Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir."— Sunum transkripti:

1

2 LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir.

3 LİNUXUN GELİŞİMİ Linus Torvalds Richard Stallman
Linux, 1991 yılında Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından, daha eski işletim sistemlerinden birisi olan UNIX'ten esinlenerek geliştirilmeye başlanmıştır. Linus Torvalds, Unix benzeri MINIX işletim sisteminden daha iyi bir işletim sistemi yaratmak düşüncesiyle 1991 Nisan ayında işletim sistemi çekirdeğini oluşturmaya başladı. 25 Ağustos 1991'de, comp.os.minix adresli MINIX haber grubuna gönderdiği yazıda yeni bir işletim sistemi geliştirmekte olduğunu ve ilgilenen herkesin yardımını beklediğini yazdı. Daha sonra 17 Eylül 1991'de Linux'un ilk sürümü olan 0.01'i İnternet'te yayınladı. Kısa bir süre sonra, 5 Ekim 1991'de temel özellikleriyle beraber ilk resmi Linux sürümü olan 0.02'yi yayınladı.

4 Linux’un önemli bir yanı da GNU PROJESİ ‘nin eksik olan bir parçasını doldurmasıdır. GNU Projesi çerçevesinde yaratılacak olan Unix benzeri işletim sisteminin çoğu parçaları bitmişti. Yapılmayan en önemli parça işletim sisteminin çekirdeği idi. Bu eksikte Linux tarafından kapatılmış oldu. Linux Günümüzde Hala Bir Çekirdektir.GNU’nun bütün sisteminden söz edersek GNU/Linux adı kullanılıyor fakat çekirdeğine inersek linux adını kullanabiliriz..

5 Linuxun Kullanıldığı Yazılımlar
Pardus Ubuntu Fedora OpenSUSE

6 PARDUS Pardus; 2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan, Türkiye'de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, Bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir. Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır.

7

8 UBUNTU Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ubuntu projesi, Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu günümüzde 20 milyonu aşkın kullanıcısıyla dünyanın en yaygın masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

9 UBUNTUNUN ŞUANKİ SAHİBİ
Mark Shuttleworth Mark Richard Shuttleworth (d. 18 Eylül 1973), Güney Afrikalı girişimci ve ikinci uzay turisti. Welkom, Orange Free State, Güney Afrika'da doğdu. 1990'larda Debian'a geliştirici olarak katıldı. Aralık 2002'de Rus astranot eğitim programına katılarak Soyuz TM34 ile uzaya çıktı. Uzay yolculuğundan geri döndüğünde GNU/Linux dağıtımı olan Ubuntuyu hayata geçirmek için Canonical firmasını kurdu. Şu anda Canonical Ltd.şirketininin sahibidir ve şirketin ücretsiz olarak çıkardığı Debian tabanlı Linux dağıtımı olan Ubuntu işletim sisteminin başındadır.

10

11 UBUNTU EKRAN GÖRÜNTÜLERİ
Alt+Sekme tuş bileşimi ile, açık pencereler arasında geçiş Ubuntu'nun eski sürümlerinden Ubuntu 6.10'dan bir görüntü Ubuntu One bulut depolama hizmetinin ilk açılış ekranı Bilgisayara takılmış bir USB bellek güvenli kaldırılırken

12 NEDEN LİNUX ? Linux ücretsiz bir işletim sistemidir ve lisans sorunu yoktur. Linux dünyanın her tarafından gönüllü programcıların katılımıyla sürekli geliştirilmektedir. Linux çok kullanıcılı (multiuser) ve çok görevli (multitasking) bir işletim sistemidir. Linux farklı platformlarda, 32 bit ve 64 bit mimariye sahip işlemcilerle uyum içinde çalışabilir. Linux, ağdaki farklı işletim sistemine sahip bilgisayarlar ile uyum içinde çalışabilir. Linux, hem kişisel bilgisayarlarda hem de sunucu bilgisayarlarda rahatlıkla kullanılabilir. Linux esnek bir işletim sistemidir. Ağ yapısı içinde yönlendirici ve güvenlik duvarı olarak yapılandırılabilir. Linux çekirdeği kararlı yapısı sayesinde sistemin çökmesini neredeyse imkansızlaştırır. Linux, modüler yapısı sayesinde ihtiyaçlar doğrultusunda tamamen özelleştirilebilir.

13 LİNUXSUN PENGUENİ 1996 yılına kadar Linux`un üç sürümü çıkmıştır fakat yazılımın hala bir logosu/maskotu yoktur. Bunun zamanının geldiğini düşünen Linux geliştiricileri logo önerileri getirirler. Güçlü kuvvetli hayvanlar önerilir önce; kartal, pirana, köpek balığı gibi. Bu yönde kafa yorma faslı devam ederken, Linus`un penguenleri çok sevdiği duyulur ve tartışmalar sona erer. Sonraları Linus`un neden penguenlere bu kadar ilgi duyduğu anlaşılır. Linus, çocukken bir penguen tarafından ısırılmıştır.


"LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları