Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Katılım Model Portföy Endeksi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Katılım Model Portföy Endeksi"— Sunum transkripti:

1 Katılım Model Portföy Endeksi
Tanıtım Sunumu

2 Katılım Model Portföy Endeksi
BİST’de işlem gören ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinden oluşan bir borsa endeksidir. Hisse senedi seçimi, bu prensiplerdeki Endeks Kuralları esas alınarak yapılır. Buna göre, endekste faaliyet alanı bu kurallara uygun şirketler bulunur. Ayrıca, endekse girecek şirketler bazı finansal oranları da sağlamak zorundadır. Ek olarak portföy oluşumunda hisselerin temel oranları da (F/K, FD/FAVÖK, PD/DD) kullanılarak aktif yönetim uygulanır.

3 Neden Katılım Model Portföy Endeksi
Son dönemde faizsiz yatırım ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetleri alım-satımı hacmi artmıştır. Birkaç yıldır bu perspektifte yatırım yapan BES fonları faaliyete başlamıştır. Birçok kurum yatırımcı ihtiyacına cevap vermek adına farklı uygulamalarda bulunabilmektedir. Sektörde standart ihtiyacı ve aktif yönetilen, piyasa üstünde getiri hedefleyen portföy gerekliliği belirmiştir.

4 Endeks İş Ortakları Endeks Sponsorları tüm Katılım Bankaları’dır. Katılım Bankaları asgari standartları belirlemiş ve hazırlanmasında destek vermişlerdir. Endeks Danışmanı Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Bizim Menkul Değerler’dir. BMD, Endeks Kuralları çerçevesinde endeks sağlayıcıdır. Endeks Hesaplayıcı Borsa İstanbul’dur. BİST hesaplama ve veri dağıtımını yapmaktadır.

5 Endeks Kuralları Endekste faaliyet alanı;
faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık, alkollü içecek, kumar, şans oyunu, domuz eti ve benzer gıda, turizm, eğlence, basın, yayın, reklam, tütün mamulleri, silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti, olmayan şirketler bulunur.

6 Endeks Kuralları Endekse girecek şirketler bazı finansal oranları da
sağlamak zorundadır. şirketlerin toplam faizli kredilerinin piyasa değerine oranı %30’dan, faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranı %30’dan, bahsedilen faaliyet alanlarından elde ettiği gelirlerinin toplam gelirlerine oranının da %5’ten az olması gerekmektedir.

7 Model Portföyün Oluşturulması
- Katılım-50 Endeks şirketlerinden “Araştırma Kredi Derecelendirme Puanı” en düşük 5 pay çıkarılır. - Kalan 45 paydan son 181 gün günlük ort. işlem hacmi TL altındaki paylar çıkarılır. - Kalan herbir pay ve BİST-Sınai Endeksi için F/K, FD/FAVÖK ve PD/DD rasyoları hesaplanır.

8 Model Portföyün Oluşturulması
- BİST-Sınai ortalamaları %15 oranında düşürülerek pay bazında karşılaştırılır. Her 3 rasyoda da daha düşük rasyoya sahip şirketlerin sayısı; 13 ise, bu 13 şirket Katılım Model Portföy Endeksi şirketlerini oluşturur. > 13 ise, 13’e inene kadar FD/FAVÖK en yüksek olanlardan başlanarak çıkarılır. < 13 ise, BIST Sınai ortalamaları sırasıyla %10, %5 ve %0 oranlarında düşülerek 13’e ulaşılana kadar işlemler tekrarlanır. Yine 13 paya ulaşılamaz ise en düşük FD/FAVÖK rasyosuna sahip paylar eklenerek 13 paya tamamlanır.

9 Model Portföyün Oluşturulması
- Seçilen 13 pay arasında en fazla 2 katılım bankası olabilir. 2’den fazla ise, F/K rasyosu en küçük 2 tanesi endekste kalır. Çıkartılan kadar pay, 13 pay arasına giremeyenlerden en küçük F/K rasyosuna sahip olanlardan seçilerek sayı 13’e eşitlenir. - Seçilen pay kompozisyonu eşit ağırlık olacaktır. - Bu değişiklikler takip eden ilk iş günü ilan edilir, 3. iş gününden itibaren de yeni endeks dönemi başlar.

10 Kullanım Alanları Gösterge, karşılaştırma
Yatırım fonları, endeks fonlar Borsa yatırım fonları Bireysel emeklilik fonları Hisse senedi işlemlerinde referans Alternatif, karma ve türev ürünler Yabancı yatırımcılara yönelik ürünler

11 Endeks Lisanslama Katılım Model Portföy Endeksi, üçüncü taraflarca ürün bazlı lisanslanabilir ve yatırım fonu gibi ürünlerde kullanılabilir. Bunun için Endeks Danışmanı ile Endeks Lisans sözleşmesi imzalanır. Endeks Danışmanı, bu işlemi Katılım Bankaları adına yürütür.

12 Endeks Şirketleri KEMP_010814 Hisse Kodu Hisse Adı 1 SODA Soda Sanayii
2 SELEC Selçuk Ecza Deposu 3 ROYAL Royal Halı 4 HEKTS Hektaş 5 GENTS Gentaş 6 ERBOS Erbosan 7 ENKAI Enka İnşaat 8 EGSER Ege Seramik 9 CEMTS Çemtaş 10 ASYAB Asya Katılım Bankası 11 ALCAR Alarko Carrier 12 ALBRK Albaraka Türk 13 AKSA Aksa

13 Sektör Dağılımı (Ağustos 2014, yaklaşık)

14 Piyasa Değeri (Ağustos 2014, yaklaşık)

15 Son İki Yıllık Grafik Simülasyon

16 Endeks Bilgileri Endeks kodu KATMP’dir. Endeks en fazla 13 hisse senedinden oluşmaktadır. Hisse senetleri, BİST Ulusal Pazar’da işlem gören ve KÜP’te işlem gören GYO ve GSYO dahil A ve B Grubu hisse senetlerinden oluşur. Endeksteki hisse senetleri 15 günde bir dönemsel gözden geçirmeye tabi tutulur. Başlangıç tarihi ’dür. Başlangıç değeri tarihindeki Katılım 30 Endeksi kapanış değeridir.

17 katilimendeksi.org

18 Teşekkürler...

19 Katılım Model Portföy Endeksi
Tanıtım Sunumu


"Katılım Model Portföy Endeksi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları