Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )"— Sunum transkripti:

1 Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
HAZIRLAYAN: BURCUGÜL BİLGİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ ( İÖ )

2 NOKTA Yazıda karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, cümlenin yapısını ve duraklama yerlerini belirlemek, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek için kullanılan işaretlere noktalama işaretleri denir.

3 Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonlarına konur. Örnek:
Bu konuyu mutlaka öğrenmeliyim. Seni de bekliyoruz bu akşamki yemeğe. Sözcüklerin kısaltarak yazılmaları halinde kullanılır. Seni bir de Dr. Ali Bey’e götürelim. Askerlere Yzb. Ahmet emir vermiş.

4 Arkadaşım DSİ’de çalışıyormuş.
Sözcüklerin baş harflerinin alınmasıyla yapılan kısaltmalarda artık nokta kullanılmıyor. Örnek: Arkadaşım DSİ’de çalışıyormuş. Rakamlarla yazılan tarihler arasında kullanılır.  tarihinde anlaşma imzalandı. Sıra bildiren “-ncı, -nci” eklerinin yerine kullanılır. Şimdi de 2. maddeyi inceleyelim. Saat ve dakikaların yazımında kullanılır. Bugün 8.45‘te toplantı var.

5 Nokta işaretinin kullanılamayacağı yerler
şunlardır : Gazete, kitap, yazı bölüm başlıkları sonunda. Her sözcüğün ilk harfinin alındığı, büyük harfle gösterilen kısaltmalarda . Tabela ve levhalardaki yazılardan sonra .

6 Eş görevli sözcük ve söz öbeklerinin aralarında kullanılır. Örnek:
Kitaplarını, defterlerini, kalemlerini alıp gitti. cümlesinde nesnelerin ayrılmasında, Kırmızı, güzel bir arabası vardı. cümlesinde sıfatların ayrılmasında kullanılmıştır. Anlamca karışan öğelerin ayrılmasında kullanılır. Yaşlı kadının yanına yaklaştı. Yaşlı, kadının yanına yaklaştı. cümlesinde virgül özneyi ayırmakta kullanılmıştır.

7 Arasözlerin başında ve sonunda kullanılır. Örnek:
Bu evi, çocukluğumun geçtiği yeri, asla sattırmam. İçinde başka virgül bulunmayan sıralı cümlelerin ayrılmasında kullanılır. Beni çağırdı, kendisi gelmedi. Cümle içindeki ünlem bildiren sözcüklerden sonra kullanılır. Yoo, bu kadarına dayanamam! Seslenme bildiren sözcüklerden sonra kullanılır. Arkadaşlar, biraz beni dinler misiniz?

8 NOKTALI VİRGÜL Öğe sayısı fazla olan ya da cümle içinde virgül bulunan sıralı cümleler arasında kullanılır. Örnek: Öğretmen, elindeki not defterini açtı; sözlü yapacağı bir öğrenci aradı.

9 Beni davet etmediniz; ama bunun için size kızmıyorum.
Bir bağlaçla birbirine bağlanan cümleler arasında bağlaçtan önce kullanılır. Örnek: Beni davet etmediniz; ama bunun için size kızmıyorum. Aralarında nitelik farkı bulunan söz öbeklerinin ayrılmasında kullanılır. Sözcükler isim, sıfat, zamir, zarf; edat, bağlaç, ünlem; fiil gibi gruplara ayrılabilir.

10 Öznenin diğer öğelerle karıştığı yerlerde kullanılır. Örnek:
Küçük; eski bir eve girdi.” cümlesinde giren “küçük”tür. Eğer virgül koysaydık bu sözcük evin sıfatı olarak da düşünülebilirdi.

11 Konunun özeti Nokta : Belirli kurallarla cümle sonlarına konulan noktalama işaretidir. Virgül : Cümle içerisinde belirli kurallara uygun şekilde kullanılan noktalama işaretidir. Noktalı Virgül : Birbirine bağlı olmakla birlikte her biri birbirinin içinde bağımsız cümlerlerde kullanılan noktalama işaretidir.

12 KAYNAKÇA: (hsnymn.blogcu.com) (edebiyatforum.com)
(derszamani.net/noktalama-isaretleri)


"Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları