Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOLOJİK HİDROJEN ÜRETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOLOJİK HİDROJEN ÜRETİMİ"— Sunum transkripti:

1 BİYOLOJİK HİDROJEN ÜRETİMİ

2 Hidrojen gazı sürdürülebilir özellikte ve çevreye dost önemli bir alternatif yakıttır. Çünkü yanması ile sadece su ve enerji oluşur. Hidrojen, fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle üretilmektedir.

3 Günümüzde hidrojenin %96sı fosil yakıt kaynaklarından üretilmektedir
48% doğal gazdan, 30% petrolden 18% kömürden, 4% ise suyun elektrolizinden Biyolojik yolla hidrojen üretimi küçük bir payı oluştursa da geliştirilen tekniklerle bunun artacağı düşünülmektedir.

4 Hidrojenin biyolojik üretimi iki ana mekanizma ile olmaktadır:
Fotobiyolojik üretim: algler yada fotosentetik bakteriler gibi fotosentetik mikroorganizmalar bu süreçte kullanılır. Fermentasyon: Fermentasyon ile hidrojen üreten mikroorganizmalar olan fakültatif anaerob ve obligat anaeroblar bu süreçte kullanılır.

5 Fotobiyolojik üretimin avantajı, bedava bir enerji kaynağı olan güneş ışınlarını kullanmasıdır. Fakat, yüksek hidrojen üretimi için gelişmiş reaktör dizaynlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Fermentasyon sürecinde ise, zirai yan ürün veya atıklardaki karbonsuz enerji kaynakları kullanılmaktadır, fakat tüm fermentatif mikroorganizmalar, birçok hammadde de bulunan kompleks lignoselülozik materyali hidrolize edememektedir.

6 Işığa bağlı hidrojen üretim süreci üç basamağı kapsar
Biyofotoliz İndirekt biyofotoliz Fotofermentasyon

7 Önemli Enzimler Biyolojik hidrojen üretim reaksiyonları, protonların indirgenmesini katalizleyen hidrojenaz veya nitrojenaz enzimlerine bağlıdır.


"BİYOLOJİK HİDROJEN ÜRETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları