Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZONE SISTEM Ansel Adams Dr. Şükrücan Baytan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZONE SISTEM Ansel Adams Dr. Şükrücan Baytan"— Sunum transkripti:

1 ZONE SISTEM Ansel Adams Dr. Şükrücan Baytan

2 Zone Sistem Nedir? - Zone sistem fotoğrafın istenen etkiyi verme amacına uygun en ideal pozlamayı bulma ve/veya işleme tekniğidir. (ŞB) - Amacına Uygun: Gerçeğe yakın ve/veya izleyicide istenilen etkiyi yaratan fotoğraf. - İşleme: Eskiden geliştirme banyolarıydı, günümüzde Photoshop uygulamalarıdır. - Bulan Fred Archer (Fotoğraf sanatçısı ve eğitmeni), daha sonra Ansel Adams'la birlikte sistemi geliştirmişlerdir.

3 Zone Sistem bir “Öngörselleştirme ve Karar verme mekanizması gerektirir, (Pre-Visualization) çünkü makinamızın bize verdiği ışık ölçümü ayarı bize çekeceğimiz sahneden bize % 18 ışığın yansıdığını farzederek fotoğrafı çeker **. Ama ya kar gibi % 70 veya kömür gibi % 5 veya daha az ışığın yansıdığı bir sahneyi çekmek istiyorsak? Ötesi, mesela ya %70 ışığın yansıdığı bir objeyi çekerken onu % 40 yansıtıyormuş gibi çekmek istersek? Örnekleri görelim: **=Aslında %12.5

4

5 IŞIK Ölçümü bilgilerinin tekrarı:
-Ölçülebilen ışık 3 tiptedir: -Çevremizi kaplayan her yöne dağılmış (atmosferdeki su ve diğer parçacıklara çarpmadan dolayı) ışık, fotoğrafçılar için genellikle istenmeyen ışıktır, parasoley kullanmadığımızda ambient ışık fotoğrafların önüne tül perde çekilmiş gibi bir bozulma yapabilir, netliği önler. (Ambient) -Fotoğrafı çekilecek objeye düşen ışık (Incident) -Fotoğrafı çekilecek objeden yansıyan ışık (Reflected) En doğru ölçüm nokta (spot) incident ölçümdür. Ama fotoğraf makinalar sadece yansıyan ışığı ölçebilirler.

6 Pozlama Değeri (Exposure Value - EV)
Yukarıda adı geçen bu değer fotoğraf filminin veya fotoğraf makinası dijitalse duyarlı yüzeyin, fotoğrafta ayrıntıların maksimum olarak alınabilmesi için (Yeterli-Normal Dansite)  yeterli ışık düzeyinin duyarlı yüzeye verilmesi gereken ışık miktardırı. Sabit ASA kullandığımızı kabul edersek, bu ışık miktarı  iki parametre ile bölünerek film yüzeyine gelir. 1-Açıklık (f /stops) 2-Zaman (Pozlama zamanı)

7 Her Zone sistemi makinadaki EV değerine denk gelirmi. Cevap Hayır
  Her Zone sistemi makinadaki EV değerine denk gelirmi? Cevap Hayır. Mesela +2 EV zone IX’a denk gelir, +1.7 ise Zone VIII’e denk gelir. (Kar gibi)

8

9

10

11

12 Renklide Zone Sistem: EVET
Renklide Zone Sistem: EVET! Hue: Rengin kendisi, adı , kırmızı mavi gibi Chroma: Rengin Saflığı ,Yoğunluğu, Satürasyon (Pastel renkler en az saf renklerdendir) Value: Rengin çeşitli ışık durumlarında (Luminans/Parlama) aldığı değişme, açıklık-koyuluk

13

14

15

16

17

18

19

20 KAYNAKLAR:

21 2

22 3

23 Ansel Adams – Tetons and Snake River
Teşekkürler. Ansel Adams – Tetons and Snake River


"ZONE SISTEM Ansel Adams Dr. Şükrücan Baytan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları