Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.egitimdunyamiz.com AÇILAR Açı ve Açı Ölçme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.egitimdunyamiz.com AÇILAR Açı ve Açı Ölçme."— Sunum transkripti:

1 AÇILAR Açı ve Açı Ölçme

2 P P Yukarıdaki makasın parçaları kesişerek bir açı oluşturur.
Makasın parçalarının kesiştiği P noktası açının köşesidir. Makasın uçları ise açının kollarıdır. Açıyı P açısı olarak isimlendirebiliriz.

3 P veya P şeklinde gösterilir.
ÖNEMLİ NOT: Açı, köşesine yazılan büyük harfle isimlendirilir. P Açıyı sembolle gösterirken açının çizimini sembol eden kullanılır. P noktası açının köşesidir. P açısı diye okunur. P veya P şeklinde gösterilir.

4 Açıları Ölçme Bir açının ölçüsünü belirlemek için veya ölçüsü verilen bir açıyı çizmek için açı ölçer veya iletki kullanırız.

5 Açı ölçme birimi derecedir ve “ ͦ” sembolü ile gösterilir.
Açı ölçme birimi derecedir ve “ ͦ” sembolü ile gösterilir. Bir P açısının ölçüsü s( P ) şeklinde gösterilir. P açısının ölçüsü 56 ͦise s( P )= 56 ͦşeklinde gösterilir. Bir açının ölçüsü en az 0 ͦ, en çok 180 ͦolabilir.

6 ÖRNEK: 70 ͦ T Buna göre, s( T ) = 70 ͦ dir.

7 K 50 ͦ s( K ) = 50 ͦ olduğundan K açısı dar açıdır. ÖNEMLİ NOT:
ÖNEMLİ NOT: Ölçüsü 0 ͦ ile 90 ͦ arasında olan açılara dar açı denir. Örnek: Aşağıdaki K açısının çeşidini bulalım: 50 ͦ K s( K ) = 50 ͦ olduğundan K açısı dar açıdır.

8 M 130 ͦ Ölçüsü 90 ͦ ile 180 ͦ arasında olan açılara geniş açı denir.
Ölçüsü 90 ͦ ile 180 ͦ arasında olan açılara geniş açı denir. Örnek: Aşağıdaki M açısının çeşidini bulalım: 130 ͦ M s( M ) = 130 ͦ olduğundan M açısı geniş açıdır.

9 S 90 ͦ Ölçüsü 90 ͦ olan açılara dik açı denir.
Ölçüsü 90 ͦ olan açılara dik açı denir. Örnek: Aşağıdaki S açısının çeşidini bulalım: 90 ͦ S s( S ) = 90 ͦ olduğundan S açısı dik açıdır.

10 P 180 ͦ Ölçüsü 180 ͦ olan açılara doğru açı denir.
Ölçüsü ͦ olan açılara doğru açı denir. Örnek: Aşağıdaki P açısının çeşidini bulalım: 180 ͦ P s( P ) = 90 ͦ olduğundan P açısı doğru açıdır.

11


"Www.egitimdunyamiz.com AÇILAR Açı ve Açı Ölçme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları