Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LONDRA TERÖRİST SALDIRISI 7-7

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LONDRA TERÖRİST SALDIRISI 7-7"— Sunum transkripti:

1 LONDRA TERÖRİST SALDIRISI 7-7
Metin İlkışık ve Nilay Özeyranlı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, AKOM

2 Son 30 yılda Avrupa’da Meydana Gelen Ölümcül Saldırılar

3 Londra Bombalamaları Tarih: 7 Temmuz 2005, Sabah 8.50 Sıraları
Yer: Londra Metrosu, İNGİLTERE Olayı gerçekleştiren: El Kaide bağlantılı örgüt Yöntem: Seri olarak 4 bombanın patlatılması İngiltere’de 1988 yılından bu yana meydana gelen en büyük terörist saldırıdır.

4 Pan Am #103 Bombalaması 2. Dünya savaşından bu yana meydana gelen en ölümcül saldırıdır. 270 kişi hayatını kaybetmiştir.

5 Patlamaların Meydana Geldiği Bölge

6 Patlamaların Meydana Geldiği Bölge

7 Metroda Meydana Gelen Patlamalar
08:50 — İlk patlama Liverpool Caddesi ile Aldgate arasındaki Circle Hattındaki trenin 3. vagonunda meydana gelir. 08:50 — İkinci patlama Piccadilly hattında, King's Cross St. Pancras ve Russell Meydanı arasında ilk vagonda meydana gelir. Tünelin çevresinde çok ağır hasar meydana gelir. 08:50 — Üçüncü patlama Circle Hattı, Edgware Yolunda meydana gelir. Bu patlama ile iki tünel ayıran bitişik duvar trenin üzerine yıkılır. Hafta içi zirve saatler 08:45 ile 9:00 arasındadır. 7 Temmuz 2005 günü yaklaşık 200,000 yolcu, 500 trenle yolculuk etmekteydi.

8 1. Patlama

9 2. Patlama

10 Erişimi kolaylaştırmak
Patlama ilk vagonda meydana gelmiştir 2. Vagonda etkilenmiştir Erişimi kolaylaştırmak için diğer 4 vagon ayrılmıştır

11 3. Patlama

12 4. Patlama

13 2 Katlı Otobüste Meydana gelen Patlama
09:47 — Hackney’den Marble Arch’a doğru hareket eden iki katlı otobüste patlama meydana geldi. Patlama sırasında otobüsün üst katı tamamen parçalandı ve arka tarafı hasar gördü. Patlama İngiliz Tıp Derneği’ne yakın yerde meydana geldiğinden binada çok sayıda acil durum tıp uzmanları vardı. Ve ilk müdahale onlar tarafından gerçekleştirildi.

14 kadar patlayıcı içermektedir
Delillerin kaçırılmaması için elle toplanmıştır. Hiçbir ipucunun kaçırılmaması için güvenlik alanı %50 genişletilmiştir. Bomba yaklaşık 4.5 kg kadar patlayıcı içermektedir

15 Olay sonrası ilk görüntüler

16 1. Gün 8.50: Liverpool ve Aldgate metro istasyonlarında bir patlama olduğuna ilişkin ilk rapor alınır. King’s Cross ve Russell Meydanı metro istasyonunda patlama meydana gelir. İlk gelen haberlerde patlamanın 8.56’da olduğu raporlanmıştır. Edgware metro istasyonunda patlama meydana gelir. İlk raporlarda patlamanın 9:17 de olduğu söylenmiştir. 8.51: Liverpool Caddesi ile Aldgate arasında Metropolitan Hattında bir patlamanın olduğu haberi İngiliz Trafik Polisine ulaşır. 9.05: Görgü tanıkları King Cross istasyonunun tahliye edildiğini bildirir.

17 1. Gün 9.22: Tüm Londra Metrosu tahliye edilmektedir.
9.28: Metro Operatörü Metronet, olayın elektrik kaynaklı olduğunu bildirir. 9.30: Üniversite Hastanesi alarma geçirilir. 9.33: Edgware İstasyonundan metrodaki patlama sonrası yolcuların camları şemsiyelerle kırdığı ve kaçmaya çalıştığı haberi gelir. 9.34: Polis Aldgate’de hafif yaralılar olduğunu bildirir. 9.46: İngiliz Ulaşım Polisi King’s Cross, Old Street, Moorgate ve Russell Meydanı’nda da patlamaların olduğunu duyurur. 9.47: Tavistock Meydanı’nda çift katlı otobüste patlama meydana gelir.

18 1. Gün 9.53: Edgware yolundaki kurtarma ekipleri çok sayıda yaralı olduğunu bildirir. 10.00: Elektrik Hatlarıyla ilgili bir sorun olmadığı yetkili birim tarafından açıklanır. 10.40: İlk rapor hükümet tarafından açıklanır ve 20 kişinin öldüğünü belirtilir. 10.53: İçişlerinden bildiri yapılır ve halka gereksiz yere yola çıkmamaları söylenir. 11.08: Londra Merkez’de otobüs taşımacılığına geçici olarak ara verilir. 11.10: Metropolitan polis yetkilisi saldırıların terörist saldırı olduğunu ve halkın acil durum servislerini gereksiz yere aramamasını söyler. 12.05: Başbakan Tony Blair TV’den halka bilgi verir. 15.30: Polis 33 kişinin öldüğünü bildirir.

19 1. Gün 15.33: Londra ambulans hizmetleri 45 ağır yaralı, 300 hafif yaralı olduğunu bildirir. Ve 4 hastane ile 100 ambulansın yaralılara hizmet verdiğini bildirir. 16.03: Akrabalarına ulaşamayanlar için Yaralı/kayıp hattı açılır.( ) Saatte 42,000 çağrı geldiği bildirilir. 16.57: Kentteki tüm tiyatro ve konserler iptal edilir. 17.03: Oteller evlerine ulaşamayan turist ve kazazedeleri ağırlayacağını bildirir. 18.13: Son ölü ve yaralı bilgileri açıklanır. 23.41: Polis Merkez Londra’da kapattığı yolların büyük bir bölümünü tekrar açar. Fakat Woburn, Tavistock, Burton ve Flaxman yollarında güvenlik kordonu devam eder.

20 Metro’dan Tahliye

21 King’s Cross İstasyonunun Çevresi
Güvenlik Kordonu Otobüsün Çevresi King’s Cross İstasyonunun Çevresi

22 Müdahale Acil Durum Hizmet Birimi personelinin Aldgate İstasyonu’ndaki çalışmaları

23 King’s Cross İstasyonu
Müdahale Triaj Alanı King’s Cross İstasyonu

24 Kurtarma Operasyonları

25 Acil Durum Tıbbi Müdahale Faaliyetleri
208 yaralı Royal London Hastanesine kaldırılmıştır. Buraya kaldırılanlardan 22’si ağır yaralıdır. 100 kişi geceyi hastanede geçirmiştir. Geride kalan bir çok yaralı ise St Mary’s Hastanesine kaldırılmıştır. Ayakta yaralılar yaklaşık 350 kişi olay yerinde tedavi edilmişlerdir. Sağlık görevlilerinin bir kısmı ise metroya yaralıları tedavi etmeleri için gönderilmişlerdir. St. John Ambuansı Londra Ambulans hizmetlerinde destek olması için çağrılmıştır. Ve Hampshire ve Oxford’daki hastanelerde dahil olmak üzere tüm hastane personeli göreve çağırılmıştır.

26 Olay yeri ve Hastaneler

27 Acil Durum Tıbbi Müdahale Faaliyetleri
King Cross İstasyonu bilet gişeleri ile bekleme yeri Piccadilly hattındaki yaralıların tedavisi için geçici hastane olarak kullanılmıştır. Hava ambulansları uzman doktorların bölgeye ulaşımı için yoğun olarak kullanılmıştır. Bir çok Londra otobüsü ise hafif yaralıları taşıma amacıyla kullanılmıştır.

28 Acil Durum Tıbbi Müdahale Faaliyetleri
Piccadilly Hattındaki tehlikeli koşullardan (asbest ve fare) dolayı cesetlere ulaşılamamıştır. Sıcaklık 60 C dereceye ulaşmıştır. Hattın tek hatlı tünel olmasından dolayı işçilerin trenin dışına geçebileceği sadece küçük bir oda bulunmaktadır. Bu yüzdende trenin enkazı boyunca yürümek, ya da 200m uzaklıktaki Russel Meydanı girişinden ulaşmak zorunda kalmaktadırlar. Tünelde çökme söylentilerine karşın 9 Temmuzda basın açıklaması yapılmış ve uzun dönemli bir hasar oluşmadığı söylenmiştir.

29 Ulaşım ve Telekomünikasyon
Vodafone olayın ilk günü saat civarında tam kapasiteye ulaşmıştır. BBC olay sonrası telefon sisteminin bir saldırı için kullanılmasını engellemek üzere güvenlik önlemleri için kapatıldığını duyurmuştur. Ulaşım Sistemi Gün Tüm metro ve otobüs hatları olay sonrası kapatılmıştır. Otobüs hatları saat 16.00’da tekrar açılmıştır.Turistler için nehir taşımacılığı halkın kullanıma açılmıştır. Birçok kişi diğer çalışan hatlara ulaşabilmek için yürümeyi tercih etmiştir. 2. Gün King’s Cross İstasyonu haricinde tüm metro sistemi açılmıştır. Okullar ulaşım sisteminden dolayı kapatılmıştır.

30 Ölü-Yaralı Sayısı İlk 2 gün: Tünel kapalı olduğundan tam olarak ölü sayısı belirtilememiştir. 3. gün:. Ölü sayısı belirginleşmekte fakat kimlik bilgileri tespit edilememiştir. 4. gün: Sadece 1 kişinin kimliği tespit edilebilmiştir. 5.gün: 1 kişinin daha kimliği tespit edilmiştir. Ölü sayısı 52’ye yükselmiştir. 6.gün: Ölü sayısı 56’ya yükselmiştir. Yaralı sayısının 750 olduğu bildirilmiştir. Yer Ölü Sayısı Liverpool Caddesi (1.patlama) 7 King’s Cross (2. patlama) 26 Edgware Yolu (3. patlama) Tavistock Meydanı/Otobüs Patlaması 15 Yeri belli olmayan 1 Toplam 56 Kayıp sayısı 74

31 Polis halka destek çağrısında bulunur.
7. Gün Polis halka destek çağrısında bulunur.

32 8. Gün Londra’da Big Ben saatinin 12.00’de (TSİ 14.00) çaldığı çanla birlikte sokaktaki halk ve turistler parlamento önündeki kaldırımlarda durarak saygı duruşuna katıldı. King’s Cross tren istasyonunda yüzlerce kişi toplandı. Çalışanların işyerlerinden sokaklara çıktığı, taksi ve otobüslerin durduğu Londra’da, o saatte uçak seferleri ertelendi. Kraliçe II. Elizabeth, sarayın ana girişinde, Başbakan Tony Blair de Downing Street’in bahçesinde saygı duruşuna katıldı.

33 9. Gün Patlamayı gerçekleştiren 4 şüpheli tespit edilir. 22 yaşındaki Şehzad Tanver, Aldgate tünelindeki trende ölüm saçarken, Edgware Road’taki treni havaya uçuran teröristin de 30 yaşındaki Muhammed Sadık Han olduğu belirlenmiştir. Üç bombacı da Pakistan asıllı. Dört teröristin de İngiliz pasaportuna sahip olduğu bildirilmiştir. 

34 2.Londra Bombalamaları 21-7
Tarih: 21 Temmuz 2005, Öğlen 12:26 sıraları Yer: Londra Metrosu, İNGİLTERE Olayı gerçekleştiren: El Kaide bağlantılı örgüt Yöntem: Seri olarak 4 bombanın patlatılması

35 2 Hafta Sonra…

36 2 Hafta Sonra… 7 Temmuz'da olduğu gibi, metro sistemindeki 3 nokta ile yer üstünde çift katlı bir otobüs hedef seçildi. Oval, Warren Street ve Shepherd's Bush istasyonları yakınında patlayan fünyeler büyük paniğe neden oldu, birçok metro istasyonu ve metro şebekesinin önemli bir bölümü boşaltıldı. Hackney Road'da 26 numaralı çift katlı otobüsün üst katında meydana gelen patlama sonucu otobüsün camları kırıldı. Bir kişinin yaralandığı patlamaların en büyük sonucu ise İngiliz başkentinde hayatın bir kez daha durması oldu.

37 2 Hafta Sonra… Patlamaların meydana geldiği noktalara çok sayıda polis ve itfaiye aracı gönderilirken, çift katlı otobüsün çevresi kordon altına alındı. Londra'nın güneyinde 3 metro istasyonu boşaltıldı, 4 hattaki seferler durduruldu. Londra Metropolitan Polis Şefi Ian Brown, saldırıların öldürmek amacıyla düzenlendiğini ancak yalnızca fünyelerin patladığını açıkladı. Bombaların 7 Temmuz saldırılarındakine benzer içerikte olduğu fakat düzeneğin hatalı kurulduğu da anlaşıldı. Patlamalarla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

38 Medya Gün: - Patlama sonrası görüntüler BBC ve ITV’den naklen yayınlanmıştır. - Akış yayın programından tüm terörist saldırı ve patlama içeren sinema filmleri kaldırılmıştır.

39 Ölenler için Anıt-Bahçe

40 Terör çözüm değildir !…


"LONDRA TERÖRİST SALDIRISI 7-7" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları