Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Demokrasinin Serüveni Ünitesi 5. Kazanıma (Türk Tarihinde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Demokrasinin Serüveni Ünitesi 5. Kazanıma (Türk Tarihinde."— Sunum transkripti:

1 Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Demokrasinin Serüveni Ünitesi 5. Kazanıma (Türk Tarihinde kadının konumu ile ilgili örnekleri, gelişimi açısından değerlendirir) uygun olarak hazırlanmıştır. İstek ve önerilerinizi sitemizden veya mail adresimden iletebilirsiniz Erkan İsanmaz

2 Okul çağında olup ta okula gitmeyenlerin ortak özellikleri nelerdir?

3 Bu kampanyanın düzenlenme amacı Haydi kızlar okula kampanyasını
neler olabilir? Haydi kızlar okula kampanyasını daha önce gördünüz mü?

4 İlköğrenim çağında olan (6-14 yaş) kız çocuklarından eğitim sistemi dışında kalan, okulu terk eden yada devamsızlık yapan öğrencilerin %100 okullulaşmalarının ve eğitimde cinsiyetler arası eşitliğin sağlanmasıdır.

5 Van ilindeki kampanya sizce başarılı olmuş mudur?

6 Bu bilgideki “kadının yeri de var”
Söylenir ki, bir gün Cengiz Han, tüm han'larını toplamış, sağ yanına da eşini oturtmuş; Cengiz Han han'larına, "Ben han'lar han'ı Cengiz Han, hepinizin han'ıyım" deyip eşini göstererek; "Bu da benim han'ım" demiş. İşte erkeklerin eşim anlamında söyledikleri hanım kelimesi oradan geliyormuş... Ne kadar insanca değil mi? Türkler'de kadının adı da var, yeri de. Üstelik saygınlığı da... Bu bilgideki “kadının yeri de var” cümlesi ile neyi kastetmiş olabilir?

7 İlk Türk devletlerinde yönetimde
kimler vardır?

8 Kağan ile Hatun’un yan yana oturup
Uygurlardaki bir devlet töreni minyatüründen görüntüler Kağan ile Hatun’un yan yana oturup Devleti yönetmesi nasıl bir durumdur?

9 Ata binerlerdi Ok kullanırlardı Eski Türk Devletlerinde kızlar küçüklükten itibaren, erkeklerle eşit haklara sahipti ve erkeklerin yaptığı işleri yapabilirlerdi.

10 1858 Kız Rüştiyeleri: Kızlar için Ortaokul açıldı
Osmanlı Döneminde Kadın Haklarındaki Bazı Gelişmeler 1847 İrade-i Seniye: Türk kadınlarına erkek çocuklarla eşit miras hakkı 1858 Kız Rüştiyeleri: Kızlar için Ortaokul açıldı 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi: Kız Çocuklarına okuma zorunluluğu getirildi 1897 de Ücretli işçi, 1913 te memur olma hakkı geldi Kız çocuklarına okuma zorunluluğu neden getirilmiş olabilir? Kadınların günümüzde haklarına benziyor mu?

11 “Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez”. M. Kemal Atatürk  Kurtuluş savaşının kazanılmasında kadınların hangi çalışmaları olmuştur? Savaş alanında bu kadınlar ne yapıyor?

12 Cephe gerisinde mermi üreten kadınlarımız

13 Sırtında çocuğu ile cepheye giden kadınlar

14 Cepheye erzak ve cephane götüren kahraman Türk Kadınları

15 Sadece erzak taşımamış Kara Fatma gibi bizzat savaşta yer almıştır

16 Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadın haklarında gelişmeler hızlanmıştır.
Cumhuriyet döneminde kadınlar hangi hakları elde etmiştir?

17 Karma eğitimden ne anlıyorsunuz?
3 Mart 1924 Tevhid-i Tedrisat kanununa göre tüm okullar birleştirilmiş ve karma eğitim başlamıştır. Karma eğitimden ne anlıyorsunuz?

18 Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile nasıl
“Bizim dinimiz hiçbir vakit kadınların erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir. Allah'ın emrettiği şey, erkek ve kadının beraber olarak ilim ve bilgiyi kazanmasıdır”. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile nasıl Bir ilişkisi vardır?

19 Bu kadınlar amacına ulaşmış
Türk Kadınlar Birliği Atatürk’ü ziyaret ediyor. (1924). Atatürk’le birlikte poz veren kadınlar kadın haklarını savunuyorlar Gazi’yi ziyaretlerinin maksadı da kadınlara daha fazla hak talep etmek. Bu kadınlar amacına ulaşmış olabilirler mi?

20 Medeni Kanun ile hangi haklar elde edilmiştir?
Cumhuriyet döneminde kadın haklarında en önemli gelişme daki Medeni Kanunun Kabuludür.

21 Türk Medeni Kanunu’nun Özellikleri
Kadın ve erkek sosyal ve ekonomik olarak eşit hale getirildi, Tek eşlilik ve resmi nikah esası getirildi, Evlenmelerde iki tarafın isteği esas alındı, Kadınlara da boşanma hakkı tanındı. Mirasta eşitlik hakkı getirildi Sizce hangi hak diğerlerinden daha önemli ?

22 Kadınlara Oy Verme Hakkı Yeni Zelanda Avusturalya ABD Türkiye İtalya
1893 Avusturalya 1902 ABD 1920 Türkiye 1930 İtalya 1945 Fransa Japonya Bir çok ülkeden önce bu hakkın verilmesi hakkında ne söylersiniz? Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı ne zaman tanınmış

23 Türk Kadının Siyasi Hakları
1930 Belediye seçimlerine katılma hakkı 1933 Muhtarlık seçimlerine katılma hakkı 1934 Milletvekili seçme ve seçilme hakkına Çevremizde bu şekilde seçilen kişi var mı?

24 Bu söze göre ülkemizin durumunu
“Bir uygarlığın düzeyini ölçmek isterseniz hemen kadının hayat şartlarına bakınız” John Stuart Mill ( ) Bu söze göre ülkemizin durumunu değerlendiriniz ?

25 Yeni Medeni Kanun Ailenin reisi kocadır." hükmü kaldırılacak,
Kadınlar, kızlık soyadını kullanabilecek. Onur kırıcı davranış boşanma nedeni sayılabilecekti. Yeni Medeni Kanun ile kadınlar hangi hakları almışlar? Kızlık soyismini kullanan tanıdığınız bir bayan var mı?

26 Kadınlar neden bıyık takmıştır?

27 Şimdi de alanlarında ön plana çıkan bazı kadınları inceleyelim

28 Gül Esin 1933 yılında Türkiye'nin ilk kadın muhtarı seçilen Gül Esin, Aydın'ın Çine İlçesi, Karpuzlu Bucağı'nın muhtarlığını yaptığı dönemde Atatürk tarafından ödüllendirilmiştir.

29 Türkan Akyol Türkiye’nin ilk kadın rektörü olan Prof. Dr. Türkan AKYOL, Cumhuriyet’in ilk kadın bakanı olarak 1971’de hükümette yer aldı.

30 Afife Jale Afife Jale ilk Türk kadın tiyatro sanatçısıdır.

31 Sabiha Gökçen Sabiha Gökçen, ilk Türk kadın pilottur.

32 Lale Aytaman Türkiye’nin ilk kadın valisi Aytaman, 1991’de Muğla valisi oldu. Mülki amir olarak köy köy gezen Aytaman, Türkiye’de hiç kadın vali olmamasından yakınıyor. “Halbuki ben tek olarak kalmak istemiyorum.” diyen Aytaman, kadınların her alanda kendisine güvenmesini istiyor.

33 Süreyya Ayhan Süreyya, 81 Yıllık Rüyayı Gerçekleştirdi. Atletizm Federasyonu’nu 1922 yılında kuran ve 81 yıldır Dünya Atletizm Şampiyonası’nda madalya özlemi çeken Türkiye, bu hasretini Süreyya Ayhan ile dindirdi.

34 İlginç Bilgiler 1. Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyor. 2. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10’una sahipler. 3. Dünya’daki mal varlığının ise % 1’ine sahipler.

35 Eskiden kız ve erkekler için aynı anda eğitim imkanı var mıydı?

36 Bu resimden ne anlıyorsunuz?

37 Eskiden kadınlar oy kullanır mıydı?

38 Eskiden kadınların çalışma imkanı erkeklere göre nasıldı?

39 Devlet Bakanı Nimet Çubukçu
Eskiden kadın ve erkeklerin meclise girebilme durumu nasıldı?

40 Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlara bir çok haklar tanındığını
Neler Öğrendim Eski Türklerde kadına önem verildiğini ve Hatun’un devlet yönetimine katıldığını Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlara bir çok haklar tanındığını Atatürk’ün kadın haklarına önem verdiğini Medeni kanunlarla kadınlara bir çok haklar tanındığını Bir çok ülkeden önce Türk Kadınına Siyasal hakların tanındığını Kadınların bir çok alanda başarılar elde etmeye başladığını

41 TEŞEKKÜRLER “Çocuklar konuları unutmamak için, tekrar etmeyi ve soru çözmeyi unutmayınız”


"Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Demokrasinin Serüveni Ünitesi 5. Kazanıma (Türk Tarihinde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları