Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Bilgisayar Bilgileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Bilgisayar Bilgileri"— Sunum transkripti:

1 Temel Bilgisayar Bilgileri
FATİH Projesi Hazırlayıcı BT Eğitimi Kursu

2 İÇİNDEKİLER Yazılım arayüzünün tanıtılması Sunu tasarımı ilkeleri
Sunu şablonlarını kullanma Slayt işlemleri (Yeni slayt ekleme, slaytı çoğaltma kopyalama taşıma, slayta metin ekleme) Slaytlar arası geçişler Özel animasyonlar Slayta çoklu ortam materyalleri ekleme ve düzenleme (Resim, ses, video vb.) Slayt gösterisi ayarlama Hazır bir sununun incelenmesi ve düzenlemesi Sunuyu farklı biçimlerde kaydetme

3 Yazılım Arayüzünün Tanıtılması
Sunum programını başlatmak için sırasıyla, Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft Powerpoint 2010’a tıklanır.

4 Sunu Tasarımı İlkeleri
Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşan, sıralı ve düzenli bir şekilde anlatılmasına denir. Sunuyu sınıfa veya bir topluluğa sunmak için projeksiyon cihazı, bilgisayar gibi çeşitli teknolojilerden yararlanılır. Powerpoint , bir sunu hazırlama programıdır. Slayt: Sunudaki her bir sayfaya verilen isimdir. Slaytların birleşmesinden sunular oluşmaktadır. Sunu bir kitap, slaytlar ise kitabın sayfaları olarak örneklenebilir.

5 Sunu Tasarımı İlkeleri
Sunumun konu ile ilgili görsel materyallerle (resim, grafik, animasyon, harita vb.) desteklenmesi sunumun etkisini artırır. Slayt sayısı sunum süresine göre ayarlanmalıdır. Slaytlarda kullanılan renklerin uyumlu olmasına ve gözü yormamasına dikkat edilmelidir. Zemin rengi ile yazı renginin birbirine zıt olan (siyah – beyaz, siyah – sarı) tonlardan seçilmesi okumayı kolaylaştırır. Slaytların rahatlıkla okunabilmesi için yazı boyutunun (Punto) ayarlanması gerekir. Başlıklar için 44 punto, maddeler için 32 punto, metin için ise punto uygun olarak düşünülebilir.

6 Sunu Tasarımı İlkeleri
Slaytlarda kullanılan yazı tipinin okunaklı olması gerekir. Sunumlarda dilbilgisi hatası içermemesi için gerekli kontroller yapılmalıdır. Yaklaşık olarak her slaytta 6 satır ve her satırda 6 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Üzerinde konuşulan maddeye dikkat çekmek için sadece o madde gösterilebilir. Sunumun sonuç bölümünde slaytlar tamamlandıktan sonra konuyu özetleyen bir slayt hazırlanması, konunun toparlanması için hem izleyici hem de konuşmacı açısından son derece yararlıdır.

7 Sunu Tasarımı İlkeleri
Powerpoint’te oluşturulan sunuları, görüntülemek için F5 tuşuna basılır. Slayt gösterisinden çıkmak için klavyeden ESC tuşuna basılır. Slayt Gösterisi Simgesi: Sunuyu görüntülemek için kullanılır. Seçilen slayttan itibaren sununun görüntülemesi sağlanır.

8 Sunu Şablonlarını Kullanma
PowerPoint, aralarından seçim yapabileceğiniz bir tasarım şablonları galerisiyle birlikte gelir, bununla birlikte kendiniz de şablon oluşturabilir ve bunu Slayt Tasarımı görev bölmesine ekleyebilirsiniz. Boş bir şablonla çalışmaya başlayıp buna arka plan ve renk düzeni, yazı tipi stili, düzen ve resim gibi öğeler uygulayabilirsiniz.

9 Sunu Şablonlarını Kullanma
Kendi yaptığınız şablonu kaydetmek için; Dosya menüsünde Farklı Kaydet'i tıklatın. Dosya adı kutusuna şablonunuz için bir ad yazın ve Kayıt türü kutusunda Tasarım Şablonu'nu tıklatın. Kaydet düğmesini tıklatın. Şablon, Templates klasörüne kaydedilir. (Bu, Farklı Kaydet iletişim kutusunda dosya türü olarak Tasarım Şablonu'nu seçtiğinizde PowerPoint'in varsayılan olarak kullandığı klasördür.) PowerPoint'ten çıktıktan ve programı yeniden başlattıktan sonra, şablon Slayt Tasarımı görev bölmesinde Kullanılabilir altında dosya adına göre alfabetik sırada görüntülenir. Ayrıca, şablonu bir kez uyguladıktan sonra sununuzu kaydedin ve PowerPoint'i yeniden başlatın. Şablon, Yeni Sunu görev bölmesinde (Dosya menüsü Yeni), Son kullanılan şablonlar altında görüntülenir.

10 Yeni Slayt Ekleme Powerpoint’te yeni bir slayt eklemenin birkaç yolu vardır: Ekranın solundaki küçük slayt resimlerine SAĞ tıklayıp YENİ SLAYT komutunu seçmek Giriş sekmesinin Slaytlar grubunda, Yeni Slayt'ı tıklatmak, Yerleşim galerisinden bir slayt küçük resmini seçmek Klavyeden Ctrl+ M tuşlarına basmak.

11 Slayt Çoğaltma Sunudaki varolan bir slaytın içeriğine sahip bir slayt eklemek için slaytı çoğaltabilirsiniz. Çoğaltılan slaytın içerik biçimlendirmesini korumanızı sağlayan yapıştırma kurtarma özelliğine gerek duyuyorsanız, slaytları kopyalayıp yapıştırmak istersiniz. Anahat ve Slaytlar sekmelerinin bulunduğu bölmede Slaytlar sekmesini tıklatın. Çoğaltmak istediğiniz bir veya daha çok slayt seçin. Bir veya daha çok slayt seçin. Giriş sekmesinin Slaytlar grubunda Yeni Slayt'ı tıklatın. Yerleşim galerisinde, Seçili Slaytları Çoğalt'ı tıklatın.  NOT : Çoğaltılan slaytlar doğrudan seçtiğiniz en alttaki slaytın altına eklenir.

12 Kopyalama – Taşıma Anahat ve Slaytlar sekmelerinin bulunduğu bölmede Slaytlar sekmesini tıklatın. Kopyalamak istediğiniz slaytı aşağıdakilerden birini yaparak seçin: Tek bir slayt seçmek için slaytı tıklatın. Birden fazla ardışık slaytı seçmek için ilk slaytı tıklatın, ÜSTKRK tuşuna basın ve sonra seçmek istediğiniz son slaytı tıklatın. Birden fazla ardışık olmayan slaytı seçmek için CTRL tuşuna basın ve sonra seçmek istediğiniz slaytları tıklatın. Seçili slaytlardan birini sağ tıklatın ve sonra Kopyala'yı tıklatın. Hedef sunudaki Slaytlar sekmesinde, kopyalanan slaytlarınızın önünde yer almasını istediğiniz slaytı sağ tıklatın ve ardından sağ tıklattıktan ve sonra Yapıştır'ı tıklatın. Taşıma işlemi için de Fare ile sürükle bırak işlemini kullanın.

13 Slayta Metin Ekleme Slaytlara dört tür metin ekleyebilirsiniz:
 Yer tutuculardaki metin  Resim yazısı olarak kullanılan metin kutusu  WordArt metni  Bir ok Otomatik Şekil'de yer alan metin

14 Slaytlar arası geçişler
Slaytlar arasında geçiş yapılırken animasyon eklemek amacıyla kullanılır. Slayt geçiş animasyonu uygulamak için istenen slayta tıklandıktan sonra “GEÇİŞLER” menüsünden istenen animasyon seçilir.

15 Slaytlar arası geçişler
Slayt geçişleri, sunu sırasında bir slayttan sonrakine geçerken Slayt Gösterisi görünümünde oluşan hareket efektleridir. Geçiş efektlerinin hızını denetleyebilir, ses ekleyebilir ve özelliklerini özelleştirebilirsiniz.

16 Özel Animasyonlar Animasyon eklenmek istenen metin ya da görsel materyal seçildikten sonra “ANİMASYONLAR” menüsünden istenen animasyon seçilir. Çok fazla animasyon kullanmak ilgiyi dağıtır ve sunuyu etkili olmaktan çıkarır.

17 Özel Animasyonlar

18 Resim Ekleme Slaytları daha ilgi çekici ve etkili hale getirmek için resimler ve görüntüler kullanılabilir. Slaytlara resim eklemek için Ekle menüsünden > Resim yolu kullanılır.

19 Slayta Çoklu Ortam Materyalleri Ekleme ve Düzenleme (Resim Ekleme)
Küçük Resim Ekleme Dosyadan Resim Ekleme Web sayfasından Resim Ekleme işlemleri ile slaytlara resim ekleyebilirsiniz

20 Slayta Çoklu Ortam Materyalleri Ekleme ve Düzenleme (Ses Ekleme)
Ses eklemek istediğiniz slaydı tıklatın. Üzerinde Ekle sekmesini Medya altındaki oku tıklatın, Grup Ses . Aşağıdakilerden birini yapın: Dosyadan ses , ses dosyasını içeren klasörü bulun ve sonra da Eklemek istediğiniz dosyayı çift tıklatın Sanat ses klibi , istediğiniz ses klibini bulun Küçük Resim görev bölmesinde, ses dosyası yanındaki oku tıklatın ve sonra  Ekle’ye tıklatın.

21 Video Ekleme Slaytlara video eklemek için, Ekle menüsünden > Video > Dosyadan Video seçeneğine tıklanır.

22 Slayta Çoklu Ortam Materyalleri Ekleme ve Düzenleme (Video Ekleme)
Sununuzdan bir video dosyasına bağlantı oluşturma Microsoft PowerPoint 2010 sununuzdan dış video veya film dosyasına bağlantı oluşturabilirsiniz. Videonuza bağlantı oluşturarak sununuzun boyutunu küçültebilirsiniz.  ÖNEMLI   Telif hakkıyla korunan içeriklere bağlantı oluşturmadan, bu içerikleri kullanmadan veya dağıtmadan önce sahibinin onayını aldığınızdan emin olun. PowerPoint sununuzdan videoya bağlantı eklemek için aşağıdakileri yapın: Normal görünümündeki Slaytlar sekmesinde video veya animasyonlu GIF dosyası eklemek istediğiniz slaydı tıklatın. Ekle sekmesindeki Medya grubunda Video seçeneğinin altındaki oku tıklatın. Dosyadan Video seçeneğini tıklatın, bağlantısını oluşturmak istediğiniz dosyayı bulup tıklatın. Ekle düğmesinde, aşağı oku ve Dosyaya bağla'yı tıklatın.  ÖNEMLI   Kesilen bağlantılarla ilgili olası sorunları önlemek için videoları sununuzla aynı klasöre kopyalamanız ve bu klasöre bağlamanız yararlı olur.

23 Slayt Gösterisi Ayarlama
Sunum Zaman Ayarı Sunu yaparken zamanlama ayarı kullanılabilir. Sunu esnasında bir slayttan diğerine geciş fare tıklatması ya da klavyeden bir tuşa basma yöntemiyle olmaktadır. Bu yöntem yerine zamanlama ayarı da kullanılabilir. Her slayta belirli bir süre verilerek otomatik olarak slaytlar arası geçiş sağlanabilir.

24 Hazır Bir Sununun İncelenmesi ve Düzenlemesi
İlk önce kaydedilen PowerPoint dosyası seçilir ve imleç vasıtası ile açılır. Daha sonra karşımıza çıkan ekranda, daha önceden kaydedilmiş olan sunuları sol kısımdaki panelden inceleyebilir, orta kısımda ise daha büyük bir şekilde düzenlenebilir halde görebiliriz.

25 Sunuyu Farklı Biçimlerde Kaydetme
Sunuyu farklı bir şekilde kaydetmek için önce sol üst köşedeki dosya simgesi imleç yardımı ile seçilir. Daha sonra “Farklı Kaydet” bölmesi altında yer alan kaydetme opsiyonlarından biri seçilerek, dosyanın nereye kaydedileceği belirlenir ve Kaydet tuşu ile bu işlem sonlandırılır.

26 Teşekkürler Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü


"Temel Bilgisayar Bilgileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları