Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÖNÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÖNÜ."— Sunum transkripti:

1 MÖNÜ

2 Mönü Çeşitleri Mönü çeşitleri farklı faktörlere göre çeşitlenir:
Günün zamanına göre Müşterinin çeşidine göre Fiyat aralığına göre Duruma göre Sunulan yemeğe göre

3 Mönü nedir ? Restoranlarda sunulan yiyeceklerin ve içeceklerin, fiyatlı veya fiyatsız olarak sunulduğu bir listedir.

4 Mönüler Çok sayıda mönü türünden bahsedilmekle beraber, temel olarak aşağıdaki üç mönü çeşidini sayabiliriz. À la carte Tablé d’hôte Dönüşümlü

5 À la carte Mönü Her yiyecek maddesi teker teker fiyatlandırılmıştır.
Konuk bu listeden ne yemek istediğine kendisi karar verir.

6 Table d’hôte Mönü Set mönü olarak da bilinir.
Bazı restoranlarda günün mönüsü, şefin mönüsü olarak da adlandırılır. Yemek seçeneklerinden ziyade mönü seçenekleri söz konusudur. Önceden belirlenmiş yemekler mönülere belli bir sistem dahilinde yerleştirilir. Her mönü için belirlenmiş tek fiyat vardır. Örnekler: Öğle yemeği mönüsü Akşam yemeği mönüsü Banket mönüleri

7 Dönüşümlü Mönü Belirli periyotlarla kendini tekrar eder
Öncelikle besin değerlerine ve diyet isteklerine göre düzenlenir Hastane ve okul yemekhaneleri ve endüstriyel kantinler uygulanır. Ayrıca Türkiye’de açık büfe sistemiyle hizmet veren oteller tarafından da benimsenmiş bir uygulamadır. Burada önemli olan konukların ortalama kalış sürelerinin doğru tespit edilmesidir. Çünkü zaman periyotları buna göre belirlenerek mönüler hazırlanır. Amaç; aynı yemeklerin sıklıkla tüketilmesini engellemektir.

8 Örnekte yemekler ve yanlarında da kalori miktarları yer almaktadır.
DÖNÜŞÜMLÜ MÖNÜ ÖRNEĞİ Örnekte yemekler ve yanlarında da kalori miktarları yer almaktadır.

9 Sıklıkla değişen, fiyat listesi olan küçük
a la carte mönüler… Genellikle fine dining (resmi ,lüks yeme içme) ile ilgilidir. Fine Dining restoranlar böylelikle standartlaşmanın da önüne geçerler. Her restoranın mönü konusunda farklı yaklaşımları söz konusudur.

10 Diğer Mönü stilleri Bistro mönüleri
Kaliteli yemek ( fine dining) sunan restoran mönüleri Ziyafet (banquet) mönüleri Kahvaltı mönüleri Early bird (erkenci) mönüleri Bar mönüsü Snack (atıştırmalık) mönüleri

11 Bistro Mönüleri A la carte mönü tarzında belirli yemeklerin servisi yapılır. Genellikle daha ucuzdur , servis hızlı ve çok resmi değildir.

12 Ziyafet-Banquet Mönüleri
Set mönü olarak da adlandırılabilir. Fiks mönü de denir. Daha büyük gruplar içindir. Bir tür tabldot mönüdür. Her tabakta sınırlı seçenek vardır. Kişibaşı mönü fiyatına göre hesaplama yapılır. İşletmeler için son derece karlı bir uygulama türüdür.

13 Kahvaltı Mönüleri İşletmeye göre tabldot yada a la carte olarak farklılık göstermektedir. Büfe tarzı en yaygın olanıdır. İngiltere ve İrlanda’da hala geleneksel pişirilmiş kahvaltı stilleri vardır. Türkiye’de mümkün olan en fazla çeşitten oluşan Türk Kahvaltısı (40’a varan çeşidiyle) da bu anlamda örnek teşkil etmektedir.

14 Early Bird (Erkenci) Mönüleri
Öncelikle promosyonlu mönülerdir. Yoğun saatlerin dışında uygulanır. Örneğin öğleden sonra 5-7 arası sunulan mönüler. Bir anlamda da satışları arttırmak için uygulanan ve ölü zamanları doldurmak için uygulanan bir mönü türüdür. İlgili zamanlardaki fiyatlarla normal fiyatlar arasında farklılık vardır.

15 Bar Mönüleri Sınırlandırılmış a la carte tarzı mönülerdir.
Bar ve birahanelerde yoğun saatlerde uygulanır. Genellikle yerel sevilen yemeklerden oluşur. Makul ücretlerle servis sunulur. Pek çok hazır yiyecek kullanılır.

16 Snack (atıştırmalık) mönüler
Pek çok küçük cafede görülür. Çeşitli atıştırmalık seçeneği mevcuttur. Gün boyunca servis yapılır. Sandviçleri , içecekleri kapsar.


"MÖNÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları