Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALMANYA’ DA UZAKTAN EĞİTİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALMANYA’ DA UZAKTAN EĞİTİM"— Sunum transkripti:

1 ALMANYA’ DA UZAKTAN EĞİTİM
HAZIRLAYANLAR FIRNAS TAHİR ERCAN DOĞAN NESLİHAN KILIÇ SEÇKİN KÖSEOĞULLARI

2 İÇERİK Almanya’da eğitim sistemi Almanya’da uzaktan eğitim
Fern-Universitah in Hagen

3 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Almanya'da, çocuk yuvalarından başlamak kaydıyla yüksek öğrenimin bitişine kadar olan tüm devlet okul ve üniversitelerinin giderlerinin büyük bölümünü devlet karşılamakta ve bu yönüyle halen Avrupa’nın parasız eğitim yapılan birkaç ülkesinden biri olma konumunu korumaktadır. Alman eğitim sisteminde temelden başlamak koşuluyla sırasıyla öğrenciler şu evrelerden geçerler:

4 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Çocuk Yuvaları: İki ile beş yaş arasındaki çocukların devam ettiği ve ilk temel gelişim eğitimini aldığı çocuk yuvaları zorunlu eğitime tabii değildir. Ancak Almanların yüzde altmıştan fazlası çocuklarını yuvalara göndermektedirler.

5 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Grundschule (İlköğretim Okulları): Almanya’da temel eğitim zorunludur. Çocuklar Grundschule’ye altı yaşında başlarlar ve dört sene temel düzeyde bir eğitim alırlar. Grundschule'den sonra öğrencilerin 3 farklı seçeneği vardır: Bunlar Realschele, Hauptschel ve Gymanasiumdur.

6 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Realschule (Ortaokul): Eğitim süresi altı yıldır. Hauptschule'ye göre eğitim düzeyi daha yüksektir. Genelde belli bir mesleğe yönelim için temel oluşturur. Realschuleabschluss ( Ortaokul Bitirme Sınavı) başarıyla tamamlayanlar genellikle bir mesleğe yönelik meslek okullarına yada meslek liselerine devam ederler.

7 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Hauptschule: Hauptschule eğitim düzeyi basittir ve meslek yaşında kalifiye eleman yetiştirmek için temel bir eğitim sunar. Eğitim süresi beş yıldır.

8 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Gymnasium (Lise): Tamamen üniversite ve akademik eğitime yönelik bir temel eğitim sunan gymnasium eğitim düzeyi grundschule sonrası en yüksek olan okuldur. Eğitim süresi dokuz yıldır. Gymanasium'u bitiren öğrencilerin Abitur( lise bitirme) sertifikası sınavına girmeleri gerekmektedir. Ancak bu sınavı başarıyla verip Abitur sertifikasını alan öğrenciler üniversiteye girme hakkına sahip olabilmektedirler.

9 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Studienkolleg: Studienkolleg üniversite öncesi yabancı öğrencilerin katıldığı bir hazırlık sınıfıdır. Almanya’da üniversite öncesi eğitim 12 yıl olduğundan dolayı kendi ülkelerinde 11 yıl eğitim gören öğrencilere yöneliktir. Studienkolleg üniversiteler bünyesindedir ve ücretsizdir. Bu programa katılabilmek için iyi seviyede Almanca bilgisine sahip olmak gerekmektedir.

10 ALMANYA’ DA EĞİTİM SİSTEMİ
Studienkolleg'teki dersler ve bölümler şunlardır: S-kursu : İkinci yabancı dil, tarih ya da sosyal dersler/coğrafya ya da Alman edebiyatı. T-kursu : Matematik (bilgisayar bilimleri dahil), fizik ya da kimya. W-kursu : Matematik, ekonomi / iş idaresi. M-kursu : Biyoloji ve / veya kimya, fizik, matematik. G-kursu :  Tarih, Alman edebiyatı ya da İngilizce, sosyal dersler/coğrafya. Bir yıllık eğitim sonucu bitirme sınavı(feststellung prüfung) sınavına girilir ve başarılı olma durumunda üniversite öğrenimi almaya hak kazanırsınız. İki defa Feststellung prüfung sınavına girme hakkınız var ve bu ikisinden de başarısız olursanız Almanya’da üniversite öğrenim hakkını kaybedersiniz.

11 ALMANYA’ DA YÜKSEK ÖĞRENİM
Almanya'da 300'ün üzerinde yüksekokul bulunmaktadır. Bunlardan 115'i üniversite, 151'i meslek yüksek okulu ve 51'i ise sanat ve müzik yüksekokullarıdır kış sömestrsinde 1,8 Milyon öğrencinin kayıtlı bulunduğu yükseköğretimde yer alan yabancı öğrenci sayısı civarındaydı. Bu yüksekokullarda klasik bilim dallarının yanında 'uygulamalı kültür bilimleri' vs. gibi yeni gelişmekte olan bilim dallarında da öğretim yapılmakta ve 400 aşkın bilim dalında öğrenim görülebilmektedir.

12 ALMANYA’ DA YÜKSEK LİSANS
Almanya'da direkt yüksek lisans eğitimi yoktur. Yüksek öğrenim bitirme diploması olarak (yaklaşık 4 yıllık eğitimden sonra) 1. Diplom (Fizik, Matematik, İnşaat Mühendisliği gibi Mühendislik ve Fen Bilimleri için) ya da 2. Magister (Felsefe, İngiliz ya da Alman Dili ve Edebiyatı gibi Sosyal Bilimler için) diplomaları verilir. Her iki derece de birbirine eşittir ve doktor (phil. ya da rer. nat.) unvanı ile bitirilen doktora eğitimine başlama hakkı kazandırır. Genelde Almanya'da alınan "Diplom" ve "Magister" diplomaları, Türkiye'de yüksek lisans diploması ya da Master olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu konudaki kesin karar YÖK'e aittir.

13 ALMANYA'DA DOKTORA EĞİTİMİ
Almanya'da doktora yapabilmeniz için bir Türk üniversitesinden Yüksek Lisans Diploması ile mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca yeteri derecede Almanca dil bilgisine ( saat) sahip olmanız ya da doktora çalışması başlangıcında veya sürecinde yüksek düzey dil sınavını (DSH Sınavı) kazanmanız gerekir. Öncelikle Almanya'da doktora yapacağınız konuda uzman olan ve doktora çalışmalarınız sırasında danışacağınız bir profesör seçmelisiniz Bu profesöre yazı ile başvurarak olurunu aldıktan sonra Üniversite bünyesindeki 'Akademisches Auslandsamt' (yabancı öğrenciler için Akademik İşlemler Bürosu) ile resmi işlemlere (başvuru, Almanca dil bilgisi vb.) başlamanız gerekmektedir.

14 ALMANYA’DA UZAKTAN EĞİTİM
Üniversiteler ve yüksekokullarda ki uzaktan eğitim, yazılı, görsel, işitsel medya kullanılarak gerçekleştirilir. Bu sayede diğer ülkelerden de bilimsel bir yüksekokul öğrenimi yapılabilir. Fakat tahsil, oturma yeri ve dil önemlidir. Sınavlar zorunludur.

15 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
İstatistikler Almanya’da, dışarıda oturan açık öğretimcilerin yüzdesinde özellikle geçen öğrenim yılında sürekli artış olduğunu gösteriyor.

16 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
İlk kayıtta dönem harcından başka 20 Dm ödeniyor

17 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Bu kurum yıllarından bu yana bütün dünyada aynı gün ve aynı saatte sınavlarını gerçekleştirmektedir. Sınav saatinin diğer ülkede gece yarısına denk gelmesi bile engel değildir. 550 Dm – dönem başına (sadece okuyorsa) 300 Dm – dönem başına (hem çalışıp hem okuyorsa) Üniversitenin adı kontrol edilecek.

18 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Uzaktan yüksek öğrenim veren tek üniversite ve doktoraya kadar gidebiliyorsunuz. Bu kurumda 25 senedir uzaktan eğitim devam ediyor.

19 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
6 bölüm mevcut: Elektro teknik İnformatik Kültür ve sosyal bilimler Matematik Hukuk İktisat bilimleri Bu bölümlerde evden çalışabiliyorsunuz.

20 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Bu bölümleri bilgisayardan takip edebileceğiniz gibi malzemeleri eve göndermelerini de isteyebilirsiniz. Malzemeler: yazılı materyaller, alıştırma belgeleri, interaktif cd ler, video kasetler ve online iletişim.

21 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Genelde uzaktan yüksek öğrenim yapanların %80’i çalışıyor. Bu grubun %40’ı ise, eğitimi başarıyla yürütüyor. uzaktan öğrenim yapan öğrenci var. Bunların %15’i sırf öğrenimle meşgul. %60’ı ise, hem çalışıp hem okuyor. %10’u da, başka bölümle birlikte okuyor. %15‘i de misafir öğrenci,diploma için değil, bilgi için okuyor.

22 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Bu kurum ev kadınlarına eğitim olanağı sağlamak için, Engellilerin eğitimi için,

23 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
120 değişik ülkeden katılan öğrenciler var. Bazı ülkelerde Hagen ile ortak çalışan üniversiteler var. (Avusturya, İsviçre, Orta ve Doğu Avrupa, Macaristan) Buralarda öğrencilere genel ve bölümleriyle ilgili destek sağlanıyor. Yurt dışından 30 yüksek okulla çalışılıyor.

24 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Yapılan çalışmalara göre, bu ülke dışında oturan Açık öğretim öğrencilerinin yaklaşık 3‘te 1’i Alman vatandaşıdır ki bunlar, mesleki veya özel sebeplerden dolayı uzun zaman için dışarıda oturmuştur.

25 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Burada Avusturya’dan gelen öğrencilere ayrıcalık sağlanmaktadır. Buna bağlı olarak ta ülke dışında yaşayan Açık öğretimlilerin %48’den fazlası buradandır. Üniversitenin adı kontrol edilecek.

26 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Ülke dışından açık öğretime talep şimdiye kadar sürekli artış göstermiş yıllarında 1321 öğrencileri varken, yıllarında bu sayı yaklaşık 4 katına çıkarak olmuş. Bu bize Açık öğretim sisteminin yabancılar için yurt içinde ve yurt dışında ne kadar çekici olduğunu gösteriyor. Başlık açıköğretim mi olacak fern mi? Başlık tüm açık öğretimmi olacak fern mi?

27 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Bütün dünyadaki öğrencilere eğitim vermek için (Suudi Arabistan, Vietnam, Brezilya, Zimbave) çalışmalar yapılmış. Kitap gönderme şubeleri oluşturulmuş ve öğrencilere kitap gönderilmiş. Kitapların gönderilmesinde hava yolu kullanılıyor. Kitaplar 1 hafta geç ulaşabiliyor.

28 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Asya, Afrika ve Amerika kıtasının şehirlerinde kötü alt yapı nedeniyle, kitap gönderiminde sorunlar ortaya çıkıyor. Gönderilen posta açılmışsa özel olarak ilgilenilmesi gerekiyor. Kullanıcının kendisinin gidip alması, ilgilenmesi gerekiyor.

29 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Kitapların geç ulaşması dolayısıyla ödevlerde de gecikmeye neden oluyor. Bu durumda ödevler gecikmeli ve düzeltmeli sunulabiliyor. Değerlendirenler de bunu göz önünde bulundurup kolaylık sağlıyorlar.

30 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Açık öğretimlilerin dışarıda oturanları yazılı sınav için ülkeye giremiyorsa, tarihli Dış İşleri yasasına göre ( /09) ülke dışında da sınav olabilir. Sınav Alman devletine ait bir binada, Alman yetkililerin gözetiminde gerçekleşir.

31 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Bu düzenleme komşu ülkelerde geçerli değildir. Bu ülkeler: Avusturya, Hollanda, İsviçre, Fransa, Lüksembourg, Belçika, Danimarka, Polonya, Çek Cumhuriyeti. Bu ülkelerdeki öğrenciler sınava Almanya’da girebilirler.

32 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Gerekli durumlarda, Sosyal Bilimler, Matematik, Elektro Teknik, Hukuk, İkdisat, Bilişim (İnformatik) bölümlerinin sınavları, Avusturya'daki gözlem merkezinde de yapılabilir. Almanya’ya giriş sınırı olmayan, dışarıda oturan öğrenciler sınav için Goethe Institute’sinin doçentliğine (şubesine) başvurabilir.

33 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Açık Öğretim merkezi olmayan ülkelerde, Almanya hükümetine bağlı okul veya merkezlerde sınavlar yapılır. (İstanbul Lisesi gibi.)

34 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Alman okulları da yoksa, sınavlar yüksek okullarda gözetmen kontrolünde yapılır.(Alman bölümlerinde) Goethe Institute ve Alman okulları olan ülkelerde, Almanya’nın konsolos temsilcileri sınava gözetmen olarak gelir. Sınavlar konsoloslukta yapılabilir.

35 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Bu sınavlar için Almanya yasaları geçerlidir. Sınav ücretsizdir. Kendi ülkemizde sınava gireceksek, ilgili birime başvurmamız gerekir. Başvuru kabul edilirse, bilgi alıp sınav yerinizi ve gözetmeninizi öğrenirsiniz.

36 FERN-UNİVERSİTÄT İN HAGEN
Sınav bilgilerini, sınav notlarını baş vurduğunuz kurumun yönetiminden alabilirsiniz. Sınav Almanya ile eş zamanda yapılır. Eş zamanlı olması için gece ve gündüz dikkate alınmaz. Sınav bulunulan ülkede tatile denk gelirse, bir sonraki sınav döneminde sınava girebilir.


"ALMANYA’ DA UZAKTAN EĞİTİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları