Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Dr.Mehmet Maşuk FİDAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PARANIN ZAMAN DEĞERİ Dr.Mehmet Maşuk FİDAN."— Sunum transkripti:

1 PARANIN ZAMAN DEĞERİ Dr.Mehmet Maşuk FİDAN

2 Paranın Zaman Değeri- Giriş
Zamana bağlı olarak paranın değerinin değişmesi finansmanın temelini teşkil etmektedir. finans temel olarak iki sorunun cevabı ile meşgul olmaktadır: 1. Bugün yatırılan veya borçlanılan bir tutarın/paranın gelecekteki değeri (FV) nedir? 2. Gelecekteki belirli bir zamanda ödenecek veya alınacak bir tutarın/paranın bugünkü değeri (P𝑉) nedir?

3 Paranın Zamanın Değeri-Tek Ödemeler

4 PARANIN ZAMAN DEĞERİ- TEK ÖDEMELER- Gelecek Değer

5 Basit Faiz- Gelecek Değer- Örnek
Emekli Ayşe Hanım Teyze, elindeki 100 TL’yi yıllık % 10 faiz oranıyla bankaya yatırmıştır. Bir yılın sonunda parasının değeri ne olacaktır?

6 Basit Faiz- Gelecek Değer- Çözüm

7 Basit Faiz- Bugünkü Değer

8 Basit Faiz- Bugünkü Değer-Örnek
SD Kimyevi Maddeler Toptan Tic. Ltd. Şti., satışlarını 1 yıl vade ile yapmaktadır. Ticari satışlarından kaynaklanan ve vadesine 1 yıl kalmış olan TL’lik alacağını, acil bir ödemesi nedeniyle, vadesini beklemeksizin X Faktoring Hizmetleri A.Ş.’ye başvurarak nakde dönüştürmek/iskonto ettirmek istemiştir. Faktoring şirketinin uyguladığı faiz oranının % 18 olduğu bir durumda, SD Kimyevi Maddeler Toptan Tic. Ltd. Şti.’nin eline ne kadar para geçecektir?

9 Basit Faiz- Bugünkü Değer-Çözüm

10 Basit Faiz Metodunda Bir Yıldan Kısa Sürelerde Gelecek Değer Hesaplamaları

11 Basit Faiz Metodunda Bir Yıldan Kısa Sürelerde Gelecek Değer Hesaplamaları - Örnek
Emekli Hulusi Beyin 100 TL nakit parası bulunmaktadır. Bankası ile yaptığı görüşmede 182 gün vadeli mevduata % 10 yıllık faiz oranı uygulandığı kendisine ifade edilmiştir. Bu durumda, 182 gün sonunda Hulusi Beyin parasının ulaşacağı değer nedir? Basitliğin sağlanması için faiz geliri üzerinden alınan vergiler dikkate alınmamıştır.

12 Basit Faiz Metodunda Bir Yıldan Kısa Sürelerde Gelecek Değer Hesaplamaları

13 Basit Faiz Metodunda Bir Yıldan Daha Kısa Sürelerde Bugünkü Değer / İskonto Hesaplamaları

14 Basit Faiz Metodunda Bir Yıldan Kısa Sürelerde Bugünkü Değer Hesaplamaları - Örnek
Ahmet Yatırımsever Kimyevi Maddeler Toptan Tic. Ltd.Şti., satışlarını üç ay vade ile yapmaktadır. Ticari satışlarından kaynaklanan ve vadesine 75 gün kalmış olan TL’lık alacağını, acil bir ödemesi nedeniyle, vadesini beklemeksizin X Faktoring Hizmetleri A.Ş.’ye başvurarak nakde çevirmek istemiştir. Faktoring şirketinin uyguladığı faiz oranının yıllık % 18 olduğu bir durumda, Ahmet Yatırımsever Kimyevi Maddeler Toptan Tic. Ltd.Şti.’nin eline ne kadar para geçecektir? Basitliğin sağlanması için faiz üzerinden alınması gereken vergiler ihmal edilmiştir.

15 Basit Faiz Metodunda Bir Yıldan Kısa Sürelerde Bugünkü Değer Hesaplamaları - Çözüm


"PARANIN ZAMAN DEĞERİ Dr.Mehmet Maşuk FİDAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları