Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİLİĞİNİZİ TANIYIN Ayşe Nur Kökcan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİLİĞİNİZİ TANIYIN Ayşe Nur Kökcan."— Sunum transkripti:

1 KİŞİLİĞİNİZİ TANIYIN Ayşe Nur Kökcan

2 POPÜLER OPTİMİSTLER DIŞA DÖNÜK-KONUŞKAN-İYİMSER
Güçlü Yanları : • İnsanları sever  • Çabuk arkadaş olur  • Heyecanlıdır  • Başkalarını çalışmaya teşvik eder  • Yaratıcı ve renklidir  • Doğal bir satış yeteneği vardır. 

3 Zayıf Yanları : • Duyguları tarafından yönlendirilir
Zayıf Yanları : • Duyguları tarafından yönlendirilir.  • İşin başında gereken ilgiyi gösterdiği halde her hangi bir planın devamını takip edemez.  • Çok konuşurlar ve olayları abartır.  • Diğerlerinin sözünü keser ve cevap yetiştirir.  • Hafızaları gelişmemiştir. Bunun başlıca iki sebebi dinlememeleri ve önemsememeleridir.  • Hayır diyemez, çok fazla iş üstlenir.  • Çabuk canı sıkılır, odaklanmayı beceremez.  • Organize olamaz, program yapmaktan hoşlanmaz ve düzensizdir.

4 Hayatın peri masallarını severler ve hep mutlu yaşamak isterler
Hayatın peri masallarını severler ve hep mutlu yaşamak isterler. İşi eğlenceye dönüştürürler ve hepsi insanlarla birlikte olmayı severler. Her deneyimlerinde heyecanlı bir şeyler bulurlar ve bundan aldıkları zevki renkli tariflerle anlatırlar. Sempatiktirler. Kendi huy özelliklerimizle doğduğumuz için, karakterimiz hayatımızın çok erken zamanında biçimlenir. Popüler Optimistler (PO) doğal olarak oyunlara ve eğlenceye düşkün olurlar, küçüklüklerinden beri neşeli ve meraklıdırlar. Bir PO’ği bulmanın en kolay yolu bir grubu incelemek, en gürültülü olan ve hep konuşanı saptamaktır. PO’ler tabii olarak dikkatlerin merkezi olmak gibi bir tutkuya sahiptirler. PO’ler doğal olarak kırmızıya,canlı pembeye, turkuaza ve gece mavisine ilgi duyar ve büyük baskıları, gösterişli çiçekleri severler. Bu tip insanlar bir odaya asla dikkat çekmeden girmek istemezler.

5 Akıllarına geleni düşünmeden söylerler
Akıllarına geleni düşünmeden söylerler. Onların masum olduklarını ve zarar vermek istemediklerini anlarsınız. Genellikle çok hızlı konuşurlar. Dinleyicileri kaybetme korkusuyla onları yakınlarında tutar ve sürekli bir göz kontağı içinde olurlar. PO’in çalışma ortamı onun dağınık tarzını yansıtır. Masası genellikle kağıtlar ve eşyalarla doludur. “Gelen” kutularıyla ya da program ajandalarıyla iyi anlaşamazlar. Kağıtlar bu kutuların içinde genellikle unutulur ve hiç ilgi görmez. PO’ler eğlence, kaçış ve heyecan vaat eden reklamları severler. İnanılmaz,fantastik,sonsuz fırsatlar, büyüleyici gibi kelimeler onları baştan çıkarır. Başkalarından hediye almaktan hoşlanırlar. PO’ler çok sıcak ve fiziksel insanlardır,arkadaşlarını kucaklamak,öpmek,sırtlarını okşamak için fırsat beklerler. Mükemmel ev sahipliği,klüp başkanlığı,törenlere başkanlık yaparlar. Aynı zamanda neşeli olabilirler ve en sıkıcı insanlarda dahi heyecan yaratabilirler.

6 İyimser,coşkun ve heyecanlı insanlardır
İyimser,coşkun ve heyecanlı insanlardır. Ne önerirseniz yapmak, nereyi önerirseniz gitmek isterler. Devamlı hareket halindedirler. PO’ler için yabancı diye bir şey yoktur, sadece merhaba ile arkadaşınız oluverirler. Her zaman meraklıdırlar ve hiçbir şeyi kaçırmak istemezler. Sırlar onları çıldırtır. Aynı zamanda hakkında hiçbir şey bilmedikleri konuları da araştırıp öğrenmeye çok meraklıdırlar. Yardım sever ve popüler olmayı istedikleri için kötü yanlarını düşünmeden gönüllü olurlar. PO’lerin “yaparız”larına kanmayın. Çünkü ortaya attıkları sözleri sonraları hatırlamayabilirler. PO aklı her zaman yeni ve etkileyici fikirler üretir. Ama onları destekleyecek birilerine ihtiyaçları vardır. İşleri başlatan kişi olabilirler ama işleri bitiren arkadaşlara ihtiyaç duyarlar. En büyük sorunlarından biri eğlenceyi seven bir gurup olmalarıdır. Bu yüzden hataları bile söylense gülüp geçerler. Ama asla harekete geçmek zorunda olduklarını düşünecek kadar kendilerini kötü hissetmezler.

7 MELANKOLİKLER İÇEDÖNÜK - DÜŞÜNCELİ -KARAMSAR
Güçlü Yanları : · Tek başına iyi çalışır  · Plan yapar, programlıdır  · Rakamlarla arası iyidir  · Kusursuzdur  · Analizcidir  · Adildir  · Güzelliği sever 

8 Zayıf Yanları : · Kolaylıkla karamsarlığa kapılır
Zayıf Yanları : · Kolaylıkla karamsarlığa kapılır.  · Kendisine güveni azdır.  · Mükemmel olmayacak korkusuyla bir çok projeyi uygulamaya koymaktan çekinir.  · Planlamaya fazla zaman harcar.  · Yüksek standartlar koyar ve diğerlerinden gerçekçi olmayan şeyler ister. Memnun olmaları zordur.

9 Hani popüler optimistler ne kadar dışadönükse melankolikler de bir o kadar içedönüktür.Popüler optimistler ne kadar konuşmayı ve her şeyi açığa dökmeyi seviyorlarsa , melankolikler de o kadar susmayı tercih ederler.Onlar sessiz ve düşüncelidirler.Popüler optimistler hayata ne kadar pembe gözlüklerle bakıyorlarsa melankolikler de bir o kadar karamsar bakarlar dünyaya.Melankolikler her zaman problemin kaynağına inmek isterler.Olayların sadece görünen kısımlarıyla ilgilenmezler.İçindeki gerçekleri de araştırırlar.Popüler optimistler konuşur, Güçlü klorikler yapar, Barışçıl soğukkanlılar seyreder ve melankolikler de işin planlanmasını ve ayrıntısına kadar düşünülmesini sağlar.

10 Melankolikler daha beşikteyken çevrelerini incelemeye başlarlar
Melankolikler daha beşikteyken çevrelerini incelemeye başlarlar.Okulda melankolikler yalnız çalışmayı severler.Daha önce yeterince araştıramadıkları konuları araştırmak isterler. Melankolikler genellikle yeteneklerini kullanabildikleri işlere yönelmeye çalışırlar.Hayatın sorunlarını analiz ederler.Ancak melankolikler evlenecekleri insanları seçerken genellikle eğlenceyi ve hayatın renkli yanlarını seven insanlarla evlenirler ve eşlerini heyecanlandıran önemsiz ayrıntılar onları sıkar.

11 Hepimiz zamanında listeler yapmışızdır
Hepimiz zamanında listeler yapmışızdır.Ama melankolikler için listeler, grafikler ve planlar hayatın önemli bir parçasıdır.Melankolikler o kadar sistemli ve planlıdırlar ki bu onlar için adeta bir vazgeçilmezdir.Onlar planlı oldukları kadar bir o kadar da düzenlidirler.Popüler optimistler karışık bir mutfakta iş görürken onlar böyle bir şeyden nefret ederler.Hatta böyle bir ortamda çalışamazlar.Çok detaycıdırlar.Mükemmeliyetçi ve yüksek standartları olan insanlardır.Herhangi bir şeyi kolay kolay beğenmezler.Türlü bahane bulurlar.Ekonomiktirler ve bu doğrultuda da müsrif sayılmazlar.Markasız şeyler popüler optimistler için ne kadar iğrençse , melankolikler içinse bir o kadar çekicidir.Melankolikler diğer insanlarla onların sorunlarını konuşurken o sorunun ayrıntısına kadar dikkatlice dinleyip yardım etmek isterler

12 GÜÇLÜ KLORİKLER DIŞADÖNÜK -YAPICI - İYİMSER
Güçlü Yanları : · Korkusuz bir eylemcidir.  · Sorunların üstüne gider.  · Kararlıdır.  · Mücadeleyi sever.  · Üretim merkezlidir.  · Kriz zamanlarında çok iyidir.  · Çevresine güven yayar.  · Genellikle haklıdır. 

13 Zayıf Yanları : · Arkadaşlara az ihtiyaç duyar
Zayıf Yanları : · Arkadaşlara az ihtiyaç duyar.  · Kendisine fazla güvenir.  · Sinirli ve gergindir.  · Denetimi ellerinde tutmak ister.  · Duygusuz ve kibirlidir.  · Sabırsızdır. İşlerin kendi istedikleri gibi şimdi yapılmasını ister.  · Herkesin işine karışır.  · Baskıcı ve zorbadır.  · Hatalarını kabul etmez. Özür dilemeyi bilmez.

14 Güçlü klorikler imkansızı hayal eden ve en ulaşılmaz yıldıza ulaşmayı hayal eden insanlardır.”Robert Browning ; Bir insanın ulaştığı nokta onun sınırlarını aşmalıdır, Yoksa cennet neye yarar ki?” diye düşünür.Her zaman amaçlar , ulaşır, başarır.Popüler optimistlerin konuştuğu, melankoliklerin düşündüğü ortamlarda güçlü klorikler ortaya bir şeyler çıkartır. Güçlü klorikler her ikisi de dışadönük ve optimist oldukları için popüler optimistlerle benzeşirler.Güçlü klorikler herkesle kolaylıkla iletişim kurabilir ve kendisi işin içinde olduğunda her şeyin yoluna gireceğini bilir.Diğer karakterlerden daha çok işin içindedir ve sizin kendi konumunu anlamanızı sağlar.Çünkü genellikle lider olma özelliklerine sahiptir ve çoğunlukla hangi kariyeri seçerse seçsin en tepeye tırmanır.Politik liderlerin büyük çoğunluğu güçlü kloriktir.

15 Öncelikle şunu belirtmemiz gerekirki güçlü klorikler kadar liderliğe aşık başka bir karakter özelliği daha yoktur.Bir şeyleri yönetmek ama doğru olarak yönetmek onlar için bir tutkudur.Onlar daha çocukluklarından itibaren ilerki hayatlarında ne olmak istediklerini bilirler ve bunuda ailelerine ve yakın çevrelerine de bildiriler. Güçlü klorikler zorlayıcıdırlar ve doğru olmayan her şeyi değiştirmek zorunda olduklarını hissederler ve değiştirirler.Güçlü klorikler sebepleri bulurlar ve düzeltmek için hemen harekete geçerler.Hiç bir zaman sıradan ve uyuşuk değildirler.Aksine onlara güvenebilirsiniz.Güçlü klorikler başkalarının evindeki çerçevelerini düzeltirler.

16 Kararlıdırlar.Tüm aileleler , organizasyonlar ve işyerleri güçlü klorik karakterinin içinde bulunan güçlü karar verebilme yeteneği özelliğine ihtiyaç duyarlar.Çoğu zaman üreteceği akılcı ve pratik yöntemlerle diğer insanlara da işlerinde zaman kazandıracaktırlar. Nasıl yapılacağını bilmeselerde güçlü kloriklerin ellerinden her iş gelir.Ya da bunu için çaba gösterirler.yani başarma güdülerinin yüksek olması onlara her durumda aslın da bir miktar güç verecektir.Onlar hedefe dönüktürler.Neyi yapmak ve neyi başarmak istediklerini iyi bilirler.İyi organize olurlar.Arkadaşlara az ihtiyaç duyarlar.Hayatta her türlü mücadeleye girmekten(eğer inanıyorlarsa) çekinmezler.

17 BARIŞÇIL SOĞUKKANLI İÇEDÖNÜK - OLAYLARA SEYİRCİ -KARAMSAR
Güçlü Yanları : · Sakindir  · Az düşmanı vardır · Esprilidir  · İddiasızdır  · Düşüncelidir  · Güvenilirdir  · Uzlaşma sağlar  · Dengeli ve tutarlıdır  · Naziktir   

18 Zayıf Yanları : · İnatçıdır  · İlgisizdir  · İşleri sürüncemede bırakır  · Özensizdir  · Israrcı değildir  · Etkileyici ve coşkun değildir. Hiçbir şeyden heyecan duymaz.  · Değişmeyi reddederler, değişiklikten hoşlanmazlar.  · Anlaşmazlıktan nefret ederler.  · Tembel görünürler.  · Duygularını dışarı yansıtmazlar.  · Kararsız görünürler.

19 Barışçıl soğukkanlılar hepimize , kafamızı taktığımız şeylerin, “Aslında o kadar da önemli olmadığını “ gösteren bir gruptur.Barışçıl soğukkanlılar tüm karakterler içinde anlaşması en kolay olanıdır.Herkes onların yakınında olmaktan memnundur.Oturtuldukları her yerde mutludurlar ve programlarının değişmesi onları rahatsız etmez.Arkadaşlarını severler ama yalnızda mutludurlar.Dengeli olmaya çalışırlar.Hayatı en uç noktalarında yaşayamazlar.İki uca da belli mesafede dururlar.Ama bunu korkmadan yaparlar.Dikkati kendi üzerine çekmekten sakınır;sessiz sedasız kendisinden bekleneni, hiçbir takdir beklemeden yerine getirir.

20 Onlar görev adamıdırlar
Onlar görev adamıdırlar.Barışçıl soğukkanlılar tabiri caizse bir il durumunda kimse onlardan yardım istemediği sürece arkalarına yaslanırlar.Ancak yardım istendiğinde de hiç bir şey olmamış gibi gider , sakince yardım ederler.Bu durum özellikle güçlü klorikleri kızdırabilir.Onların kişilikleride çok karmaşık değildir.Çevreleri tarafından kolaylıkla anlaşılırlar.Yumuşak başlıdırlar.Çok ileriyi düşünmeyi sevmezler.Bir kanepede oturuyorlarsa durgun derli toplu ve sessiz bir şekilde otururlar ve çevrelerini seyretmekten zevk alırlar.Popüler optimistler çığlıklar atar, güçlü klorikler tepinir, melankolikler siner ama barışçıl soğukkanlılar olay ne olursa olsun sakin kalabilirler.Sabırlıdırlar ve hayatla barışık yaşarlar.Ancak onlarda da melankoliklerdeki kadar olmasa da bir miktar karamsarlık vardır.Ayrıca güçlü kloriklerden sonra yönetim yeteneği olan ikinci gruptur.(Ancak onların bu yetenekleri güçlü kloriklerde olduğu gibi doğuştan değildir.Öğrenmeyle gerçekleşir).İnsanlarla kolay anlaşırlar.Ayrıca onların çok da arkadaşları vardır.Son olarak ta barışçıl soğukkanlıları çok iyi dinleyiciler olarak nitelendirebiliriz.


"KİŞİLİĞİNİZİ TANIYIN Ayşe Nur Kökcan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları