Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşletİM SİSTEMİ NEDİR? İşletim sistemi bilgisayar donanımlarının birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi;

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşletİM SİSTEMİ NEDİR? İşletim sistemi bilgisayar donanımlarının birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi;"— Sunum transkripti:

0 İşletim Sistemleri

1 İşletİM SİSTEMİ NEDİR? İşletim sistemi bilgisayar donanımlarının birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi; yazılım, donanım ve kullanıcı arasında etkileşimi sağlayan bir ara yazılımdır. İşletim sistemi aslında bir bakıma bilgisayarda koordinasyon işini üstlenen bir yazılımdır.

2 İŞLETİM SİSTEMLERİNİN TEMEL İŞLEVLERİ
Girdileri ve komutları bilgisayarın anlayabileceği sayısal dile çevirir. Hataları düzeltir. İşlemleri sıraya koyar ve onlara zaman verir.Bu sayede işlemcinin fazla yorulmasını önler ve işlerin çabucak bitmesini sağlar. Kullanıcıların verileri paylaşmasını sağlar. Belleği kontrol eder. Ekran ve modem gibi harici öğelerin de çalışmasını düzenler. Uygulama Programlama Arabirimini (API) sağlar.

3 İşletİM SİSTEMİ YAZILIM TÜRÜ
İşletim sistemi yazılım türü olarak sistem yazılımları içerisinde işletim sistemi kategorisinde yer almaktadır. Başlı başına bir sistemdir. Özel programlama dilleri ile yazılmaktadır. Bir kişinin yazamayacağı kadar zor bir sistemdir. Grup çalışması gereklidir.

4 İşletİM SİSTEMİ TÜRLERİ
Gerçek zamanlı işletim sistemleri Tek kullanıcı - Tek görev Tek kullanıcı - Çoklu görev Çoklu kullanıcı

5 İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ
Windows İşletim sistemleri Windows işletim sistemleri özel olarak yani kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere çıkarılmıştır. Microsoft firması tarafından belli aralıklarla işletim sistemleri yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Microsoft Windows işletim sistemlerini grafik arayüzlü işletim sistemi olarak piyasaya sunmaktadır.İlk zamanlarda işletim sistemleri yazı tabanlı arayüzlüydü.Grafik arayüzlü olmasının büyük faydaları olmaktadır.  Windows NT çekirdeği üzerine inşa edilmiştir.Yani Windows NT çekirdeği hedef alınıp üstüne kodlar eklenerek Windows 8 elde edilmiştir Kişisel bilgisayarlar için en son işletim sistemi sürümü Windows 8, sunucular için ise en son işletim sistemi sürümü Windows Server 2012 en çok kullanılmaktadır.

6 İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ
Linux İşletim sistemleri Linux, Linus Torvalds adında Bilgisayar Mühendisinin kendi bilgisayarında kullanmak üzere geliştirdiği bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux'un en büyük özelliği açık kaynak kodlu ve özgür bir işletim sistemi çekirdeği olmasıdır. Linus daha sonra yaptığı bu linux çekirdeğini internetten duyurmuş ve dünya çapınca kullanıcılara ulaşmış aynı zamanda bu kullanıcılarda sürekli bir geliştirme olanağı doğmuştur. Aynı zamanda linux tabanlı işletim sistemleri süper bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Linux tabanlı işletim sistemlerine örnek olarak Pardus, Ubuntu, Debian, Fedora, Mandrake verilebilir.

7 İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ
Mac OS işletim sistemleri Mac OS işletim sistemleri Apple şirketi tarafından yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Son zamanlarda çok popüler olmuştur. En son sürümü Mac OS X'dir. Mac OS X işletim sistemin özelliği Linux çekirdeğini kullanmış olmasıdır.

8 İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ
Windows 8 Windows 8 işletim sistemi Microsoft şirketinin piyasaya en son olarak sürdüğü işletim sistemidir.Windows 7'nin ardından gelip onun yerine geçen işletim sistemidir. 26 Ekim 2012'de piyasaya sürülmüştür. Windows 8 de hotmail uzantılı le oturum açılabilmekte bu sayede internette de aktif olarak gezinebilmekte ve dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Başlat menüsü kaldırılıp yerine Başlangıç olayı getirilmiştir. Windows 8 de driver kurma olayı bitmiştir.Windows 8 bütün driverları tanıyıp kendisi otomatik kurmaktadır. Mail hesabı ile birleşince bilgisayarı açtığımızda bilgisayara giriş yaparken aynı zamanda sanal olarak da oturum açmaktayız.Başka bir özellik ise Windows 8'e resimli parola özelliği ve yüz tanıma özelliği de eklenmiştir.

9 İŞLETİM SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ
Windows 8 Microsoft ilk defa bir işletim sisteminde değişiklik yapıp işletim sistemi ile birlikte mağaza özelliğinide getirmiştir bu sayede kullanıcılar ister program olsun ister oyun olsun indirebilmekte ve güncelleyebilmektedir. Microsoft Windows 8'e Skydrive bulut özelliğinide eklemiştir.Bu sayede dosyalar, programlar internete hızlı bir şekilde yüklenmekte istenilen yerde ve zamanda indirilebilmektedir. Microsoft'un eski işletim sistemlerinde çekirdek hatası mavi ekran olarak biliniyordu ancak Microsoft Windows 8 de çekirdek çökmesini belirtmek için üzgün surat ve BSOD ekranı getirmiştir. Windows 8 Microsoft'un diğer işletim sistemlerine göre daha hızlı açılmakta ve boyut bakımından büyük diskleri daha iyi kullanmaktadır. Microsoft Windows 8 de antivirüs olarak kendisinin yapmış olduğu Windows Defender ile birlikte piyasaya sürmüştür.Bir önceki sürümde (Windows 7) de ise Microsoft Security Essential vardı.  Windows 8 de bir farklı özellik ise Metro arayüzünün gelmiş olmasıdır.Bu da dokunmatik özelliğin artık hayatımızın değişmez bir parçası olacağını şimdiden göstermiştir.

10

11 Windows 8 Start Screen – Applications are now live tiles which can either be static or dynamic
IE10 Bing Travel Photos Desktop Outlook 2013 Store Music Mail Calendar

12 The Store has categories and various views you would expect (new releases, top free, top paid, etc.)

13 Other categories

14 Searching the store is easy

15 Search works in the Store and lots of other Windows 8 apps

16 Chicago search in Bing

17 Chicago search in Chicago Tribune

18 Switching apps from the left hand side

19 Windows 8 apps are full screen

20 Windows 8 apps can be “snapped” next to each other (1/3 and 2/3 – either side)

21 Switching apps from the left hand side

22 Showing apps from the left to right

23 Showing apps from the right to left

24 Pinch with two fingers to organize and personalize your start screen…

25 Pulling down on a group allows you to name (or rename) it
Pulling down on a group allows you to name (or rename) it. All apps shows the applications that you might not have start menu tile for…

26

27 Windows 8 Sürümleri

28 Klavye Kısayolları

29 Klavye Kısayolları

30 Klavye Kısayolları

31 KAYNAKÇA "İşletim Sistemleri" İşletim Sistemleri wikipedia.org, Erişim: 2 Kasım < "Klavye Kısayolları" Klavye Kısayolları windows.microsoft.com, Erişim: 4 Kasım < "Windows 8'de Gezinme" Gezinirken windows.microsoft.com, Erişim: 4 Kasım < "Sistem Yazılımları" Yazılım Türleri wikipedia.org, Erişim: 2 Kasım < "Windows 8 Sistem Gereksinimleri" Sistem Gereksinimleri windows.microsoft.com, Erişim: 2 Kasım < requirements>.

32 KAYNAKÇA "Windows 8" Windows 8 wikipedia.org, Erişim: 2 Kasım < "İşletim Sistemleri" İşletim Sistemleri haberiz.com, Erişim: 2 Kasım < "Linux İşletim Sistemi" Linux İşletim Sistemi  Erişim: 2 Kasım < "Windows 8 Sürümleri" Windows 8 Sürümleri blog.microsoft.com, Erişim: 4 Kasım < CERİT,O. (2004). Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı. Sivas:Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları. EĞİTMEN,M.(2007). SME Linux ile Kolay Linux Server. İstanbul:Pusula Yayıncılık. UYSAL,Ö. (2013). İşletim Sistemleri Dersi Ders Notları. Eskişehir

33 Dinlediğiniz için Teşekkürler 
SON Dinlediğiniz için Teşekkürler 


"İşletİM SİSTEMİ NEDİR? İşletim sistemi bilgisayar donanımlarının birbirleri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi;" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları