Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ"— Sunum transkripti:

1 ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ
Tarih : 9 Mayıs 2014

2 Amacımız Ülkemizin ve bölge ülkelerin ihtiyaçlarını iyi etüd ederek,
gereksinim duyulan elektrik sayacı ve yan ekipmanlarını, mümkün olan en yüksek kalitede, en ekonomik ve en kalıcı şekli ile ticari menfaatlerden ziyade Türkiye’nin sürdürülebilir menfaatlerini ön planda tutarak ekonomimize ve paydaşlarımızın hizmetine zamanında kazandırmaktır.

3 Türkiye’de ilk mekanik elektrik sayacı 1966’da üretildi..
Türkiye’de Elektrik Sayacı ve Köhler 1966, Türkiye’de ilk mekanik elektrik sayacı 1966’da üretildi.. 1981, 1981 yılında Köhler Elektrik Sayaçları kurulmuş ve mekanik sayaç imalatına başlamıştır. Köhler 33 yıldır sizlere hizmet etmektedir.

4 Türkiye’de ilk Elektronik Sayaç şartnamesi 1999’da yürürlüğe girmiştir
Türkiye’de Elektrik Sayacı ve Köhler 1999, Türkiye’de ilk Elektronik Sayaç şartnamesi 1999’da yürürlüğe girmiştir Aralık 2001, Türkiye’de Mekanik Şayaçların kullanımı 2001 yılı aralık ayında yürürlükten kaldırıldı.

5 2002-2003, 2004, Türkiye’de Elektrik Sayacı ve Köhler Şubat 2002,
Türkiye’de ilk KÖHLER marka elektronik elektrik sayacı 2002 yılı şubat ayında üretilmiştir , ESEM ve MKE pazardan çekildi, 30 yeni firma sektöre dahil oldu. 2004, 38 Maddelik Tedaş Asgari Şartnamesi yayımlandı.

6 Köhler Vizyon2023 “2000-2010 yıllarında
elektronik sayaçta emekleme dönemi yaşamış olan ülkemiz yılları arasında monofaze ve trifaze sistemler için enerji hattı yada radio frekansı üzerinden haberleşme , kombi sayaçlar için GPRS üzerinden haberleşme konusunda çalışmalarını tamamlayarak elektronik sayaçtan daha fazla yararlanma fırsatı bulacak daha hassas ölçüm,daha güvenli şebeke , kayıp kaçağın minimize edildiği yapılara kavuşacaktır.”

7 Monofaze Elektronik Elektrik Sayaçlarımız
MODEL ADI SAYAÇ TİPİ ÖZELLİK AEL.MF.07 MONOFAZE Direkt bağlı standart monofaze AEL.MF.14 MONOFAZE RS485 çıkışlı, osos uyumlu 90 gün yük profili AEL.MF.08 MONOFAZE Çift Yönlü, RS485 çıkışlı , osos uyumlu 90 gün yük profili AEL.MF.15 MONOFAZE Ön Ödemeli, RS485 çıkışlı, Açma-Kesmeli AEL.MF.16 MONOFAZE RF Haberleşmeli, 90 gün yük profili, Açma Kesmeli

8 Trifaze Elektronik Elektrik Sayaçlarımız
MODEL ADI SAYAÇ TİPİ ÖZELLİK AEL.TF.16 TRİFAZE Direkt bağlı standart trifaze AEL.TF.22 TRİFAZE RS485 çıkışlı, osos uyumlu , 90 gün yük profili AEL.TF.23 TRİFAZE Çift Yönlü, RS485 çıkışlı, 90 gün yük profili (Direkt Bağlı) AEL.TF.25 TRİFAZE Çift Yönlü, RS485 çıkışlı, 90 gün yük profili (x/5) AEL.TF.27 TRİFAZE Ön Ödemeli, RS485 çıkışlı, Açma-Kesmeli AEL.TF.29 TRİFAZE RF Haberleşmeli, 90 gün yük profili, Açma Kesmeli

9 Kombi Elektronik Elektrik Sayaçlarımız
MODEL ADI SAYAÇ TİPİ ÖZELLİK RS485 YÜKPROFİLİ AEL.TF KOMBİ X5 MULTİVOLTAJ KOMBİ VAR Yıl , 64Kanal AEL.TF KOMBİ DİREK MULTİVOLTAJ KOMBİ VAR 4Yıl , 64Kanal AEL.TF KOMBİ X5 ÇİFT YÖNLÜ KOMBİ VAR 4Yıl , 64Kanal Sayaçlarımızla ilgili detaylı broşürleri fuar standımızdan alabilirsiniz

10 AEL.TF.19 Model x/5 MultiVoltaj Kombi Sayaçların Özellikleri
A ) REFERANS VOLTAJI AEL.TF.19 Model Sayaçlar 230/400 Volt ve aynı zamanda 57.7/100V MID belgelendirmesi yapıldığı için alçak gerilim ve orta gerilimde kullanılabilmektedir. Bunun elektrik dağıtım firmalarına en büyük faydası şüphesiz çok düşük voltajlarda da hassas ölçüm yapmasıdır. B ) GENİŞ GİRİŞ VOLTAJI AEL.TF.19 Model Sayaçlar 35Volttan başlar 420Volt’a kadar kendi Class 1 standartlarında hassas ölçüm gerçekleştirmektedir. Regülatörlerin ülkemizde yaygın kullanıldığını düşünürsek sadece standartların öngördüğü artı eksi %20 Volt Tolerans ülkemiz için son derece yetersizdir. Regülatörlerin girişinde 100Voltların bulunduğu ve sayaçların da regülatör girişlerine bağlanıldığı unutulmamalıdır.

11 AEL.TF.19 Model x/5 MultiVoltaj Kombi Sayaçların Özellikleri
C ) DÜŞÜK KALKIŞ AKIMI AEL.TF.19 Model sayaçlarımız 1mA itibaren hassas ölçmeye başlar.Akım , Gerilim trafo çarpanlarının yüksek olduğu bölgelerde bu değerlerin düşük olması EDAŞ’lar tarafından son derece önemsenmekte ve ölçülemeyen bölgeyi daraltarak kayıp kaçak oranlarını düşürücü yönde etki yapmaktadır.Bu bedeller orta ve uzun vadede sayaç fiyatlarının çok üzerinde olmaktadır.

12 AEL.TF.19 Model x/5 MultiVoltaj Kombi Sayaçların Özellikleri
D ) DÜŞÜK AKIM , GERİLİM DEVRESİ WATT TÜKETİMİ AEL.TF.19 Model sayaçlarımız çok düşük akım ve gerilim devresi watt kaybına sahiptir. Bilindiği gibi sayaçlar 24 saat enerji altındadır ve watt kaybı bu yüzden çok önemlidir. Standartta kabül gören 2W’lık gerilim devresi watt kaybı bu modellerimizde 0.5W’a kadar düşürülmüş ve kullanıcılarına son derece önemli kazanç kapılarını aralamıştır. Aradaki 1.5W’ın 10yıldaki elektrik dağıtım şirketlerine getirisi faz başına şu formül ile hesaplanabilir: (1.5W x 24saat x 365gün x 10yıl x 0.35TL ) / 1000 = 46TL Bir sayacın düşük watt kaybından dolayı EDAŞ’a getirisi 10yılda 46TL’dir. “Sayaç alımında Toplam Maliyet Analizi” Başlıklı çalışmamızı fuar standımızdan edinebilirsiniz.

13 AEL.TF.19 Model x/5 MultiVoltaj Kombi Sayaçların Özellikleri
E ) GENİŞ YÜK PROFİLİ ÖZELLİĞİ ( 64 KANAL , 4 YIL ) Geçtiğimiz modellerdeki uygulamış olduğumuz 4 kanal yapısını Köhler bu modellerinde 64 kanal’a çıkartarak son derece önemli bir atılım gerçekleştirmiştir. *Her faz için Voltaj Maksimum , Minimum ve Kapanış değerleri; *Her faz için Akım Maksimum , Minimum ve Kapanış değerleri ; *Her faz için CosQ değerleri ; *Aktif , Reaktif , Kapasitif Endeks Değerleri , *Her faz için Voltaj Harmonik Değerleri , *Her faz için Akım Harmonik Değerleri , *Sistem ve rtc pili yüzde değerleri , *Isı , sensör vb bilgiler yük profilinden 4 yıl geriye dönük olarak izlenmektedir. Bu bilgiler kaçakla mücadelede son derece önemli bilgilerdir.

14 AEL.MF.16 ve AEL.TF.29 Model RF Haberleşmeli Sayaçların Özellikleri
Yeni geliştirmekte olduğumuz bu modeller ile aşağıdaki resimde görülen haneli bir kırsal alandaki lokasyonun kablosuz okuma yapılarak trafo bazında kayıp kaçak oranları , fider bazında kayıp kaçak oranları ve hatta geniş yük profili özelliği sayesinde hangi abonenin kaçak kullandığı bilgilerine merkezden ulaşılabilmektedir. 1 adet Consantratör ile bu köyün tüm sayaçları okunabilmektedir.

15 AEL.MF.16 ve AEL.TF.29 Model RF Haberleşmeli Sayaçların Özellikleri
Toplam 4 adet consantratör ile 2000 aboneli 2 km çaplı bir alanın trafo bazında, fider bazında ve mesken bazında kayıp kaçak oranları izlenebilmektedir. Kaçak probleminden dolayı Türkiye’nin kaybı yıllık 5Milyar$ , abone başı 12TL’dir. Bu modellerimiz ile ilgili olarak detaylı bilgiyi fuar standımızdan alabilirsiniz

16 AEL.MF.16 ve AEL.TF.29 Model RF Haberleşmeli Sayaçların Özellikleri
Anceki slaytta da görülebileceği gibi, trafo bazında kayıp kaçağın tespiti kayıp kaçakla mücadelenin ilk adımıdır ve bu noktada sayaçlar ve okuma Sistemleri görevini tamamlamıştır. Bundan sonra problem eğitsel , sosyolojik ve psikolojik etmenlere de saygılı olarak kalıcı , sürdürülebilinir çözümler geliştirmektir. Bu problemi çözdüğümüz zaman Türkiye yılda 5milyar$ kazanır ve dürüst vatandaş kaçak yapan vatandaşın yükünü taşımamış olur.

17 KÖHLER ELEKTRİK SAYAÇLARI’NI TERCİH EDİYOR… !
TÜRKİYE’NİN NETWORK ALANINDA TEKNOLOJİ DEVLERİ, UZAKTAN SAYAÇ OKUMA PROJELERİNDE KÖHLER ELEKTRİK SAYAÇLARI’NI TERCİH EDİYOR… !

18 Ürün Onay Aşamaları Proje fizibilitesi ( 0.5 Ay )
Arge çalışmaları ve prototip hazırlama ( 2.5 Ay ) Ön Testler ( 1 Ay ) Uluslar arası Onay ( MID ) ( 2 Ay ) Tip Onayı ( 0.5 Ay ) Ulusal Onay ( 3-4 Ay ) Fabrika Son Testleri ( 3 Ay ) Pilot Üretim ( 6 Ay ) Ana Üretim ( Her 4 Ay’da bir ) Ürünün karar verilme anından sahaya tüm pilot çalışmaları bitmiş şekliyle inmesi yaklaşık 2 Yıllık bir arge ve belgelendirme süresi gerektirir. Bu sebeple ülke kaynaklarının ve zamanının boşa gitmemesi için EDAŞ’lar mümkün ise bir şartname üzerinde anlaşmalı ve üreticilerden bunları talep etmelidirler.

19 Bu Tarihe Kadar Olan Kısımda Çıkarılması Gereken Dersler
1)Ülke ihtiyaçları tam olarak etüd etmeden 7 maddelik yetersiz bir şartname ile sektördeki 3 firmanın yani sektörün tamamının yok olma ihtimalini bile bile kar odaklı plansız kararların alınması ve uygulamaya geçirilmesi. ( ) 2)Yerli en az iki firmanın onay işlemlerini tamamlamaları, milli ihtiyaç ve taleplerin tespitinin tam bir mütabakatla belirlenmesi akabinde gerçek rekabet şartları oluşana kadar fabrikaların çalışmalarını engelleyici yasaklamaların olmaması. (2001) Zira Atılan bu doğru adımlar fabrikaları , fabrikalar sektörleri ve söktörler de Türkiye Ekonomisini kurtaracaktır.

20 3) Altyapısı olmayan hiçbirşeyin yatırıma izin verilmemesi.
(El endeksörlerinde yaşanan kaos’un uzaktan okuma sistemlerinin kurulumu aşamasında yol gösterici olması) Yapılan : Her firma kendi okuma cd’si ile onay aldı , bağımsız endeksör firmasından onay alınmadı .Ardından endeksör üreticisi her üretici için kod vermek zorunda kaldı ve bir süre sonra sistem tamamen kontrolden çıktı.Bu örnekte yine sonu düşünülmeden alelacele yapılan çalışmalar neticede büyük sorunlar yarattığını görmekteyiz. Olması Gereken: Her firma onay aşamasında bağımsız endeksör üreticisinden onay almalı.

21 4) Yapılan : Bugün de benzer durum Osos sistemlerinde yaşanıyor.Her firma kendi server yazılımını yapıyor.Daha sonra başka bir firmadan alınan modem sisteme uygun olmuyor.Dolayısıyla sürdürülebilir ve rekabete açık değil. Olması Gereken : Rekabete açıklık için önce Tedaş’ın Server sistemini kurması ve bu server’a bağlanmak için gereken yapıların standart hale getirilmesi.Bu yazılımı üreticilerden bağımsız üçüncü bir mercinin yapması Modem üreticilerinin de aynı sayaç onayı alır gibi Tedaş Genel Müdürlüğünden yada EPDK’nın oluşturacağı Teknik komisyondan onay alması gerekmektedir.

22 5) Olan : Kaçak elektrikle mücadelede ulusal (38 madde) ve uluslar arası (MID ) onayının yeterli görülmesi ve ihtiyacı karşılamamasına karşın sessiz kalınması. Olması Gereken : Ulusal onay aşamasında Türkiye’nin bir gerçeği olan kaçak ile ilgili bir teknik komisyonun kurulması ve her onaya gelen sayacın bu komisyonun belirlemiş olduğu testlere de tabi tutulması sayaçların kaçak kullanıma karşı güvenliğini arttıracaktır. Bu konuda maalesef ülkemiz hala gerçeklerden çok uzak , sonuca hitap etmeyen uygulamalarla zaman kaybetmektedir.

23 6) Olan : Tüm marka ve modellerde kaçak yapan kişilerin sayaç alt kapak ve üst kapak kalıbı yaptırması veya iki sayaçtan tek sayaç yapma yolu ile kaçak kullanması. Olması Gereken : Kaçak yapan kişiler üst kapak işaretlerini , üst kapakta bir pencere açarak lehimlemesi ve devre dışı bırakması marifetiyle üst kapağı elektronik devrenin algılamayacağı şekilde açması ve ölçüm devresine eksik yazdıracak şekilde müdahale etmesi gibi durumlarla karşılaşmaktayız.Bu duruma çözümümüz kopyalanamayan , söküldüğünde kendini imha eden özel HALOGRAM kullanılması şeklindedir ve bazı edaş’larda bu uygulamaya geçmiş bulunmaktayız , olumlu neticelerini almaktayız . Bu konuda standımızda detaylı bilgi alabilirsiniz.

24 7) Olan : Uluslararası onayın yurtdışından alınması zaman ve döviz kaybı. Olması Gereken: TSE bir an önce gerekli adımları atarak dışa bağımlılıktan bizi kurtarması gerekmektedir zira bu uzun vadede sektörümüzü oldukça olumsuz yönde etkileyeceği açıktır. 8) Olan: Tüzel ihalelerde sadece fiyata bakılarak alım yapılması . İhalelerde fiyatın dışında kaliteye de önem gösterilmesi ve toplam maliyet analizi çalışması yapılarak alım yapılması gerekmektedir.

25 Teşekkür ederiz… Ari Torosoğlu : 0535 777 05 75 aritorosoglu@gmail.com


"ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları