Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi."— Sunum transkripti:

1 Recep KEÇEÇİ 165511033 2-A Linux Mint

2 Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi daha vardır ancak Minti geliştiren ve yayınlayan sadece Clém’dir. Diğer ikisi moderatörlük yapmaktadır.

3 Linux Mint Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir. Geliştiricileri, Ubuntu tabanının terk edip Debian tabanına geçme amacıyla 7 Eylül 2010'da Debian tabanlı ve Ubuntu'dan bagımsız bir sürüm olan Linux Mint Debian Edition'ı (LMDE) duyurmuşlardır.

4 Linux Mint Linux Mint web sitesinde, Linux Mint'ın, Windows, MacOSX ve Ubuntu işletim sistemlerinden sonra dünyada en çok kullanılan 4. masaüstü işletim sistemi olduğu ifade edilmektedir Bunun nedenini ise Windowsa olan benzerliğine bağlasak yersiz olmaz. Çünkü Linux Mint’te Windows gibi kullanıcı odaklı çok kolay ve kullanışlı olan özellikleri ile ön plana çıkmaktadırlar. Buna Linux Mint’te mintMenu KDE arayüzde TastyMenu Windows’ta smartMenu (Başlat Menüsü) örneklerini verebiliriz.

5 Arayüzler 4 çeşit arayüzü bulunmaktadır. Bunlarda şu şekildedir; 1.Cinnamon 2.Mate 3.Xfce 4.KDE

6 İşletim Sistemi Ailesi GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" (GNU Unix değildir) dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir. GNU/Linux

7 Paket Yöneticisi APT Gelişmiş Paketleme Aracı-APT (Advanced Package Tool) Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı işletim sistemlerinin paket yönetim sistemidir.

8 Paket Yöneticisi Dpkg, Debian paket yönetim sisteminin temelini oluşturan yazılımdır. dpkg.deb paketlerini yüklemeye, silmeye ve onlar hakkında bilgi toplamaya yarar. (Dpkg) Dpkg ilk olarak Perl programlama dili kullanılarak yazılmıştır. Ancak Perl programlama dili istenilen performansı sağlayamamıştır. Çünkü Perl programlama dili yorumlanabilen bir dildir. Bu da dpkg’nin her çağırılışında sistemi yormasına sebep olmaktadır. Performans beklentilerinin altında kaldığını fark eden Ian Jackson, 1994 yılında dpkg çalışmalarına tekrar başlamıştır ve dpkg C programlama dili ile tekrar yazılmıştır.

9 Dpkg Kullanımı Dpkg kullanarak yazılım kurma ve yazılım kaldırma işlemleri şu şekilde gerçekleşmektedir. dpkg –i paket.deb Dpkg ile bir yazılım kaldırmaksa şu komut sayesinde olmaktadır. dpkg –r paket Dpkg, fiziksel veri adresi olarak /var/lib/dpkg adresinde depolanmaktadır. *Linux Mint ayrıca Ubuntu depolarını da kullanabilmektedir

10 APT ve Dpkg’nin Farkı Nedir? En bariz farkı tabiki kullanım kolaylığıdır. APT kullanıcılar için kolaylıktır. Fakat aslında apt, arka tarafta dpkg yi kullanır. Bizim apt ya verdiğimiz kestirme komutlar arka planda aslında birden fazla dpkg komutuna karşılık gelir. Apt bunu dpkg komutlarına çevirip çalıştırır. dpkg düşük seviyeli bir araçtır. APT gibi yüksek seviyeli araçlar, paketleri uzak kaynaktan çekmeye ve karışık paket ilişkilerini halletmeye yararlar.

11 Dosya Sistemi Dosya sistemi olarak EXT4 Dosya Sistemini kullanmaktadır.  EXT4; Genişleyen ext3 dosya sisteminin bir sonucu olarak (tahmin edeceğiniz gibi) ext4 ortaya çıktı. Ext4 dosya sistemi resmî olarak 2008’de Linux çekirdeğinde desteklendi. Şimdi de Fedora ve Ubuntu gibi en çok kullanılan Linux dağıtımlarında öntanımlı dosya sistemidir.

12 Neden Linux Mint? Bahsedildiği üzere, tek kurulumda bütün eksik parçaları bir araya toplayabilme imkanı var. Photoshop alternatifi olan GIMP, Video oynatıcı VLC Player, Flash Player diğer dağıtımlara göre opsiyonel değil, varsayılan olarak gelmekte. Yani otomatik olarak yüklenmekte. Microsoft’a aşina olan herkes Linux Mint’i rahatlıkla kullanabilir. Yeni Linux kullanıcılarının 1 numaralı tercihi olması bu yüzdendir.

13 Linux Mint En son sürümü 18.2 Sonya’dır. 32bit veya 64bit olmak üzere 4 arayüzden isteğinize göre indirme yapabilirsiniz. İndirmek için bağlantıya gidebilirsiniz. https://linuxmint.com/download.php

14 SON


"Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları