Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAKIM RUHU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAKIM RUHU."— Sunum transkripti:

1 TAKIM RUHU

2 HEDEF BELİRLEME Ortak bir amaç için, ortak çalışma içinde olan, en az iki kişiden oluşan gruptur.Ekibin varlığından söz edebilmek için ekibi bir araya getiren ve bir arada tutan bir misyon ve vizyon olmalıdır. Kısaca misyon ; amaç, vizyonda çalışma şekli ve işin vitrinidir. Ekibin üyeleri bir araya gelerek kendilerinden daha büyük bir bütünü oluştururlar. Bu nedenle ekip üyelerinin birbirlerini tamamlıyor olması gerekmektedir. Bireysellik ekibin içinde ve ekibin hedefleri doğrultusunda eritilmelidir. Bütün bunlarla bir sinerji oluşur ve bu da işin en iyi şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Ekibin içinde artık "ben" yoktur, "biz" vardır. Ortaya çıkan iş "ben" im değil, "biz" im ürünümüzdür..

3 Ekip çalışması bir orkestra gibidir ve bu orkestra gücünü uyumdan alır,solist yoktur. Ekip üyeleri birbirleri ile sürekli iletişim halindedirler. Bu nedenlede kendi performansları kadar diğer üyelerin performanslarında da sorumludurlar. Ekip içinde etkileşimi artırmanın yolu da doğru iletişimden geçmektedir. Ekip üyeleri bütünü birlikte tamamladıklarını unutmadan birbirlerine karşı saygılı olmalıdırlar. Üyeler birbirlerine emir vermek yerine rica etmeli, geri bildirimlerde bulunmalıdırlar.

4 Yapılan doğru işlerde de birbirlerine olumlu geri bildirimlerde bulunmaları önemlidir. Ekip içinde kimsenin "Bana ne bu benim işim değil", "Ben yapmadım ki" deme lüksü yoktur. Herkes başarıda olduğu kadar, başarısızlıktada elini taşın altına koymalıdır. İşte ekip ruhu böyle doğar.

5 DAYANIŞMA Takım üyeleri bir görev üzerinde birlikte çalıştığı için birbiriyle sürekli iletişim ve etkileşim içindedirler. Takım takım olduğunun bilincinde olmalıdır ve görev başarılacaksa takım üyeleri aralarındaki ilişkiyi canlı tutmak zorundadır.

6 TAKIM RUHU BİLİNCİ Bütünlük ve bağlılık bu iki faktör takım kültürünü oluşturur. Takımın gücü ve potansiyeli tek ve bütün kültürü oluşturmak için bir araya gelen kişilerden oluşur. Güçlü bir kültürü olan takımın bir çok özellikleri vardır: Amaç, onur, güven, coşku, güç, iştirak, sadakat ve tatmin.Bütünlük takım üyelerinin bütün zamanlarını, bilgilerini, becerilerini ve enerjilerini takıma ve takımın hedeflerine ayarlamalarını sağlar.Bağlılık takım içerisinde bir beraberlik duygusudur. Takım üyelerinin ait olma duygusudur. Takım üyelerinin birbirlerine bağlı olduğu takımlar etkili takımlardır.

7 GÖREV BİLİNCİ AMAÇ : Üyelerin ortak amaçları vardır. Takımdaki her üye kendisinin takım içerisindeki rolünü bilir. GÜÇ : Üyelerin takımın karşılaştığı engelleri aşmak için kendilerine güvenleri vardır. Karşılıklı saygı üyelerin sorumluluklarını paylaşmasına yardımcı olur. Ortak gücün yanı sıra bireysel güç de vardır..

8 İLİŞKİ VE İLETİŞİM : Takım açık iletişime sahiptir ve üyeler fikirlerini, duygularını ve düşüncelerini korkusuzca ifade ederler. Dinlemek de konuşmak kadar önemlidir. ESNEKLİK : Üyeler değişimin kaçınılmazlığını ve gerekliliğini tanımada ve değişen şartlara ayak uydurmada esnektirler.

9 MAKSİMUM ÜRETİM : Takımın geliştirdiği etkili karar verme ve problem- çözme metotları maksimum üretimle sonuçlanır ve paylaşımı ve yaratıcılığı teşvik eder. ALGILAMA VE TAKDİR ETME : Bireysel takım başarıları takım üyeleri tarafından olduğu kadar takım lideri tarafından da fark edilir. Takım üyeleri takıma olan katkılarından dolayı tatmin olurlar.

10 MORAL : Üyeler takımın çalışmasından memnundurlar ve her üye takımın bir üyesi olduğu için gurur duyar. Kendine güvenen üyeler gelecek için umutludurlar. Takım ruhu yüksektir.

11 PLANLI OLMAK Çalışma grubunun proje ile ilgili bir gelişme plânı oluşturması.Grubun projede kaydedilecek gelişmeleri izlemelerine imkân verecek bir akım şeması ve ya benzeri bir dokümana sahip olması.Grubun projenin uygulanması sırasında ne tür kaynaklar ve eğitime ihtiyacı olduğunu bilmesi.

12 İLETİŞİME AÇIKLIK Grup üyeleri arasında açık ve doğrudan  iletişimin mevcut olması.Grup üyelerinin birbirlerine dinlenme ve düşüncelerine saygı göstermesi.Bir başkası konuşurken müdahale edilmemesi ve konuşmasının kesilmemesi veya başkalarıyla konuşulmaması.Her aşamada enformasyonun paylaşılması.

13 LİDERLİK Lider, takım üyelerini bir misafir gibi ağırlar ve bunlara rehberlik eder. Bir otorite kaynağıdır. Yerine göre takım üyelerinin duygusallığını göğüsleyecek kişidir.

14 DÜŞERSEM ELİMİ TUT,BİR GÜN BEN DE SENİN ELİNİ TUTARIM.
Dayanışma

15 DAYANIŞMA İnsan,doğası gereği toplumsal bir varlıktır.Yalnız yaşaması mümkündeğildir. Birlikte yaşamanın gereği olan dayanışma ile insanlar yardımlaşmayı, birlikte iş yapmayı öğrenirler .Dayanışma sayesinde insanlar daha çabuk ve daha çok iş yapabilir .Atalarımız bu konuda "Bir elin nesi var, iki elin sesi var" diyerek, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemini vurgulamışlardır. Dayanışma toplumlar arasında, millet içerisinde ve milletlerarasında olabilir. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk Milleti'nin dayanışması ile düşman yurttan kovulmuş ve vatan tamamen kurtarılmıştır.

16 İnsanları mutlu edecek tek yol, onları birbirlerine yaklaştırarak, onlara birbirlerini sevdirerek, karşılıklı maddî ve manevî gereksinimlerini temine yarayan hareket ve enerjidir .Mustafa Kemal ATATÜRK

17 ORADA KİMSE VAR MI? Elini uzattığında kurtardığın ya sımsıcak bir yaşam ya da buz gibi bir ölümdür dokunduğun ...Yaşatmak ne büyük bir zevktir oysa...Isınırsın...

18

19 HAZIRLAYAN YEŞİM ÇİPLAK 10/ J


"TAKIM RUHU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları