Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Internet Dünyadaki bilgisayar kullanıcıları arasındaki iletişimini sağlayan bilgisayar ağıdır. Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Internet Dünyadaki bilgisayar kullanıcıları arasındaki iletişimini sağlayan bilgisayar ağıdır. Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa."— Sunum transkripti:

1

2 Internet Dünyadaki bilgisayar kullanıcıları arasındaki iletişimini sağlayan bilgisayar ağıdır. Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa Tarihçesi Farklı mekânlardaki bilgisayarlar arasında iletişim fikri, ilk olarak 1960'lı yıllarda A.B.D. Savunma Bakanlığı'nda oluşmuştur. Bu iletişim fikri, önce NASA içerisinde ortaya çıkmış olup, daha sonra da NASA'ya mal satan firmalar ile NASA arasında gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda da firmalar ile alt kuruluşları ve mal satın aldıkları işletmeler sisteme dahil olmuşlardır. Farklı sistemler arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla, 2 Eylül 1969 yılında oluşturulan network, ARPA (U.S. Advanced Research Projects Agency) adını almıştır. 1970'lere gelindiğinde araştırmacılar, yeni ARPANET tekniklerini iletişim protokollerine uyarlayarak tek bir network iletişimine başlamışlardır. Bu protokol NCP yerine kullanılmaya başlanan TCP/IP'dir. Bunun sonucunda, Unix işletim sistemi kullanan birçok üniversitede TCP/IP desteklenmeye başlanmış ve 1980'lerin başında farklı TCP/IP protokollerini birleştirmek amacıyla INTERNET geliştirilmiştir.

3 Hacker : Her türlü işletim sisteminin yapısı ve derinlikleriyle ilgilenen kişilerdir. Hackerlar genellikle çok iyi programcılardır. İşletim sistemleriyle ve programlama dilleriyle ilgili olarak üst düzeyde bilgiye sahiptirler. Sistemde bulunan açıkları ve sebeplerini iyi bilmelerine rağmen, kasıtlı olarak zarar verme eğiliminde değillerdir. Amaçları program yazarak diğer programları test etmek, açıklarını bulmaktır. Cracker: Sisteme girerek bilgi çalan ve sisteme zarar veren kötü niyetli kişilerdir. Genellikle, program yazmayan Crackerlar, başkalarının yazdığı programları kullanarak amaçlarına ulaşmaya çalışır ve yapıcı olmaktan çok yıkıcıdırlar. Örnek: Virüsün Adı: W95.CIH (Çernobil) virüsü. İlk Görüldüğü tarih ve yer: 1998’de Tayvan’da. Aktif olduğu tarihler: 26 Nisan ve 26 Haziran. Verdiği zarar: Win95 ve Win98 işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda sabit diskteki bölüm bilgisini siler, bilgilerin kaybolmasını ve kullanılmaz hale gelmesini sağlar. Anakart’ın bios programını silerek bilgisayarı çalışamaz hale getirir. Verdiği tahmini zarar: Sadece üretildiği yıl yaklaşık olarak 6 milyar dolarlık zarar vermiştir. Amacı: Nükleer santrallere dikkati çekmek.

4 Internet’te Reklam Kabusu Internet kullanıcıları bir yandan “numara çeviricileri” tarafından dolandırılırken, diğer yandan karşılarına çıkan tanıtım pencereleri nedeniyle Internet’te rahat sörf yapamamaktadırlar. Bu durum, hazırlanan reklam formları ve başvurulan hilelerle giderek artmaktadır. SPAM NEDİR? Spam, Internet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tür bir mesajı alma talebinde bulunmamış kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilmesi olarak adlandırılır. Türkiye’de spam ile savaşma ile ilgili bilgilendirme çalışmaları Türk Anti-Spam Organizasyonu (TASO) tarafından yürütülmektedir. Ne yazık ki, bu çalışmalar yeteri kadar desteklenmemekle beraber, spam ile savaşma konusunda Türkiye’de hukuksal bir yaptırım da bulunmamaktadır.

5 Öncelikle belirtilmelidir ki, pazarlama firmaları toplanan bu tür bilgilere büyük paralar ödemektedirler. Bundan dolayı, bu şekilde bilgi toplanması büyük önem taşımaktadır. İlan sunucuları ve casusluk programları ile istedikleri bilgileri hiç çekinmeden toplayabildiklerinden, veri koruma Internet'teki pazarlamacılar için pek bir şey ifade etmiyor. Dolayısıyla: 1. Sıkça ziyaret ettiğiniz siteler, 2. Bilgisayarınızdaki donanım bileşenleri, 3. Internet üzerinden son bir ayda yaptığınız alışverişler, 4. Sitenizde yüklü olan programların listesi, 5. Sahip olduğunuz e-posta adresleri, 6. Oturduğunuz yerin açık adresi gibi bilgilerin başkalarının eline geçmesi mümkündür.

6 En Yaygın Bilişim Suçları •Bilgisayar ve servislerine yetkisiz erişim (Bilgisayar sistemine yada bilgisayar ağına yetkisiz erişme.) •Yetkisiz dinleme (Bilgisayar sisteminde yapılan iletişimin dinlenmesi, telekomünikasyon sistemleri yoluyla yapılan veri transferinin teknik olarak takip edilmesi.) • Hesap ihlali (Ödeme yapmadan bir başkasının sisteminde bulunan hesabını kullanma.) •Mantıksal bilgisayar sabotajı (Bilgisayar fonksiyonlarını engelleme, veri veya programların silinmesi, değiştirilmesi, ele geçirilmesi.) •Fiziksel Bilgisayar sabotajı (Bilgisayar yada iletişim sistemini oluşturan parçaların fonksiyonlarını yerine getirmemeleri için zarar verilmesi.) •Bilgisayar yoluyla dolandırıcılık (Bilgisayarlardaki verilerin alınması, değiştirilmesi ve silinmesi yoluyla başkasına yasa dışı ekonomik menfaat temin etmek için mağdura zarar verme.)

7 •Banka kartı dolandırıcılığı. •Kişisel verilerin suiistimali (Ticari veya mesleki sırların, kişisel bilgilerin, değerli verilerin kişisel menfaat veya başkasına zarar vermek amacıyla kullanımı, satılması ve dağıtımıdır.) •Sahte kişilik oluşturma veya kişilik taklidi (Kendisine veya bir başkasına menfaat sağlamak ya da zarar vermek amacıyla gerçek kişilerin taklit edilmesi veya oluşturulması.) •Yasadışı yayınlar (Yasadışı unsurların yayımlanması maksadıyla bilgisayar sistem ve ağlarının kullanılması.)

8 •Internet Explorer’daki sörf izlerinin otomatik temizlenmesi (En son ulaşılan sayfalar ile ilgili izlerin silinmesi.) •Popup Killer programlarının reklam pencerelerine karşı etkili kullanımı. Bunlar, bir Web sayfasının ek bir pencere açmak isteyip istemediklerini tespit ederler. Bunun sonucunda söz konusu pencere, henüz kullanıcı ekranda hiçbir şey görmeden otomatik olarak kapatılır. Örneğin; bu programlardan Ad-Aware Programı Casuslara, numara çeviricilere ve reklam pencerelerini, Webwasher Programı ise reklam pencerelerini ortaya çıkmadan temizleyen programlardandır. • Hiçbir zaman Internet’te bilinmedik sitelerdeki formlara kendiniz ile ilgili doğru bilgi girmeyiniz. •Etkili bir antivirüs programı kullanınız. •ATX yapıya sahip kasaların enerji fişini çekiniz. GÜVENLİK ÖNLEMLERİ


"Internet Dünyadaki bilgisayar kullanıcıları arasındaki iletişimini sağlayan bilgisayar ağıdır. Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları