Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYU ORGANLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYU ORGANLARI."— Sunum transkripti:

1 DUYU ORGANLARI

2 Duyu Organları,vücudumuzun dış dünyaya açılmış pencereleridir
Duyu Organları,vücudumuzun dış dünyaya açılmış pencereleridir.Gözümüzle görür. Kulağımızla duyar,Burnumuzla koklar, Dilimizle tat alırız.Duyu organları bir çeşit haber alıcılarıdır.Bu haberler, sinir yoluyla beyne ulaştıktan ve burada değerlendirildikten sonra bir anlam ifade ederler.

3 DUYU ORGANLARI

4 DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI
Duyu organlarımızın sağlıklı kalabilmeleri için onları düzenli olarak kontrol ettirmeliyiz. Göz sağlığımız için; • Gözlerimizi temiz tutmalıyız. Başkalarına ait havlu ve gözlükleri kullanmamalıyız. • Televizyonu uzun süre ve yakından izlememeliyiz

5  Okuma sırasında gözlerimiz ile kitap arasındaki uzaklığın 20–35 cm olmasına dikkat etmeliyiz. • Gözlerimizi aşırı ışıktan korumalıyız. • Gözlerimizin görme yeteneğini artırmak için A vitamini içeren besinler yemeliyiz.

6 GÖZ SAĞLIĞIMIZ

7 KULAK Kulak (auris) işitme işlevini gören ve denge organını içinde bulunduran Anatomik yapıdır. Üç kısımda incelenir Dış kulak Orta kulak İç kulak

8 Dış kulak (Auris externa) İki kısımdan oluşur
Dış kulak (Auris externa) İki kısımdan oluşur. Dışa doğru çıkıntı yapan kısmına kulak kepçesi (auricula) adı verilir. Kulak kepçesi sesin yönünün belirlenmesinde işlev görür. Burayı orta kulağa bağlayan kanal ikinci kısmı yapar ve dış kulak yolu (meatus acusticus externus) adını alır. Dıştan içe doğru uzanan bu kanal yaklaşık 2,5 cm kadardır ve S harfi şeklinde kıvrılmıştır. Kanalın bir kısmı kıkırdak diğer kısmı kemik yapısındadır. Kıkırdak kısım üzerinde tragi adı verilen kıllar vardır

9 Orta kulak (Auris media) Yaklaşık 0,5 cm³ hacminde küçük bir boşluktur
Orta kulak (Auris media) Yaklaşık 0,5 cm³ hacminde küçük bir boşluktur. İçinde hava ve 3 tane küçük kulak kemikçiği bulunur. Boşluğa östaki borusu aracılığıyla hava gelir. Boşluğun arka duvarı temporal kemik içerisinde yer alan mastoid hava hücrelerine (cellulae mastoideae) açılır. Birbiri ile eklemleşen üç kemik timpan zarına çarpan ses dalgalarının amplıtüdünü yükselterek, iç kulaktaki sıvıya iletirler. 

10 İç kulak (Auris interna) Çok karışık yapılardan oluşan ve önemli fonksiyonlar üstlenen kısımdır. Hepsi de temporal kemik içerisinde yer alan, birbirinden ayrı üç kemik boşluktan meydana gelir. Bu kemik boşluklara kemik labirent (labyrinthus osseus) adı verilir. Kemik labirent üç bölümden oluşur. Oval pencerenin açıldığı kısma vestibulum denilir. Diğer ikisi ise cochlea (salyangoz kabuğu) ve semisirküler kanallar (canalis semisircularis osseus, kemik yarım daire kanalları)'dır.

11

12 Burun sağlığımız için; • Burun kıllarını koparmamalıyız
Burun sağlığımız için; • Burun kıllarını koparmamalıyız. • Burnumuzu karıştırmamalıyız. • Sigara içmemeliyiz. • Ne olduğunu bilmediğimiz ya da kokusu keskin olan maddeleri koklamamalıyız.

13 BURUN AKINTISI Burun akıntısının nedeni; nezle, saman nezlesi, sinüzit, müzmin nezle, alerjik burun iltihabı veya burna herhangi birşey kaçmış olmasıdır. Ayrıca kızamık başlangıcında da görülür.

14 BURUN KANAMASI Çeşitli nedenlerden kaynaklanan burun kanamalarına tıp dilinde epistaksis denir. Genç erkeklerde genellikle ergenlik dönemlerinde, genç kızlarda ise, çoğunlukla aybaşı kanamaları sırasında görülür. Bir de; yüksek tansiyonun neden olduğu burun kanamaları vardır. Gençlerde görülen ve önemli olmayan burun kanamaları çok kolay durdurulur ve korkulacak bir şey yoktur. Tansiyon yüksekliğinden kaynaklanan ve genellikle orta yaşlarda görülen burun kanamalarını durdurmak ise biraz zordur. 

15 BURUN TIKANIKLIĞI Normal solunum, burundan yapılır. Kişi, burundan nefes almalı ve vermelidir. Spor yaparken, koşarken alınan hava yetmezse ağız da solunuma katılabilir. Burun tıkanıklığı, en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Bir an için burnunuzu elinizle tıkarsanız, bu şikayetin, yaşam kalitesini nasıl azalttığını ve sıkıntı yarattığını anlayabilirsiniz. Bazı kişiler, burun tıkanıklığından çok rahatsız olmazlar ve önem vermezler.

16 SAMAN NEZLESİ Birincisi, saman, alerjik bir şey değildir, dolayısıyla alerji meydana getirmez. Burun tıkanıklığına, kaşıntılı ve akıntılı buruna, burun ve boğazda fazla miktarda koyu akıntıya sebep olur fakat bu alerjik şikayetlere kendisi değil, havadan gelerek üzerine konan alerjik maddeler yol açar. Yaz nezlesi de, bilinen virüslerin yol açtığı nezle gibi değildir. Havada bulunan alerjik maddelerin yol açtığı bir rahatsızlıktır.

17 DERİ SAĞLIĞIMIZ Deri sağlığımız için; • Derimizi ezilme, kesilme ve yanmalardan korumalıyız. • Vücudumuzu temiz tutarak deri üzerinde mikropların üremesine engel olmalıyız. Bunun için derimizin üstündeki kirleri ve ölü hücreleri, sık sık yıkanarak vücudumuzdan uzaklaştırmalıyız

18 DİL SAĞLIĞI Dil sağlığımız için; • Ağız temizliğine önem vermeliyiz. • Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıyız. • Alkol ve sigara kullanmamalı ve dilimize zarar verebilecek bazı kimyasal maddelerden uzak durmalıyız.

19 DUYU ORGANLARI AD:FURKAN SOYAD:TUNCER SINIF:7/C NO:762


"DUYU ORGANLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları