Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUHASEBE EĞİTİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUHASEBE EĞİTİMİ."— Sunum transkripti:

1 MUHASEBE EĞİTİMİ

2 UZMAN MERAL ALVER MALİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI

3 5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU

4 5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU
Harcama birimi; Kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimi ifade eder. Harcama yetkilisi ve muhasebe yetkilisi görevi aynı kişide birleşemez. Mali hizmetler biriminde ön mali kontrol görevini yürütenler mali işlem sürecinde görev alamazlar. Harcama yetkilileri bu yetkilerini yardımcılarına, yardımcısı olmayanlar ise hiyerarşik olarak bir alt kademedeki yöneticilere, kısmen veya tamamen devredebilir. İhale yetkilisinin ilgili mevzuatında özel olarak belirlendiği haller dışında, 5018 sayılı Kanunun 31 inci maddesi uyarınca belirlenmiş bulunan harcama yetkilileri aynı zamanda ihale yetkilisi olacaktır.

5 Üst yönetici Üst yönetici yardımcıları Harcama birimi/harcama yetkilisi - İhale yetkilisi - Harcama yetkilisi mutemedi Gerçekleştirme görevlisi/görevlileri - Ödeme emrini düzenleyen sıfatıyla imzalayan gerçekleştirme görevlisi - Diğer gerçekleştirme görevlileri Mali hizmetler birimi/Strateji geliştirme birimi - Mali hizmetler uzmanı Muhasebe yetkilisi - Muhasebe yetkilisi yardımcısı - Muhasebe yetkilisi mutemedi Taşınır kayıt ve kontrol yetkilileri Taşınır konsolide görevlisi İç denetçiler Ön mali kontrol yapanlar

6   ÜST YÖNETİCİLER Madde 11- Bakanlıklarda müsteşar, diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Ancak, Millî Savunma Bakanlığında üst yönetici Bakandır.

7 Bütçe türleri ve kapsamı
Bütçe ilkeleri Ödeneklerin kullanılması Ödenek aktarmaları Yedek ödenek

8 ERTESİ YILA GEÇEN YÜKLENME
Madde 27- Niteliğinden dolayı malî yılla sınırlı tutulamayan ve sürekliliği bulunan aşağıdaki iş ve hizmetler için; her iş itibarıyla, bütçelerinde öngörülen ödeneklerin yüzde ellisini, izleyen yılın Haziran ayını geçmemek ve yüklenme süresi on iki ayı aşmamak üzere, ilgili üst yöneticinin onayıyla ertesi yıla geçen yüklenmelere girişilebilir;

9 Yiyecek, yakacak, akaryakıt ve madeni yağ ihtiyaçları.
Temini ve korunması güç olan ilaç, aşı, serum ve tıbbi sarf malzemeleri. Süreli yayın alımı, taşıma, koruma ve güvenlik, temizlik ve yemek hizmetleri. (Değişik: 22/12/ /10 md.) Taşıtların malî sorumluluk sigortası ile yurt dışından tedariki yapılan silah, silah-teçhizat ve mühimmat sevkinin her türlü riske karşı sigortalanması amacıyla yaptırılan nakliyat sigortası. (Değişik: 22/12/ /10 md.) Makine-teçhizat, yol ve otoyol, bilgisayar ve haberleşme sistemlerinin bakım işleri; her türlü onarım işleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri.

10 HARCAMA TALİMATI VE SORUMLULUK
Madde 32- Bütçelerden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır.   Harcama yetkilileri, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumludur.            

11 GİDERİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ
Madde 33- Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. (Değişik son cümle: 22/12/ /10 md.) Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.                     

12 Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler. (Ek üçüncü fıkra: 22/12/ /10 md.) Elektronik ortamda oluşturulan ortak bir veri tabanından yararlanmak suretiyle yapılacak harcamalarda, veri giriş işlemleri gerçekleştirme görevi sayılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin esas ve usûller Maliye Bakanlığınca belirlenir.

13 ÖN ÖDEME Madde 35-(Değişik birinci fıkra: 22/12/ /10 md.) Harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla, ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabilir. Verilecek avansın üst sınırları merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilir.        

14 Taşınır ve taşınmaz işlemleri
Taşınır ve taşınmaz edinme Taşınır ve taşınmaz satışı Muhasebe sistemi Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları

15 TEŞEKKÜR EDERİM.


"MUHASEBE EĞİTİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları