Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş"— Sunum transkripti:

1 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr. MUSTAFA İLKAN

2 CHAPTER 10 GİRİŞ ÜNİTELERİ

3 10.1 Klavye Klavye bir sürü düğmenin içlemciye konutlar girilmesi için yaratılmış bir giriş ünitesidir. Temel olarak Daktilodaki düğmelerin formatı alınan klavyede ayrıca fazladan düğmeler mevcuttur.

4 Şekil 1 Tipik bir Klavye

5 Şekil 2 Modern tasarım bilgisayar klavyesi

6 Klavyeler genelde aşağıdaki türlerde bulunabilirler:
101-düğmeli geliştirilmiş klavye 104-düğmeli Windows klavye 82-düğmeli Apple standard klavye 108-düğmeli Apple gelişmiş klavye

7 Taşınabilir bilgisayarlarda klavyeler daha küçüktür ve normal klavyelere göre daha az sayıda tuşları vardır. Bütün klavyelerde genel de aşağıdaki tuş grupları bulunur: Harferden oluşan tuşlar Sayılardan oluşan tuş grubu (Numeric Pad) Function tuşları Control tuşları

8 Aşağıda tipik bir klavyenin tuşları ve fonksiyonları gösterilmiştir:

9 Klavyenin en önemli parçası içerisinde bulunan klavye mikroişlemcisidir.
Bu işlemcinin çeşitli görevleri vardır. Örnek: basılan tuşlara göre bilgisayrdaki merkezi işlemciye 1’ler ve 0’lardan oluşan bilgileri bir kablo ile ya da kablosuz olarak göndermek.

10 Şekil 3 Klavye işlemcisi

11 10.2 Fare (Mouse) 1984’de Apple Macintosh bilgisayarlar ile ilk defa piyasa sunulan fare, bilgisayarın önemli giriş ünitelerindendir. Fare’nin en önemli amacı kullanıcının el hareketlerini bilgisayarın anlayacağı formata dönüştürmekdir. Özellikle grafiksel ağırlıklı işletim sistemlerinin kullanılıdığı gönümüzde fare çok önemli bir yer tutmaktadır.

12 Şekil 4 Microsoft’un optik faresi

13 Şekil 5 Apple Macintosh bilgisayarlar için geliştirilen modern tasarım fare

14 Geleneksel mekanik fareler genelde 5 bileşenden oluşurlar:
1. Top

15 Şekil 6 Farenin en önemli parçası olan top
Farenin hareketi ile yukarıda görülen top hareket etmekte ve farenin hangi yöne hareket ettiğini belirtmektedir.

16 Şekil 7 Küçük silindirler
2. X ve Y yönünde hareketi belirleyici 2 silindir Birbirlerine 90 derecelik açı ile bakan ve topa değen bu iki küçük silindir farenin X ve Y yönünde yaptığı hareketi algılar. Şekil 7 Küçük silindirler

17 Şekil 8 Farenin hareketini kodlayan disk mekanizması
3. Dönen Disk Mekanizması Küçük silindirler üzerinde küçük yarıklar olan bir diske bağlıdırlar ve bu disk silindirlerin hareketine göre dönmektedir Şekil 8 Farenin hareketini kodlayan disk mekanizması

18 4. Diskin her iki tarafında bulunan LED ve algılayıcılar
Disklerin bir tarafında küçük lambalar (LED’ler) diğer taraflarında da ışık algılayıcılar vardır. Algılayıcılar dönme miktarına göre değişen yanıp sönen ışıklar algılamaktadır. Dolayısıyle mekanik hareket bir elektronik sinyale dönüşmektedir.

19 Şekil 9 Disklerin iki tarafında bulunan lamba ve ışık algılayıcıları

20 5. İşlemci Optik algılayıcılardan gelen sinyaller bilgisayardaki merkezi işlemcinin anlayabileceği makine diline fare içinde bulunan bir işlemci tarfından yapılmaktadır. Bu bilgiler fareden bilgisyara bir kablo ile ya da kablosuz olarak iletilmektedir.

21 Şekil 10 Fare İşlemcisi

22 Optik Fareler Mekanik farelerin yerini almaya başlayan optik farelerin çalışma prensipleri tamamen farklıdır. Herhangi bir yüzeyde kullanılan bu tür farede mekanik sistem yerine optik-elektronik bir sistem bulunmaktadır.

23 Şekil 11 Optik Fare


"Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları