Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ BANA BİR ŞEYLER OLUYOR! Ferhat BAYOĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ BANA BİR ŞEYLER OLUYOR! Ferhat BAYOĞLU."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ BANA BİR ŞEYLER OLUYOR! Ferhat BAYOĞLU

2 SEMİNER AKIŞI Ergenlik nedir? Ergenlikte büyüme, gelişme ve olgunlaşma
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim SEMİNER AKIŞI Ergenlik nedir? Ergenlikte büyüme, gelişme ve olgunlaşma Ergenlik Döneminin Özellikleri Ergenlik Döneminin Etkileri Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Dikkat edilmesi gerekenler Önerilerimiz

3 Ergenlik deyince aklımıza ne geliyor..?
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik nedir Yetişkinliğe geçiş mi? Kanın deli gibi aksa mı? Fırtınalı bir dönem mi? Geçici bir yaşam dönemi mi? Sadece fiziksel değişim mi? Özgür olmak mı? ... Ergenlik deyince aklımıza ne geliyor..?

4 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim
Ergenlik Dönemi Ergenlik Dönemi, çocukluktan erişkinliğe geçişin yaşandığı çok önemli bir dönemdir. Başlangıç ve bitiş zamanları kesin sınırlarla belli değildir (10-20). Ergenlik döneminin belirtilerinin görülmeye başlamasında bireyler arasında 3-4 yıllık farklar olabilir.. mi?? erveç, mıtılak, relnekte lashur

5 Ergenlik Dönemini Etkileyen Etkenler
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Dönemini Etkileyen Etkenler 1-Kalıtım 2-Çevre

6 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim
Ergenlik Dönemi Ergenlik döneminin, yaşamın diğer dönemlerinde de olduğu gibi kendine özgü belirli özellikleri vardır. Ergenlik dönemin en belirgin özelliği bu dönemde hızlı bir büyüme ve gelişme’nin görülmesidir.

7 Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma Büyüme, en genel tanımıyla, bedenin fiziksel olarak irileşmesidir. Bedenimiz büyür; ama aynı zamanda ‘gelişme’ gösterir, beyin ve sinir sistemimiz farklılaşır, beden yapımız değişir, yeni hormonal etkileşimler ortaya çıkar. Kişinin kendi özelliklerinin ne ölçüde olumlu ya da olumsuz olduğu hakkındaki yorumu.

8 Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma Yürüme, konuşma veya ergenlik dönemiyle birlikte kızlarda adet görme, erkeklerde gece boşalmaları gibi devrelere geçiş ise ‘olgunlaşma’ sonucunda olmaktadır. Olgunlaşma, kalıtsal olarak belirlenmiş hazır oluş zamanından önce ve sırası gelmeden ortaya çıkmaz. Örneğin 2 aylık bir bebek yürümeye başlayabilir mi? (ne yapılırsa yapılsın..)

9 Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma Ergenlik döneminde gençlerin gelişiminde bireysel farklılıklar olabilir. Bazen bir gencin bedensel gelişimi, zihinsel ve ruhsal gelişiminden geride olabilir. Bedensel olarak erken gelişen gençlerden de çok şey beklenebilir. Örneğin, henüz hazır olmadan ‘koca adam oldun’ ya da ‘koca kızsın’ sözünü sıklıkla işitebilirler. Henüz olgunlaşmadıkları için, yetişkinlerin beklentilerine yanıt veremezler; çünkü içleri henüz hala çocuktur..

10 Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma Büyüme ve gelişmedeki farklılıklar her çocuğu ve genci ‘biricik’, diğer bir deyişle ‘kendine özgü’ kılar. Erken ya da geç büyüme, az ya da çok gelişkin olma sizleri iyi ya da kötü yapmaz; yalnızca farklı kılar. Bu farklılıklar da hem doğal hem de güzeldir..

11 Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlikte Büyüme,Gelişme ve Olgunlaşma Sevgili arkadaşlar, gelişmeniz belki arkadaşlarınıza göre biraz gecikmiş olabilir. Bu bir eksiklik değildir ve sizde güvensizliğe neden olmamalıdır. Çoğu birey, uzun boylu olmak, bir an önce gelişmek ister. Ancak uzun boylu ya da gelişkin bir genç olmak, kendimizi kabul ettirmenin tek koşulu değildir..

12 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim
Önerimiz.. Sağlıklı bir kişilik gelişimi, olumlu olduğu kadar olumsuz olarak gördüğünüz yönlerinizi de bilerek, bunlarla baş etmeye çalışmanızla başlayacaktır. Ergenlik döneminde, gelişmeniz açısından arkadaşlarınızla aranızda farklılıklar olması sizi kaygılandırabilir.

13 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim
Önerimiz.. Ancak aileniz ve çevrenizdeki büyüklere sorarsanız görürsünüz ki, yakın akrabalarınız da benzer bir gelişim süreci geçirmiş ve onların da ergenlik özelliklerinin başlaması çevrelerinden farklı yaşlarda olmuştur.. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu ergenlik döneminde beslenmeye elden geldiğince dikkat etmek, spor yapmak ve gerektiği kadar da dinlenmek; değişimi ve gelişimi olumlu yönde etkileyecek ve kolaylaştıracaktır..

14 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim
Dikkat.. Ergenlik döneminde yaşadığınız ya da yaşayacağınız değişimler sizi erişkinliğe hazırlayan hoş gelişmelerdir ve herkesçe yaşanır.. Ergenlik döneminin ilk yıllarında bedeninizdeki hızlı gelişmelere ayak uydurmanız zaman alabilir. Kendinizde ve arkadaşlarınızda gördüğünüz değişiklikleri merak edersiniz. Bedeninizdeki gelişme ve değişmeyi daha iyi anlayabilmek ve özümseyebilmek için de bulduğunuz her fırsatta aynanın karşısına geçmeniz doğal karşılanabilir 

15 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Bu dönemde, hem erkeklerde hem de kızlarda önemli bedensel değişimler olur. Bu değişimlerin yıllara yayılması, dolayısıyla sizlere özümseme olanağı yaratması rahatlatıcıdır. Kızlar ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl daha erken girer.

16 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Boy ve kilo artışı da erkekler ve kızlar arasında farklılık gösterir. Erkeklerde boy uzaması daha fazla olur. Bu uzama erkeklerde yılda ortalama 10cm, kızlarda ise 8 cm kadardır. Tüm ergenlik dönemi boyunca, kızlar cm; erkekler ise cm uzar.

17 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri

18 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Ergenlik döneminde ağırlıkta da belirgin artışlar olur. Erkeklerde daha çok kas, kızlarda ise yağ dokusu gelişimi olmaktadır. Bu nedenle ergenlikte aşırı kilo alımı, şişmanlık sık görülen yakınmalardır. Dengeli ve bilinçli beslenme, kilo konusunda olduğu kadar, ‘ergenlik sivilceleri’ üzerinde de etkili olmaktadır.

19 Gerçekten hızlı büyüme
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Gerçekten hızlı büyüme Bu dönem, çocukluğuna kıyasla çok daha hızlı büyüyebileceğin bir dönemdir. Önce, el ve ayaklarının büyüdüğünü fark edebilirsin. Sonra, kol ve bacak kemiklerin büyür, boyun uzar. Vücudunun diğer bölgeleri bu büyüme hızına yetişinceye ve kendini fiziksel olarak orantılı hissedinceye kadar bu süreç biraz sıkıntılı olabilir. Kemik yapındaki büyümeyle uyumlu olarak biraz kilo da alabilirsin.

20 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Ergenlik çağındaki kızlarda; boy uzar, kilo artar, memeler belirginleşir, ağırlıklı olarak kasık bölgesinde ve koltuk altında olmak üzere bedenin diğer bölgelerinde kıllanma olur. Kas ve daha çok yağ dokusu gelişimi ile, beden hatları yeni biçimini kazanır. Saç ve derilerinde yağlanma artabilir. Bunun sonucu olarak sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir.

21 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Kızlarda bu döneme özgü görülen en önemli değişiklik, üreme organlarında gelişme ve yumurta hücrelerinin salınması ile adet görmenin başlamasıdır. Ergenlik çağındaki erkeklerde; boy uzar, kilo artar, kas gücü gelişir. Ses önce çatallanır, sonra kalınlaşır, sakal ve bıyıklar çıkmaya başlar.

22 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Kasık, koltuk altı ve göğüs bölgelerinde yoğun şekilde kıllanma olur. Üreme organları gelişir, penis sertleşmesi ve sperm üretimi başlar. Erkeklerin de saç ve derilerinde yağlanma artabilir, sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir.

23 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Ergenlik temelde hormonlarla ilgilidir. Ergenlik dönemine yaklaşırken beyninizin hipofiz bezi adı verilen bir bölümü belli bazı hormonları daha çok salgılamaya başlar. Bu hormonlar yumurtalıkları harekete geçirerek kızlarda östrojen salgılamalarını ve vücudunuzun başka bir bölümünü harekete geçirerek erkeklerde testosteron adı verilen bir başka hormonu salgılamalarını sağlar.

24 Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Ergenlik Döneminin Fiziksel Özellikleri Ergenlik döneminde ortaya çıkan fiziksel değişimlerin pek çoğunun nedeni bu hormonlardır. Bu hormonların aracılığıyla ergenlik çağına damgasını vuran; birincil (üremeye doğrudan katkısı olan özellikler) ikincil (üremeye doğrudan katkısı olmayan, cinsiyetleri birbirinden ayıran, görünüş farkı yaratan) cinsiyet özellikleri ortaya çıkar..

25 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim
Dikkat.. Arkadaşlarınızın çoğundan daha erken gelişirseniz, kendinizi 'tuhaf' ya da utangaç hissedebilirsiniz. Bu normaldir. Ama arkadaşlarınızın çoğundan geç gelişirseniz de kendinizi tuhaf, dışarıda kalmış hissetmeniz mümkündür. Gelişmenizi kendi bünyenize uygun hız ve sürede tamamlayacağınızı unutmamalısınız.

26 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim
İnsan kişiliğinin ve kimliğinin oluşması heyecan verici bir süreçtir. Bu sürecin önemli aşamalarından biride ergenlik dönemidir. Bu yaşlarda içinde bulunduğunuz ergenlik dönemi kendinizi daha iyi tanıyacağınız, kendinize ilişkin kararlarda artık daha çok söz sahibi olabileceğiniz ve daha özgürce davranabileceğiniz bir çağdır. Bu çağ fiziksel değişiklikler ile birlikte yeni sorumluluklar ve haklar getirmektedir.

27 Özetle.. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe geçiş sürecidir.
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Özetle.. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe geçiş sürecidir. Bu süreçte cinsel gelişim tamamlanır. Bu, belirli hormonlarla sağlanır. Vücut yapısındaki değişiklik, boyun uzaması, cinsiyet karakterlerinin belirginleşmesi özellikle görülebilen fizyolojik değişikliklerdir.

28 Özetle.. Kızlarda Erkeklerde
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Özetle.. Kızlarda Erkeklerde Ergenliğin ilk belirtisi meme tomurcuklanmasıdır. Genital bölgede kıllanma başlar. Meme tomurcuklanmasından 2–3 yıl sonra adet görülmeye başlar. Vücut yapısı değişir. Kalçalar genişler ve dizler içe döner. 14 yaşında erişkin hayattaki boyun %98’i tamamlanır. Baş ve yüzde belirgin değişiklikler olur. Alt çene genişler, hatlar belirginleşir. Ergenliğin ilk belirtisi yumurtalıkların hacminin artmasıdır. Erkeklerde yumurtalık hacminin artmasından sonra sağ testis (yumurtalık) sola göre daha fazla büyür. Sol testis aşağı iner. Peniste büyüme ve kıllanma başlar. Sakal, bıyık çıkar. Ses kalınlaşması ve çatallaşması olur. Omuzlar genişler. 16 yaşında erişkin hayattaki boyunun %98’i tamamlanır. Baş ve yüzde belirgin değişiklikler olur. Alt çene genişler, hatlar belirginleşir.

29 İzlenebilecek Filmler
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim İzlenebilecek Filmler Çirkin Ördek Yavrusu ile Farecik Charlie Bartlett As Cool As I am

30 Okunabilecek Kitaplar
Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim Okunabilecek Kitaplar Kim Korkar Ergenlikten Ergenlik Psikolojisi Ergenlik Dönemi

31 Ergenlik ve Ergenlikte Fiziksel Değişim

32 Mutlu, sağlıklı ve kendinizle barışık olduğunuz günler dilerim..
Uzm.Psk.Dan.Ferhat BAYOĞLU iletişim:


"ERGENLİK DÖNEMİ BANA BİR ŞEYLER OLUYOR! Ferhat BAYOĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları