakıt ödenmiş oluyor

15 Yıllık Yakıt Tüketimi (KDV Dahil)
Isınma+Mutfak+Banyo DOĞAL GAZ KÖMÜR+TÜP GAZ ISINMA 1.200 m3 1.062 TL 2 Ton 1.180 TL MUTFAK 120 m3 106 TL 12 Tüp 564 TL BANYO TOPLAM 1.168 TL 2.308 TL

16 KOMBİ VE BACA BAĞLANTISI ...

17 YAKIT KARŞILAŞTIRMASI ( KCAL OLARAK )

18

19 YAKIT KARŞILAŞTIRMASI ( KCAL OLARAK )

20

21 TEŞEKKÜRLER ...


"DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları