Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİKKAT RADYASYON VAR! GRUP MUTANT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİKKAT RADYASYON VAR! GRUP MUTANT."— Sunum transkripti:

1 DİKKAT RADYASYON VAR! GRUP MUTANT

2 HAZIRLAYANLAR N. Nergis Toplar İdil Yörük Melike Türkmen Kubilay Kanat
İsmail Araba Ayşenur Büyükçakıroğlu Fatma Topaloğlu Meral Cesur Buğra Aydınç Şükran Karakaya M. Aylin Aydemir Danışman Öğretim Üyesi: Dr. Fetiye Kolaylı

3 AMAÇ Radyasyon hakkında farkındalık yaratmak
Radyasyonun hayatımızdaki yerini araştırmak Çocukları radyasyon konusunda bilinçlendirmek Çocukların telefonu ve bilgisayarı daha dikkatli kullanmasını sağlamak ve kullanımı azaltmaya teşvik etmek

4 YÖNTEM İnsanları radyasyon hakkında bilgilendirme amaçlı anket yapmak
Çocukları bilinçlendirme amaçlı sunum yapmak

5 Günümüzde ve gelecekte, hayatın birçok alanında radyasyonun kullanımı kaçınılmazdır.

6 Radyasyonun sağlığa olumsuz etkisi çok fazla!

7 Sigaranın pek çok zararından biri de içindeki radyoaktif maddelerin soluma yoluyla insan vücuduna alınmasından kaynaklanmaktadır.

8 Saç kurutma makinesinden mikrodalga fırınına birçok teknolojik alette de radyasyon mevcuttur.

9 Cep telefonunun uzun ve kısa süreli kullanımına bağlı olarak fazlasıyla kötü etkisi vardır.

10 Dünya Sağlık Örgütü’nün son kararına göre tehlike açısından cep telefonlarını 2B grubuna dahil etmiş. Yani “kanserojen olma ihtimali var” grubuna dahil edilmiş.

11 Radyasyondan korunmak elbette mümkün… 16 yaşın altındakilerin cep telefonu kullanmamaları, zorunlu olması halinde ise günde 10 dakikayı geçmemesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir.

12 Radyoaktif atık yönetimi, atıkların radyoaktivite seviyelerine göre sınıflandırılmasıyla başlar.

13 Radyoaktif radyasyon etkisini absorbe edebilen malzeme üretilmesi ve zararlı atıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

14 Sunumumuz Odtü Geliştirme Vakfı Özel KYÖD İlköğretim Okulu’nda çocukları radyasyon hakkında bilinçlendirmek için sunum yaptık. Bu sunumda ; Sigarada, teknolojik aletlerde, çevremizde bulunan radyasyondan Sağlığa etkilerinden Radyoaktif atıkların depolanmasından Radyasyon tutucu maddelerden Yanlış bildiğimiz bilgilerden Ve korunma yollarından bahsettik.

15 Araştırmamızda ‘Besin maddelerinde bulunan radyasyon’ ile ilgili kısmı çocukların yemek yemesini etkilemesinden çekindiğimiz için çocuklarla paylaşmamayı tercih ettik.

16

17 Okulda Gözlemlediklerimiz
Konumuz çocuklar tarafından çok ilgi gördü. Güzel bir dinleyici kitlesine sahiptik. Sunumdan sonra çocuklardan sorular aldık. Ağırlıklı olarak radyasyondan korunma üzerinde durdular. Sunumdan öğrendikleriyle nasıl korunacaklarıyla ilgili fikirler ürettiler. Ayrıca radyasyon depolama yöntemiyle de oldukça ilginç fikirleri vardı.

18 Sunum bittikten sonra çocuklar bunları daha önce bilmediklerini söylediler ve sunumumuz için teşekkür ettiler.

19 ANKET

20 Hastanede sıra bekleyenlerle radyasyon hakkında anketimizi yaptık.
Sonuçlarımız; Sigara içenlerin oranı %38 olarak belirlendi. %34’ü sigaranın içinde radon gazı olduğunu biliyordu.

21 Telefonunu uyurken kapatanların oranı sadece %5 olarak belirlendi.
Mikrodalga fırın kullanılırken önünde durulmaması gerektiğini %53’ü bilmiyordu.

22 Dizüstü bilgisayar kullanıcıların %55’i masada kullandığını söyledi.
Kişilerin hemen hemen yarısı (%48) kaktüsün radyasyonu emdiğini düşünüyordu.

23

24 ANKETTEN GÖZLEMLEDİKLERİMİZ
Ankete göre sigara kullananların içindeki bazı maddelerden habersiz olduğu sonucuna vardık. Mikrodalga, çamaşır makinesi gibi (televizyon, cep tel. gibi aletlerin dışında) elektronik aletlerin radyasyon yaymadığı düşüncesindeydiler.

25 KAZANIMLARIMIZ Sunumu hazırlarken yaşantımızda her an radyasyona maruz kaldığımızı biliyorduk fakat bunun insan sağlığına olan etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde öğrendik. Öğrendiklerimizi bir gruba aktarmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadık.

26 KAYNAKÇA Doğu Akdeniz Üniversitesi Dergisi Yıl:3 Sayı:25 Aralık 2011
Mühendislik Fakültesi Dekanı, Mobil Haberleşme Uzmanı Dergi: Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences Cilt:16 Sayı: /8/17 Yazarlar: Hanifi BINICI, Hüseyin TEMIZ, Ahmet SEVINC, Mustafa EKEN, Adnan KUCUKONDER, Taner ERGUL. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü. Yazarlar: S.Altın ve H.Y.Kaptan Algüneş, Ç., Radyasyon Biyofiziği.1. Basım. Edirne: Trakya Üniversitesi Yayınları No: 51, Daşdağ, S., Çelik, S., Mikrodalgaların biyolojik etkileri ve güvenlik standartları, Çevre Sorunlarının Boyutları "90" Sempozyumu, Diyarbakır. Gençay, Ş., Nükleer Elektrik ve Çevre, Elektrik Enerjisi ve Teknolojileri Sempozyumu, İTÜ Yayınları, İstanbul. Göksel, S., Radyasyonun Biyolojik Etkileri ve Korunma, İ.T.Ü. Matbaası, İstanbul. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Cilt: 2 • Sayı: 2 • Nisan 2011 L. Sevgi, “Cep telefonları ve baz istasyonları ekseninde elektromanyetik kirlilik tartışmaları”, Denizli Belediyesi – Doğuş Üniversitesi Ortak Kültür Etkinliği, 8 Nisan 2011, Denizli.


"DİKKAT RADYASYON VAR! GRUP MUTANT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları