Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Faktör Donatımı Teorisi (Hecksher – Ohlin)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Faktör Donatımı Teorisi (Hecksher – Ohlin)"— Sunum transkripti:

1 Faktör Donatımı Teorisi (Hecksher – Ohlin)
Prof. Dr. N. Lerzan Özkale

2 Faktör Donatımı Teorisi
CA CT > LA LT C: Sermaye T: Türkiye L: Emek A: Almanya

3 Faktör Donatımı Teorisi
Bir ülke hangi üretim faktörüne zengin olarak sahipse, üretimi o faktörü yoğun biçimde gerektiren mallarda karşılaştırmalı üstünlük elde eder, yani onları ucuza üretir ve o mallarda uzmanlaşır.

4 Temel varsayımlar Ülkeler faktör donatımları bakımından birbirinden farklıdır. (iki ülkeli modelde biri emek yoğun diğeri sermaye yoğun) Mallar faktör yoğunlukları bakımından farklıdır. Bir malın üretim fonksiyonu bütün ülkelerde aynıdır. Üretimde ölçeğe göre sabit verim koşulları geçerlidir. Ülkelerin talep koşulları birbirinin benzeridir. (talep koşullarındaki farklılık, maliyet koşullarındaki farklılığı gideremez)

5 Faktör Donatımı Teorisi
Faktör donatımı faktör fiyatları ile tanımlandığında hem arz hem de talep içerilmiş olunur. PCA PCT < PLA PLT PC: Sermayeyi kullanmanın bedeli (faiz, rant) PL: Emeğin bedeli ücret

6 Faktör bolluğunun tanımı
Fiziki tanımlama durumunda teoride öngörülenin tersi çıkabilir: Sermaye bol (görece), ancak sermaye fiyatı görece yüksekse, sermaye-yoğun mallar pahalılaşır, yani ülke sermaye-yoğun mal ithal edip, emek-yoğun mal ihraç eder. Faktör fiyatlarının faktör donatımına ters olması, talebin o faktörün yoğun kullanımını gerektiren mallara aşırı yönelik olması ya da hükümet müdahalesi sonucu ortaya çıkar.

7 Sermaye F1 M1 F M F1 F1 D1 D F1 Emek F

8 Sermaye M1 T1 Tekstil T2 M2 Motor Emek


"Faktör Donatımı Teorisi (Hecksher – Ohlin)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları