Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ REHBER ÖĞRETMEN VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN ÖZLEM NUMAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ REHBER ÖĞRETMEN VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN ÖZLEM NUMAN."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ REHBER ÖĞRETMEN VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN ÖZLEM NUMAN

2 Ergenlik dönemi, çocukluktan erişkinliğe geçişin yaşandığı çok önemli bir çağdır. Başlangıç ve bitiş zamanları kesin sınırlarla belirli değildir. Genellikle yaşları arasındaki evre, ergenlik dönemi olarak kabul edilir. Bu dönemin belirgin özelliği hızlı bir büyüme ve gelişme görülmesidir.

3 Ergenlik belirtilerinin görülmeye başlamasında kişiler arasında yıllık farklar olabilir. Bu fark doğaldır çünkü ergenlik özelliklerinin başlamasında; çevrenin, aileden gelen kalıtsal özelliklerin ve ruhsal etkenlerin rolü vardır.

4 Büyüme; en genel tanımıyla, bedenin fiziksel olarak irileşmesidir
Büyüme; en genel tanımıyla, bedenin fiziksel olarak irileşmesidir. Ancak yâlnızca büyüyor olsaydık iri, şişman bebekler olurduk. Bedenimiz büyür, aynı zamanda "gelişme" gösterir, beyin ve sinir sistemimiz farklılaşır, beden yapımız değişir, yeni hormonal etkileşimler ortaya çıkar. Yürüme, konuşma, kızlarda âdet görme, erkeklerde gece boşalmaları gibi devrelere geçiş ise "olgunlaşma" sonucunda olur. Olgunlaşma, kalıtsal olarak belirlenmiş hazır oluş zamanından önce ve sırası gelmeden ortaya çıkmaz. Örneğin iki aylık bir bebek, ne yapılırsa yapılsın, yürümeye başlayamaz. “Annesi erken konuşmuştu, babası geç yürümüştü” gibi sözleri sıklıkla duyarız. İşte bu söylenenler kalıtıma bağlı etkilerin günlük dile yansımasıdır.

5 Ergenlik dönemindeki gençlerin gelişiminde bireysel farklılıklar görülebilir. Bazen bir gencin bedensel gelişimi, zihinsel ve ruhsal gelişiminden geride olabilir Bu durum, aile içi ya da arkadaş çevresinde gence küçük bir çocuk gibi davranılmasına neden olabilir. Genç de kendisini, yaşıtlarının arasında dışlanmış hissedebilir.

6 DİKKAT!!! Erken ya da geç büyüme, az ya da çok gelişkin olma, gençleri iyi ya da kötü yapmaz; yalnızca farklı kılar. Bu farklılık da hem doğal hem güzeldir. Ergenler olarak yaşadığınız ya da yaşayacağınız değişimler sizi erişkinliğe hazırlayan hoş gelişmelerdir ve herkesçe yaşanır.

7 Kızlar, ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl daha erken girer. Boy ve kilo artışı da erkekler ve kızlar arasında farklılık gösterir. Erkeklerde boy uzaması daha fazla olur. Bu uzama erkeklerde yılda ortalama 10 cm, kızlarda ise 8 cm kadardır.

8 Tüm ergenlik dönemi boyunca kızlar 18-23 cm erkekler ise 25-30 cm uzar.

9 Ergenlik çağındaki erkeklerde; boy uzar, Kilo artar, kas gücü gelişir
Ergenlik çağındaki erkeklerde; boy uzar, Kilo artar, kas gücü gelişir. Ses önce çatallanır, sonra kalınlaşır, sakal ve bıyıklar çıkmaya başlar. Kasık, koltuk altı ve göğüs bölgelerinde yoğun şekilde kıllanma olur. Üreme organları gelişir, penis sertleşmesi ve sperm üretimi başlar. Erkeklerin de saç ve derilerine yağlanma artabilir, sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir.

10 Ergenlik dönemi, duygulardaki çeşitlilik ve iniş çıkışlarla da bilinir
Ergenlik dönemi, duygulardaki çeşitlilik ve iniş çıkışlarla da bilinir. Bu dönemde sizler acımasız birer eleştirmen olur, herkes her şey hakkında bazen peşin yargılara da varabilirsiniz. Kendinizi başkalarının yerine koyarak onun açısından duygu ve düşünceleri anlama ve paylaşmaya çalışırsanız, bu sizi tek yönlü düşünmekten kurtaracaktır.

11 Ergenlik döneminin başlangıç günleri, ruhsal ve bedensel değişimlerin neler olduğunun fark edildiği ve anlaşıldığı dönemlerdir. Bunu izleyen yıllarda, artık kendinizi tanıdığınız biçimi ile çevrenizdekilere kabul ettirme çabasına gireceksiniz; bağımsızlığımızı doyasıya yaşamak en büyük uğraşınız olacak. Bu nedenle zamanınızı daha çok ev dışında geçirmeye çalışacak ve nerede olduğunuzun sorulmasını da kimliğinize yapılan bir saldırı gibi algılayabileceksiniz.

12 "Kazağını giy, üşüyeceksin.”
"ÜŞÜMÜYORUM."

13 En güzeli evinize ve sevdiklerinize BAĞLILIĞINIZI sürdürerek BAĞIMSIZLIĞINIZI, kazanmanızdır.

14 Sorunlar karşılıklı birbirini dinlemeyle, kızgınlığa ve kırgınlığa düşmeden, hoşgörü ve yapıcı tartışmayla çözülebilir.

15 Bu yaşlarda giyim şekli, saç biçimi gibi konularda arkadaşlar gittikçe daha fazla belirleyici olur. Sizler de arkadaşlarınız gibi görünmek ve davranmak isteyebilirsiniz. Bu yaşlarda arkadaşlarınızla ilişkiler konusunda da değişimler yaşayabilirsiniz. Ortak değişim ve sorunlar yaşadığınız, sizinle aynı cinsiyetteki kişilerle daha yakın ilişki içine girersiniz. Bu dönemin özellikle ilk yıllarında kız çocuklar kız arkadaşlarıyla, erkek çocuklar ise erkek arkadaşlarıyla daha yakın olurlar.

16 Kızlar az sayıda kişiyle yakın arkadaşlık kurar, her etkinliği aynı arkadaşlarla paylaşmaktan zevk alır. Erkeklerin daha çok sayıda arkadaşı olur ve değişik etkinlikleri farklı arkadaşlarla yapmaktan zevk alabilirler. Örneğin; top oynamak için ayrı ya da ders çalışmak için ayrı grupları seçebilirler.

17 Başkalarına benzemeli misiniz?
Bazı yönlerden başkalarına benzer, bazı yönlerden benzemezsiniz. Arkadaşlarınız kadar hızlı koşamayabilirsiniz, ancak belki daha iyi şarkı söylüyorsunuzdur. Başkalarının hoşlandığı şey sizin için çekici olmayabilir. Kısacası siz sizsinizdir.

18 Spor;sosyal ve kültürel etkinlikler; bireysel ve sosyal varlığınızın gelişmesine, kimliğinizin oluşmasına yardımcı olur. Müzik, tiyatro ve halk oyunları gibi serbest zaman etkinlikleri sizi kültür vs sanat ortamı içine yöneltir. Bunlar aracılığı ile arkadaş edinir, sosyal çevre kazanırsınız. Spor ise bedeninizi tanıma ve işlevlerini geliştirme olanağı sağlar. Aynı zamanda kişisel, sosyal ve kültürel yönlerden gelişmenize yardımcı olur.

19 Ergenlik döneminde kilonuz belirgin biçimde artar
Ergenlik döneminde kilonuz belirgin biçimde artar. Erkeklerde daha çok kas, Kızlarda ise yağ dokusu gelişimi olur. İşte bu aşamada aşırı kilo alımı, şişmanlık sık görülen yakınmalardır. Aslında ergenlik döneminde bedeninizde yağlanma olması doğal bir gelişmedir. Doğru beslenmeniz sağlıklı bir şekilde büyüyebilmenizi ve gelişmenizi sağlar. Dengeli ve bilinçli beslenme, kilo konusunda olduğu kadar, bu dönem gençlerince çok önemsenen "Ergenlik Sivilceleri" üzerinde de olumlu etki yapar.

20 ÜREME SİSTEMLERİ Erkek ve kadın üreme organları işlevsel olarak birbirini tamamlayan yapılardır. Kadın üreme organları daha çok bedenin içine, erkek üreme organları ise daha çok bedenin dışına doğru gelişmiştir. Kadında, anne karnında bebeğin güvenle gelişmesini sağlamak için, organlar bedenin içindedir.

21 ERKEK ÜREME ORGANLARI Erkek üreme organları dış ve iç organlar olarak ikiye ayrılır. Dış erkek üreme organlarını penis ve skrotum (torbalar) oluşturur. İç üreme organları ise testisler (erbezleri), prostat ve tohum kanallarıdır.

22 ERKEKLERDE ERGENLİK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAKABİLECEK SORUNLAR
Aşağıdaki yakınmalar söz konusu olduğunda bir hekime başvuruda gecikilmemelidir: Tek ya da her iki testiste ani ya da giderek artan sancı, ağrı Torbaların içinde testislerden birinin sürekli yukarıda durması Torbalarda şişlikler Torbalar içinde iki yerine tek testis bulunması Penis ucunda ağrılı şişme •İdrar yaparken ağrı, zorluk, yanma duygusu ve eşlik eden ateş Bu ve benzeri sorunlar konusunda uzman hekime danışmak sorunun bir an önce çözümüne yardımcı olacak, kalıcı olumsuz etkilerin oluşmasını önleyecektir.

23 ERGENLİK SİVİLCESİ (AKNE)
ERGENLİKTE ÖZBAKIM ERGENLİK SİVİLCESİ (AKNE) Her on kişiden sekizinin yaşamının bir döneminde karşı karşıya kaldığı akne, yağ bezlerinin aşırı yağ salgılaması ve kıl diplerinden giren çeşitli bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan bir tür iltihaptır. Akne denince, deride görülen siyah noktalar, kırmızı kabartılar, iltihaplı sivilceler ve kistler gibi farklı görünümlü oluşumlar anlaşılır. En sık yaşları arasında görülür. Ergenlik sivilceleri en çok yüzde olmak üzere omuzlar, sırt, göğüs ve uyluklarda görülebilir.

24 Aknenin nedeni nedir? Akne oluşumunda çeşitli etkenler rol oynar. Bunlar arasında en önemlileri; yaşanan hormonal değişimler, çeşitli mikroorganizmalar, bazı ilaçlar, ruhsal nedenler ve kalıtımsal özelliklerdir. Bir diğer önemli etken de, kozmetik maddelerin hatalı kullanımıdır. Özellikle yağlı kremler, merhemler, pudra gibi deride gözenekleri tıkayıcı maddeler, yağ bezlerinin deriye açıldığı kanalları tıkar ve akne oluşumunu artırabilir. Güneşin de akne oluşumunu artırıcı etkisi olabilir. Aknenin ortaya çıkmasını engelleyen iIk ve en etkili önlem; iyi bir deri temizliğidir. Yağlı derinin üzerinden yağlı tabakanın ve bakterilerin uzaklaştırılması anlamına gelen temizlik sırasında, deri ile aynı asitlik özelliğine sahip ürünler kullanılırsa daha az tahrişe yol açılır. Bu amaçla kullanılabilecek birçok temizlik ürünü bulunmaktadır.

25 Deride siyah nokta nedir?
Kıl köklerindeki yağ bezi kanallarını çevreleyen hücre tabakasının kalınlaşması derinin üst tabakasında bir tıkaç oluşmasına neden olur. Tıkaç bazen iyice büyür ve kanal ağzına doğru ilerleyerek "siyah nokta" denen gri-siyah renkli görünümü alır. Bu siyah renk kir değildir ve derinin rengini veren maddeye bağlıdır. .

26 Koltuk Attı ve Kasık Bölgesi Temizliği
Ergenlikle birlikte hormonların etkisi ile, koltuk altı ve kasık bölgesinde tüylenme başlar. Tüyler, bu bölgedeki ter ve yağ bezlerinin, üreme organlarının salgıladığı kokuların çevreye yayılmasına, temizlenmediğinde de enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle uzadıklarında uygun yöntemler kullanılarak giderilmelidir. Bunları kullanırken dikkatli olunmalı ve kullanımı önceden çok iyi öğrenilmelidir.

27 SEMİNERİMİZE KATILAN HERKESE
TEŞEKKÜRLER


"ERGENLİK DÖNEMİ REHBER ÖĞRETMEN VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN ÖZLEM NUMAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları