Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: DERYA ERDOĞAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: DERYA ERDOĞAN"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: DERYA ERDOĞAN
Dolaylı Tümleç ve Zarf Tümleci Cümlenin Öğeleri ünitesinin 3.konusudur. Bu slayt 8. sınıf cümlenin öğeleri konusunu içerir.

2 Dolaylı tümleç Yönelme , bulunma ve çıkma bildirerek cümlenin anlamını tamamlayan unsura denir. NOT: Dolaylı tümleç olan öğe mutlaka –e/- de/-den hal eklerinden birini alır.

3 *Buluşma yerine hemen gelmiş.
*Senin kirpiklerinde bir damla oldu akşam. *Ağlamayan çocuğa meme verilmez. *Bir havuz kenarında yan yana oturmuşuz.

4 *Eskicinin sesi sokağın başından duyuluyordu.
*Askerler kuyunun ağzına birikmişti. *Bu gazeteci yazılarında gerçeklerden hiç sapmaz. *İhtiyar , bütün mirasını karısına bırakmıştı.

5 NOT: Dolaylı tümleci bulmak için yükleme;
“kime , kimde , kimden , nereye , nerede , nereden” sorusu sorulur. UYARI: -e/-den hal eki “için” edatı görevinde kullanılıyorsa ya da sebep bildiriyorsa zarf tümleci kurar. -de/-den hal ekleri zaman bildiren sözcüklerin üzerine gelirse zarf tümleci olur.

6 *Korkudan kızın dili tutulmuştu.
*Babasıyla kavga ettiğinden eve uğramıyor. *Birazdan hava kararacak. *Yaz akşamlarında yıldızları seyrederdik. *Denize yüzmeye gidiyorum.

7 Zarf tümleci Yer yön sebep miktar durum ve zaman bildirerek yüklemi açıklayan unsurdur. Zarf tümlecini bulmak için yükleme, nasıl, niçin, neden, ne kadar, ne zaman, kim tarafından ne tarafından, soruları sorulur

8 *Dostluklar ömür boyu sürünce güzeldir.
*Bu gece her zaman dişini tırnağına takarak çalışır. *Yüreğimdeki yara gittikçe büyüyor. *Güneş her doğduğunda y l nızlık başına vurduğunda beni hatırla.

9 *Trabzonlara yaslanıp şarkı söylüyor bir kadın.
*Kırgın kırgın yüzüme bakma Rosa. *Ipıssız bir gecede karşılaşmıştık seninle. *Göçmen kuşlar güneye doğru göç ediyordu. *Rusya’ya tonlarca fındık ihraç edildi.

10 * Hizmetçi ,içeriyi iyice süpürsün.
UYARI: Yön isimleri yalın halde zarf tümleci olurlar . Belirtme durum eki (-i) alırsa belirtili nesne,-e/-de/-den , hal ekini alırsa dolaylı tümleç olur. * Hizmetçi ,içeriyi iyice süpürsün. *Adam yavaşça içeri girdi. *Bir süre sonra içeriden bir ses geldi.

11 nasıl niçin Ne kadar Ne zaman Kim tarafından

12 Kısaca Konu Özeti Dolaylı tümleç ve Zarf tümleci konusu bir cümledeki yapılan işlerden ziyade nerede yapıldığı nereye gidildiği ne zaman ve kim tarafından yapılıp kime yaptırıldığını anlamak amacıyla cümleye çeşitli sorular sorularak cevapları bulmaktır.

13 Kaynakça http://www.turkceciler.com/zarf- tumleci.html
ordbook/entry.php?entryID=4050 turkce-konu-anlatimi/cumlenin-ogeleri-8- sinif.html


"HAZIRLAYAN: DERYA ERDOĞAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları