Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Web of Science ve Bibliyometrik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Web of Science ve Bibliyometrik"— Sunum transkripti:

1 Web of Science ve Bibliyometrik
Analiz Uygulamaları İ. H. Demirel* ,Ö. Büyükçınar*, E. Akıllı*, S. Yetgin*, V. Latif*, *TÜBİTAK ULAKBİM / Ankara

2 Web of Science Dr. Garfield 1955 yılında “Science” dergisinde yayınladığı makalede atıfların bilimsel araştırma sürecinde kullanımını önermesi ile alanın öncüsü olmuştur.

3 Atıf İndekslerinin gelişimi
Web of Science Atıf İndekslerinin gelişimi .Science Citation Index Expanded :1945-present .Social Sciences Citation Index : present .Arts & Humanities Citation Index: 1975-present .Conference Proceedings Citation Index- Science :1990-present .Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities : 1990-present

4 Veri tabanı Arama Modülleri
Web of Science Veri tabanı Arama Modülleri General Search Cited Ref Search Advanced Search

5 Web of Science 250 farklı kategoride bilimsel araştırma alanı
Toplam dergi “Search” ve “Advanced Search” ile konu taraması “Cited References” (yayın içeriğinde yer alan referanslar ) ve “Times Cited” (yayına yapılmış atıflar) üzerinden ayrı ayrı arama fonksiyonları Sonuçları filtreleme ve analiz etme

6 Web of Science Doküman tipleri Tüm Alanlar Makale Bibliyografya
Bibliyografik öğe Kitap Eleştirisi Düzeltme Veritabanı Eleştirisi Editörsel Materyal Donanım Eleştirisi Kağıt boyu Toplantı Özeti Yeni Öğeler Yeniden Basım Eleştiri Yazılım Eleştirisi Yalnızca Beşeri Bilimler Sanat Sergileri Eleştirileri Dans Eleştirileri Pasaj Kurgusal Yaratıcı Yazılar Film Eleştirisi Müzik Eleştirisi Music Score Music Score Review Şiir Plak Eleştirisi El yazması Tiyatro Eleştirisi TV Eleştirisi Radyo Eleştirisi

7 Web of Science Veri tabanı seçimi
Aramalarınızı 1,2, ya da 4 hafta; yıl, son 5 yıl; veya bir tarih aralığı olarak sınırlandırabilirsiniz. Tüm atıf indeksleri varsayılan olarak seçilmiştir.

8 Konu Tarama Konu Arama Aranacak terimlerinizi girin. Arama alanlarınız varsayılan olarak AND operatörü ile bağlanır. Arama alanı açılır mönüden seçilebilir

9 Arama Sonuçları Arama ifadeniz ve toplam sonuç sayısı sayfanın üstünde görüntülenir. Görüntülenen sonuç sayısını seçebilirsiniz. Açılır mönü kullanılarak sonuçların sıralanmasını değiştirebilirsiniz. Sıralama; en yeniden başlayarak tarih, atıf sayısı, yayın yılı, ilgililik, ilk yazar, veya kaynak başlığı olarak seçilebilir. Makale başlığına tıklayarak tam metne ulaşılabilinir.

10 Tam Bibliyografik Kayıt
Tüm yazar isimleri (tam soyadı ve 5 harfe kadar ad) indekslenmiş ve aranabilir. Yayın özetinin tamamı indekslenmiştir ve aranabilirdir. Yazar Anahtar Kelimeleri yayınlanmış materyaldeki gibi indekslenmiştir. Yazar adresi ilk yazardan itibaren listelenir, adresi elde edildiğinde görüntülenir.

11 Tam Bibliyografik Kayıt
Cited By tıklanarak bu makaleye atıf yapan öğeler görülebilir. Bu numara bu makaleye atıf yapıldıkça veritabanına eklenerek değişecektir. View Related Records tıklanarak bu konu ilgili diğer kayıtlara erişilebilir. References’a tıklama bu makalenin kaynakçasını listeler Eğer kurumunuz abone ise Journal Citation Reports gibi diğer Thomson Scientific ürünlerine linkler bulunur

12 Sonuçları Filtreleme ve Analiz Etme
Sonuçlar Kurum Adı, Yazar, Yayın yılı, Ülke/Bölge ve Konu Alanı kullanılarak filtrelenebilir. more… linki ile; 100 kayıt görüntülenecektir. Hangilerini görmek istiyorsanız seçip, Refine tuşuna tıklayın. Analyze Results düğmesine tıklanarak sonuçlar Kurum Adı, Yazar, Yayın yılı, Ülke/Bölge ve Konu Alanına göre dizilebilir. 500 kayıta kadar detaylı analiz mümkündür.

13 Atıf yapılan yazar = marra m* Atıf yapılan çalışma = science*
Atıf Referans Araması– Dergi Makalesi Örnek: M.A. Marra, S.J.M. Jones, C.R. Astell, et al. “The genome sequence of the SARS-associated coronavirus .” SCIENCE, 300 (5624): , May 30, 2003. Arama ifadesi: Atıf yapılan yazar = marra m* Atıf yapılan çalışma = science*

14 Atıf Referans Araması Yazar adı; Soyad ve adın ilk harfi şeklinde yazılmalıdır, “ and, or, not” bağlaçları buradada kullanılabilir. WOS atıf indekslerinde indekslenen dergilerin atıfları taranabilir. Belli bir yıl ya da yıl aralığındaki çalışmalara yapılan atıflar taranabilir.

15 Cited Reference Look-up table
Atıf Taraması Listesi Makale Atıfları tüm yıllar ve tüm indeksler için sayılır. Cited Reference Look-up table Atıf ayrıntılarının görüntülenmesi için ilgili kutu işaretlenerek tarama yapılır. “View Record” bağlantısında ilgili yayına ait bibliyografik bilgilere ulaşılır, ancak yayın WOS’ da indekslenmiyorsa, ya da hatalı referans verildiyse bu link olmayacaktır.

16 Cited Reference Search / Results
Atıf Taraması Ayrıntılı Sonuçları Cited Reference Search / Results Bunlar Marra’nın çalışmalarına atıf yapan kayıtlardır.

17 Sonuçları Kaydetme Marked List linki ile kaydettiğiniz kayıtları görebilirsiniz. Marked List oluşturmak için üç seçenek bulunur: - Selected Records seçeneği ile, istediğimiz kayıtları işaretleyip Add to Marked List tuşuna basarak, All Records on this page seçeneği kullanılarak sayfadaki tüm kayıtları alarak, Records __ to __ seçeneği ile işaretlemek istenen kayıt aralığını belirlenerek seçilir.

18 Sonuçları Kaydetme Tarama sonuçlarında listede bulunmasını istediğiniz alanları seçin Sonuçlar yazıcıya gönderilebileceği gibi, bilgisayarınıza kaydedilebilir ve elektronik posta gönderilebilir.

19 TÜBİTAK ULAKBİM Bibliyometrik Çalışmaları
“Bibliyometri”, kısaca, “matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin kitaplar ve diğer iletişim ortamlarına uygulanması” olarak tanımlanmaktadır (Pritchard, 1969). Bibliyometrik araştırmalarda, yayınların belirli özellikleri istatistiksel olarak analiz edilerek bilimsel iletişim ve yayıncılığa ilişkin çeşitli bulgular elde edilmektedir.

20 TÜBİTAK ULAKBİM Bibliyometrik Çalışmaları
Türkiye'nin evrensel bilime katkısı ve uluslararası yayın sıralamasındaki yerinin belirlenmesi amacıyla ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi bünyesinde bibliyometrik değerlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Bibliyometri Çalışmaları Kapsamında: Belirli bir zaman aralığında üretilen yayın sayısı Üretilen yayınların doküman tipi Üretilen yayınların konu dağılımları Yayın başına alınan atıf sayısı Ortak yazarlı çalışmalar Yayın yapılan dergilerin değerleri(JCR) Ortak yayın yapılan ülke ve enstitüler Yıllık, 2 yıllık, 5 yıllık etki değeri araştırması

21 TÜBİTAK ULAKBİM Bibliyometrik Çalışmaları
Bibliyometrik analizler; Türkiye adresli bilimsel yayınların dünya ile karşılaştırmalı olarak konu, etki değeri vb. türünden çeşitli değerlendirmelere olanak sağlamaktadır. Evrensel bilim ve bilgi üretiminde öncelikli alanların tespit edilerek yatırım yapılması, bilim, teknoloji, eğitim politikalarının oluşturulması ve izlenmesinde oldukça önemlidir. Türkiye’nin etki değeri yüksek bilimsel yayın üretimi için uluslararası işbirliği ve öncelikli alanlarda yayınların artması gerekmektedir.

22 Türkiye Bilimsel Yayın ve Atıf Göstergeleri Grubu

23 TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ (1)
Bibliyometrik Çalışmalar TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ (1) Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri : Genel Toplamlar ve Karşılaştırmalar Türkiye Enstitüler (Kurumlar) Bazında Bilimsel Yayın Göstergeleri ( ) Türkiye Genel Atıf Göstergeleri ( ) Türkiye Enstitü (Kurumlar) Bazında Atıf Göstergeleri ( ) Türkiye' nin Yayın İşbirliği Analizi ( ) Türkiye' nin Dergi Etki Değerleri (DED) Konu Kategorilerine göre Bilimsel Yayın Göstergeleri WoS Veri Tabanında Sosyal ve Beşeri Bilimler Atıf Fihristinde Türkiye'nin Bilimsel Yayın Göstergeleri

24 TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL HARİTASI
Bibliyometrik Çalışmalar TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL HARİTASI Türkiye illerinin bilimsel potansiyelleri ve bu illerdeki mevcut tüm kamu ve özel sektöre ait kuruluşların bilimsel yayın performansları incelenerek; • Türkiye’nin halen en çok yayın yaptığı konu başlıkları, • Hangi illerin bilimsel yayın üretiminde ve hangi alanlarda önde olduğu, • Ülke bilimsel performansına kamu ve özel kuruluşların katkıları belirlenmeye çalışılmıştır.

25 Bibliyometrik Çalışmalar
SAĞLIK BAKANLIĞI KURUMLARININ TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL YAYIN SAYISINA KATKILARI ( ) Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarının bilimsel yayın performansları incelenerek; Kurumların en çok yayın yaptığı konu başlıkları, Hangi alanlarda önde olduğu ile Ülke bilimsel performansına katkıları belirlenmeye çalışılmıştır.

26 Bibliyometrik Çalışmalar
TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ(2): TÜRKİYE, ÜLKELER VE GRUPLAR Yayın Sayısına Göre Etki Değerine Göre Temel Bilimler (52 Bilim Dalı) Tıbbi Bilimler (54 Bilim Dalı) Mühendislik Bilimleri (53 Bilim Dalı) Ziraat Bilimleri (7 Bilim Dalı) Diş Hekimliği Eczacılık Veterinerlik Bilimleri Sosyal Bilimler (79 Bilim Dalı) Türkiye, 44 ülke ve 7 gruba ait yayın sayısı, atıf sayısı ve etki değeri.

27 TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI (II) (1981-2007)
Bibliyometrik Çalışmalar TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI (II) ( )

28 Bibliyometrik Çalışmalar

29 Bibliyometrik Çalışmalar

30 Bibliyometrik Çalışmalar

31 TEŞEKKÜRLER

32


"Web of Science ve Bibliyometrik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları