Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUATEPE ANITI Bu anıt ders kapsamında öğrenicilerin Duatepe anıtına gitmediği varsayılarak, Duatepe anıtı öğrencilere nasıl anlatılıra cevap bulabilmek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUATEPE ANITI Bu anıt ders kapsamında öğrenicilerin Duatepe anıtına gitmediği varsayılarak, Duatepe anıtı öğrencilere nasıl anlatılıra cevap bulabilmek."— Sunum transkripti:

1 DUATEPE ANITI Bu anıt ders kapsamında öğrenicilerin Duatepe anıtına gitmediği varsayılarak, Duatepe anıtı öğrencilere nasıl anlatılıra cevap bulabilmek için şu şekilde hazırlanmıştır.

2 Duatepe anıtı, 10 Eylül 1921 de Sakarya savaşı ile başlayan düşmana karşı gösterilen büyük karşı direnişte düşmandan alınmış ilk tepedir. Türk ordusu için büyük bir zaferdir. Anıtın, Ekim 1999 tarihinde yapımına başlanmış olup20000 ağaç ile ağaçlandırılmıştır. Anıt tam olarak 12 Eylül 2000 tarihinde düzenlenen bir törenle hizmete açılmıştır.

3 Şeklinde kısa bir bilgilendirme yapıldıktan sonra sırası ile anıt gezilir ve anıttaki nesnelerin tanıtımı yapılarak her nesnenin öğrenci üzerindeki kalıcılığını artırmak amacı ile nesneler hakkında değişik anlatım türleri kullanılmaya çalışılır.

4

5 Mustafa Kemal Paşa’nın şahlanan atı üzerinde ne kadar mutlu olduğu kendisi önde millet ve ordu arkasında bir şekilde kesin zafer için gidişini temsil ettiği öğrencilere söylenir.

6

7 Öğrencilere: -Çocuklar, bu heykel ne anlatıyor olabilir? Önde Mustafa Kemal Paşa arkasında duran kişiler ise önemli komutanlar İsmet İnönü ve Fevzi Çakmaktır. Bu neyin ifadesi olabilir? diye sorulduktan sonra öğrencilerin fikirleri alınarak; -Evet çocuklar bu heykel emir komuta birliğini anlatıyor. Nasıl ki bir devleti milletin oy ile seçtiği insanlar yönetiyor, ülke düzen içinde duruyorsa; bir orduyu da aynı şekilde bir komutan yönetir. Komutanlar arasındaki birlik savaşın kazanılmasında etkilidir.

8

9 Öğretmen: -Çocuklar bu heykelimiz ise Halide Edip Adıvar heykelidir. Halide Edip hakkında biraz bilgilendirme yapıldıktan sonra, -çocuklar şimdi arkadaşlarınız Ayşe ve Ali size Halide Edip’in ifadeleri oluşturulmuş bir oyun yapacaklar. Ayşe(Halide edip): -Mustafa Kemal Paşa’nın muharebeyi idare ettiği siperlere girdiğimde; Ali(Mustafa kemal): -Gelin! Hanımefendi harbe gidiyoruz. Duatepe’ye hücum ediyoruz Ayşe: -Biraz sonra duatepe alınmıştı. Üstünde bir tek Türk askerinin güneşin altında olduğunu elinde bayrak ile ayakta durduğunu gördüm. İşte o an, Türk makus talihinin artık değiştiğini hissettim.

10

11 Öğretmen: - Çocuklar bu heykel ise Mustafa Kemal’in yaveri ile ovayı izlerken ki hali birazdan kazanılacak zaferi ve Türk halkının umutla beklemesini simgeliyor. Çocuklar şimdi ellerimizi dürbün yapıyoruz gözümüze koyuyoruz. Sanki ovaları izliyormuş gibi hayal ediyoruz. Evet çocuklar Mustafa Kemal dürbünü ile bakarken ne hissetmiştir?

12

13 Öğretmen: - Çocuklar burası da başkomutanlık karagahı müzesi. İşte burası Mustafa Kemal Paşa’nın kısa süreli olsa da yaşadığı evi. Burada neler konuşulduğunu bilemeyiz ancak savaşın planlarının yapıldığı mekan burası olabilir belki de.

14

15

16

17

18

19 ESİN EREN AKSARAY ÜNİVERSİTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜSOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ANA BİLİM DALI 2. SINIF 090503024


"DUATEPE ANITI Bu anıt ders kapsamında öğrenicilerin Duatepe anıtına gitmediği varsayılarak, Duatepe anıtı öğrencilere nasıl anlatılıra cevap bulabilmek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları