Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu proje Lifelong Learning Programı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmiştir, Comenius (2007-2010) Kullanma Kılavuzu OKUMAK, Bir aktif.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu proje Lifelong Learning Programı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmiştir, Comenius (2007-2010) Kullanma Kılavuzu OKUMAK, Bir aktif."— Sunum transkripti:

1 Bu proje Lifelong Learning Programı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmiştir, Comenius (2007-2010) Kullanma Kılavuzu OKUMAK, Bir aktif anlam araştırması.

2 Bu modül nasıl kullanılmalı ? Nereden başlanmalı ? Bu kısa belge sizleri yönlendirecektir. Zaman kazanmanız için bir tavsiye : belgeyi dikkatlice okuyunuz ! Formasyon modülünün içeriğinin tanıtımı. İçinde neler var ? Amaçları nelerdir ?...

3 Bu başlıkta her kelimenin bir anlamı var. Okumak anlam yolculuğuna çıkmak demektir. Bu yol metinler, görseller, görsellerle metinler, jestler ya da kısaca dünyadır. OKUMAK, Bir aktif anlam araştırması. Okuma diyarına yapılan bu yolculuk bazıları için kolay bazıları içinse daha zordur. Zorlananlara ve yolda kalanlara eşlik etmek eğitmenlere, öğrenimin uzmanlarına düşmez mi? Elbette başlarda yoğun olan bu eşlik etme süreci sonlara doğru öğrenciyi yavaş yavaş atonomiye doğru yönlendirmeli. Eğitmen hiçbir zaman öğrencinin yerine direksiyon başına geçmemeli. 3 etap.

4 Anlama ulaşma yöntemini, okuyucunun çeşitli koşullarda tek başına kullanmasını sağlayabilecek biçimde okuyucuya benimsetebilmeli. Bu yola çıkmaya karar veren eğitmen ya da rehber: anlama ulaşmak için gerçekleştirilen işlemlerin ve elverişli koşulların ayrımına varabilmeli ; bu koşullar ve işlemlerin gerçekleştirilmemesi halinde anlama süreci kösteklenmiş olur. Bunları öğretebilmeli ve okuyucuyu anlam arama konusunda açık bir yöntemle eğitebilmeli. Bu üç aşama birbirinden ayrılamaz. Sözgelimi yalnızca ilk iki aşamayı uygulamak otonomiye ulaşmaktan çok otoritenin sağlamlaştırılması anlamına gelir. Anlama ulaşma yolunu keşfetmemiş okuyucu acı çeker; bu, okuyucunun daha da kırılganlaşmasına yol açar. Buna hakkımız yok. OKUMAK, Bir aktif anlam araştırması.

5 Bu projede 3 aşamanın herbirini incelemek ya da aralarından birini derinleştirmek için gereken tüm belgeleri bulacaksınız. Modülün içeriği. 1. Okuma eyleminin tanımı. 2. Okumada anlamaya engeller olanlar. 3. Bir dizi tanıklık. 5. Çeşitli alan uygulamaları. 4. Anlama takımı: Tam bir takım!

6 Anlamın yolu. Okuma eylemiyle başlayalım : Görselin sağ alt köşesindeki bu panoyu tıklayarak - genel bir giriş - kitabına bir giriş yazısı ve okumayı kolaylaştırmak için J. Giasson'un 12 bölümünün bir özetini bulacaksınız. - “Okumanın nöronları” üzerine bir belge - bir metin/görsel/müzik karşılaştırması - bu projenin referans işlevini gören J. Giasson'un Compréhension en lecture (Okumada anlama), De Boeck, 2008 Sitenin ana sayfası. OKUMAK, Bir aktif anlam araştırması. 1.

7 Okumada anlama engelleri Bu ikona tıklayarak J. Giasson'un incelemesine göre okumada anlama engellerinin bir özetini ve Sébastien 12 yaşında, Julie 15 yaşında, 38 yaşında bir yetişkin isimli bir dizi Tanıklık bulacaksınız. OKUMAK, Bir aktif anlam araştırması.

8 Anlama takımı : tam bir takım! Anlama eylemini gerçekleştirebilmek için gereken işlemleri simgeleyen 6 karakter. Gerçekleştirilen işlemlerin anlama sürecinde rol alan aktif karakterler olarak sunulması bu işlemlerin daha bilinçli bir biçimde kavranmasını sağlayacaktır. Bu kılavuzun başında sözü geçen 3 aşamadan biri budur. Birlikte bir takım oluşturuyor ve her biri anlama işlemini gerçekleştirmek için sırayla eyleme geçiyor. Karakterler ayrıca onları daha da somutlaştıran oyun kartlarıyla da temsil ediliyor. Bu onları daha da somutlaştırıyor. Karakterlerin kendilerine özgü eylemleri her kartın arkasında tanımlanıyor. Bu fikri akıl eden Portekizli ortaklarımıza teşekkürler.

9 Çeşitli alan uygulamaları. Buraya farklı giriş kapılarından ulaşabilirsiniz: Yaşlar ya da Ülkeler Engeller Diller İşaret tipleri Seçtiğiniz panoyu tıklamanız yeterli olacaktır. OKUMAK, Bir aktif anlam araştırması.

10 Alan uygulamaları hakkında son bir söz : Signes@sens projesinin amacı ve özelliği okumayla ilgili bir çok etkinlik önerisini bir araya getirmek değil, öğrencilere engelleri aşmalarında nasıl yardımcı olunduğunu ve etkili yöntemlerin onlara nasıl benimsetileceğini somut olarak yaşatmaktır. Sonuç olarak her sekans, okumada anlama ile ilgili bir etkinliğin, tüm yaşananlarıyla ve pedagojik etkileşiminin incelenmesiyle, bir anlamda « röportajı » gibidir. OKUMAK, Bir aktif anlam araştırması.

11 Şematik olarak Okuma eyleminin bir tanımı: 3 belge + J. Giasson'un kitabı Okumada anlama engelleri ve tanıklıklar Rehberin geçmesi gereken 3 aşama : İşlemlerin ayrımına önce kendisinin varması Tam yetkinliğe varıncaya kadar açık bir yöntemle alıştırma yaptırması Yapılanların özümsenmesini sağlaması. Alan uygulamaları: anaokulundan yetişkinliğe ve 5 Avrupa ülkesi Tümü Anlama Takımıyla.

12 Hazırlayan H. Delaux, Belçika Fransız Enstitüsü, 2010.. Diyapozitif İyi okumalar Çizimler Régine Smal, Inforef


"Bu proje Lifelong Learning Programı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmiştir, Comenius (2007-2010) Kullanma Kılavuzu OKUMAK, Bir aktif." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları