Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İREM BEYZA URALCAN BERFİN ÖZDEMİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İREM BEYZA URALCAN BERFİN ÖZDEMİR"— Sunum transkripti:

1 İREM BEYZA URALCAN BERFİN ÖZDEMİR
AKILLI BİNALAR İREM BEYZA URALCAN BERFİN ÖZDEMİR

2 BU SUNUDA GÖRECEKLERİMİZ...
AKILLI TEKNOLOJİ NEDİR? AKILLI BİNA NEDİR? AKILLI BİNALARIN ÖZELLİKLERİ. AKILLI BİNALARIN ÇEVREYE KATKILARI. NEDEN AKILLI BİNA TERCİH EDİLMELİ? ÇEVREMİZİ GÜZELLEŞTİRMEK EVLERİMİZDEN KAYIP GİDİYOR!

3 AKILLI TEKNOLOJİ NEDİR? AKILLI TEKNOLOJİ NERELERDE KULLANILIR?
Aslında akıllı teknoloji bir çok anlam ifade edebilir ama biz burada akıllı teknolojiyi doğaya zarar vermeyen, enerji üreten, az enerji harcayan teknoloji anlamında kuıllanıyoruz. AKILLI TEKNOLOJİ NERELERDE KULLANILIR? Akıllı teknoloji bir çok alanda kullanılabilir. İletişim, ulaşım, barınma, eğitim bunlara örnek verilebilir. Akıllı teknolojinin kullanıldığı her alanda katkıları çok büyüktür.

4 AKILLI TEKNOLOJİNİN KAZANDIRDIKLARI
Akıllı teknoloji kullanımı; Çevremizin temiz kalmasını, Hava kirliliğinin, dolayısıyla sera etkisinin azalmasını, Daha az fosil yakıt tüketilmesini, İlerideki nesillere güzel bir Dünya bırakmamızı, Daha emniyetli yaşamamızı, Daha sağlıklı olmamızı, Maddi tasarruf yapabilmemizi sağlar.

5 AKILLI TEKNOLOJİNİN BİR ÜRÜNÜ : AKILLI BİNA
AKILLI BİNA NEDİR? Akıllı binalar enerjilerini kendileri karşılarlar. Bu sayede enerji verimliliği ve tasarrufu sağlarlar.Akıllı binalar enerjilerini fosil yakıtlardan değil de yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladıklarından doğayı kirleten gazlar salmazlar. AKILLI BİNALARDA KULLANILAN AKILLI CİHAZLAR GÜNEŞ PANELLERİ RÜZGAR SANTRALLERİ EKO-BAHÇELER YALITIMLI BOYA AKILLI ŞEBEKELER.

6 BİNALARI AKILLI YAPANLAR

7 GÜNEŞ PANELİ Güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan birçok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır. 8-24 panellik bir sistem, ihtiyaç olan yerlerde bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Endüstri uygulamaları veya elektrik santralleri için binlerce güneş panelinin kullanıldığı büyük sistemler kurulmaktadır. Bir güneş hücresinin performansı verimi ile ölçülür. Aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürdüğü verimi belirler. Sadece belli dalga boylarındaki ışık elektriğe dönüştürülebilir, geri kalan büyük miktar hücreyi oluşturan madde tarafından ya emilmekte ya da yansıtılmaktadır. Paneller, mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirilerek her mevsimde azami verim alınabilmektedir.

8

9 RÜZGAR SANTRALİ Hava akışkan bir maddedir. Sıvılardan farklı olarak hava daha çabuk hareket eder ve bulunduğu ortamın her yerini kaplar. Havanın hızlı yer değiştirmesi ile içindeki parçacıkların hareketi de hızlı olur. Havanın bu özelliğini kinetik enerjiye dönüştürme işlemine Rüzgar Enerjisi adı verilir. Rüzgar enerjisinden elektrik üreten merkezlere de Rüzgar Santrali denilmektedir. Rüzgar Santralleri kurulduktan sonra pervaneler rüzgarın hareketiyle bağlı oldukları şaftı döndürür. Uygun bir jeneratör ile de bu hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür.

10

11 ISI YALITIMI  Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır. Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur.

12

13 AKILLI ŞEBEKELER Günümüzde artmakta olan enerji ihtiyacına paralel olarak mevcut şebekelere yeni istasyonlar ve yeni tüketiciler eklenmektedir. 20.yy’dan bu yana hemen hemen aynı prensiple çalışan şebekelere 21.yy’a ait ağ ve bilgisayar teknolojileri eklenerek geleceğin şebekeleri Akıllı Şebekeler (Smart Grids) oluşturulmaktadır. Bir akıllı şebekenin bileşenleri ve teknolojileri, Amerika Enerji Departmanı’na göre bazı yapıları içermelidir. Bu yapılar akıllı üretim, akıllı dağıtım, akıllı sayaçlar, bütünleştirilmiş haberleşme ve ileri kontrol metotlarından oluşmaktadır. Hali hazırda kullanılmakta olan geleneksel şebekelerde birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Akıllı şebekelerin kullanılması ile ise, gerçek zamanlı hata tespiti ve uzaktan kumandalı anahtarlamalar, gerçek zamanlı güç yönetimi gibi hayatımızı kolaylaştıran yenilikler gerçekleştirilmektedir.

14

15 AKILLI BİNALARIN KATKILARI
Akıllı binalar kendi enerji gereksinimlerini karşıladıklarından Dünya’daki yenilenemeyen enerji kaynaklarını kullanmamış olur, bu sayede hem doğaya zararlı gazlar salmaz, sera etkisini önler; hem de insanların maddi tasarruf yapmasını sağlarlar. Bunun yanında evde gaz kaçağı gibi olayları engellemiş, insan sağlığını korumuş olurlar. Yakacak gibi ihtiyaçları karşılamakta ağaçlardan yararlanılmadığı için ormanlar ve buraları yuva edinmiş hayvanlar yaşamaya devam ederler. Tüm bu yönleri sayesinde akıllı binalar hem evde yaşayana, hem de çevreye zarar vermemiş, katkı sağlamış olurlar. İşte bu nedenlerden dolayı akıllı binaları tercih etmeliyiz ve insanlara tavsiye etmeliyiz. Onları akıllı binalara sahip olmak için istekte bulunmaya yönlendirmeliyiz. Tabi bu birden değişebilecek bir şey değil ama her işin bir başı vardır. Bir projenin başlamadan bitmesini bekleyemeyiz. İlk önce küçük adımlarla da olsa başlamalı, daha sonra bunu yaygınlaştırmalıyız. Güzel ülkemizi, güzel Dünyamızı korumak için elimizden geldiğince çabuk çalışmaya başlamalıyız. Bir çok şey gibi doğamızın değerini de kaybedince anlamamalıyız.

16 EVLERİMİZDEN KAYIP GİDEN MUTLU HAYAT…
Bahis ettiğimiz bu aletleri kullanabilir, doğaya zarar vermeden yaşayabiliriz. Bunların hepsini yapabilecek teknolojiye sahibiz. Bizim yapmamız gereken tek bir şey var. İstemek! İstediğimiz şeyin peşinden ilerlemek. Bunu elde edene kadar asla durmamak. Bizimle aynı görüşe sahip insanlarla birlik olmak, birlikte sesimizi duyurmak. Diğer insanları bu konuda bilinçlendirmek. Şunu unutmamalıyız ki istemezsek ya elde edemeyiz ya da elde ettiğimizde çok geç olur. Şu durumda insanlar bunun farkına vardıklarında ve bir şey yapmaya karar verdiklerinde artık Dünyamızı, doğamızı korumak, kurtarmak için yapılacak pek bir şey kalmamış olacak. Aynı akciğer kanseri artık geri dönülemeyecek seviyeye gelince sigarayı bırakma kararı almış bir insan gibi olacağız. Geri dönmeyi çok isteyen, yaptıklarından pişmanlık duyan ama geri dönemeyen…

17

18 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!
UMARIZ Kİ ANLATTIKLARIMIZI UNUTMAZSINIZ...


"İREM BEYZA URALCAN BERFİN ÖZDEMİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları