Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op"— Sunum transkripti:

1 ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op.Dr.Altınok ÖZ

2 ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?
Binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan birim hizmet yada ürün başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Bunun için, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması, enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması gerekmektedir. Ülkemizde enerji bilincinin geliştirilmesine yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik kanun ve yönetmelikler çıkarılmıştır.

3 ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE İLGİLİ BAŞLICA YASAL MEVZUATLAR
18/04/2007 Tarih ve 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu [ Bu Kanunun 10.madde birinci fıkra (a) bendinin (8) numaralı alt bendi iki yıl sonra ( ), diğer hükümleri yayın tarihinde yürürlüğe girmiştir. ] 25/10/2008 Tarih ve Sayılı Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelik [ Bu yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir. ] 05/12/2008 Tarih ve 27075 Sayılı Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği [ Bu yönetmelik yayım tarihinden bir yıl sonra ( ) yürürlüğe girmiştir. ]

4 ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJE ADIMLARI
1- BELEDİYENİN SAHİBİ OLDUĞU VEYA KULLANDIĞI BİNALARIN, KANUN KAPSAMA ALANINA GİREN DURUMLARININ (BİNALARIN TOPLAM ALANI (M2) VEYA HARCADIĞI TOPLAM ENERJİ ‘’TEP‘’ (ton eşdeğer petrol) VERİLERİNİN ÇIKARILMASI. 2- VERİLERİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İLGİLİ MÜDÜRLÜKLERE YAZI YAZILMASI VE CEVAPLARIN TOPLANMASI 3- TOPLANAN VERİLERİN ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI 4- BU VERİLERE GÖRE KANUNA UYUM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. 5- BİNALARIN TOPLAM İNŞAAT ALANI M2 VEYA GEÇİYORSA VEYA BİNALARIN HARCADIĞI YILLIK TOPLAM ENERJİ 250 TEP VEYA ÜSTÜNDE İSE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI İÇİN KURUM ENERJİ YÖNETİCİSİ GÖREVLENDİRİR VEYA DIŞARIDAN BU HİZMETİ SATIN ALIR. 6- PROJE YÖNETİCİSİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ HİZMETLERİNİ KURUM TEKNİK ELEMANLARI İLE KOORDİNELİ OLARAK YÜRÜTÜR VE PERYODİK RAPORLAR HAZIRLAYARAK ÜST MAKAMA BU BİLGİLERİ SUNAR. HER YIL MART AYI SONUNA KADAR YILLIK ENERJİ TÜKETİM BİLGİLERİNİ GENEL MÜDÜRLÜĞE GÖNDERİR. 7- PROJE YÖNETİCİSİ,ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARINI KANUN VE YÖNETMELİKLERİN ÖN GÖRDÜĞÜ ÇALIŞMALAR DOĞRULTUSUNDA YÜRÜTÜR.

5 PROJENİN UYGULAMA ADIMLARI
1- ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMİNDE YAPILACAK İYİLEŞTİRMELER: a) Isınma döneminde, iç ortam sıcaklığını 22 derecenin üzerinde olmayacak şekilde ayarlamak. b) Radyatörler arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları konacak. c) Her ısıtma sezonu öncesi, sistemlerin bakımı ve kontrolü ile baca gazı ölçümleri yapılacak. 2- KLİMA VE HAVALANDIRMA TESİSATINDA YAPILACAK İYİLEŞTİRMELER: a) Soğutma sistemi ve klimalar, dış ortam sıcaklığı 30 derecenin altındayken soğutma amaçlı çalıştırılmayacak. b) Yeni alımlarda A sınıfı klima santralleri alınacak. 3- KAMU KESİMİNDE BİLİNÇLENDİRME YAPILMASI: a) Çalışanlar çalıştıkları yerlerin enerji tüketimi hakkında bilinçlendirilecek. b) Herkesin görebileceği yemekhane, konferans salonu, geçiş bölgeleri ve benzeri yerlere; kullanılmayan lambaların söndürülmesine, elektrikli ev aletleri ve ampüllere yönelik verimlilik etiketlerinin tanıtılmasına, ofis cihazlarının kullanılmadığı durumlarda kapatılmasına yönelik afişler ve spotlar asılacak.

6 4- ELEKTRİK TESİSATI VE AYDINLATMADA YAPILACAK İYİLEŞTİRMELER:
a) Aydınlatmada akkor flamanlı lambalar yerine kompakt (enerji tasarruflu) florasan lambalar kullanılacak. b) Manyetik balastlı lambalar yerine elektronik balastlı yüksek verimli florasan veya LED’li lambalar kullanılacak. c) Kısa süreli kullanılan mekanlarda ısı ve ışığa duyarlı sensörler kullanılacak. d) Elektrik tarifelerine dikkat edilecek e) İç aydınlatmada elle ayrı kumanda yapılabilecekleri yapmak. Işık yayılımını azaltan armatür camları değiştirilecek. 5- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI KULLANILMASI: a) Güneş enerjisinden faydalanma olanaklarının kullanılmasını sağlayacak proje çalışmaları yapılacak. 6- İZOLASYON YAPILMASI: a) Dış cephe izolasyonu olmayan yerlere izolasyon yapılacak. b) Isıtma soğutma taşıyan boruların ve flanşlarının izolasyonların yapılması.

7 Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü
TEŞEKKÜRLER KARTAL BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü


"ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları