Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür."— Sunum transkripti:

1 Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür. Burada geçici flora elemanlarının tamamen öldürülmesi hedeflenirken, kalıcı flora bakterileri az düzeyde de olsa etkilenmektedir. Yapılan araştırmalar sonunda ellerdeki bakterilerin en çok tırnak altında, parmak aralarında ve avuç içindeki derin çizgilerin içinde bulunduğu tespit edilmiştir.

2

3 Hijyenik el yıkama yapılması gereken durumlar
Tüm invaziv girişimlerden önce Enfeksiyona yatkın hastayla temas öncesi Yara ve üretra kateterleri ile temas öncesi ve sonrası Eldiven takmadan önce ve sonra Kanla ve çıkartılar ile kontaminasyon olabilecek durumlar ile karşılaştıktan sonra

4 Hijyenik el yıkama yöntemi
Musluk açılır ve eller ılık suyun altında iyice ıslatılır. Eller ıslatıldıktan sonra 3–5 ml. sabun veya antiseptik özellikli sabun ellerin içine alınıp iyice köpürtülür. El ayaları en az beş kez birbirine sürtülür. El sırtları, diğer elin ayası ile en az 5 kez ovulur. Bir el diğer elin sırtına yerleştirilerek parmaklar birbirine geçirilir ve iyice yıkanır. Aynı hareket diğer el içinde tekrarlanır. Her iki elin parmak uçları ve tırnakları diğer elin ayasına en az 5 kez sürtülerek temizlenir. Bu işleme, en az 15–30 saniye kadar devam edilir.

5

6

7

8

9

10

11

12 Antiseptik Solüsyonla El Ovalama (El Dezenfeksiyonu)
El dezenfeksiyonunun amacı, ellerdeki mikroorganizmaların antiseptik özelliklere sahip bir dezenfektan kullanılarak etkili ve hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasıdır. Antiseptikler, alkol bazlı olmalıdır. El antiseptiği %65-90 oranları arasında n-propanal, ethanol ve isopropanol’den en az ikisinin kombinasyonunu içermelidir.

13 El antiseptiği doz pompaları ile kullanılır
El antiseptiği doz pompaları ile kullanılır. El yıkama lavabosu bulunmayan alanlarda, bebek bakım alanlarında, girişim yapılan tüm alanlarda, yoğun bakım ünitelerinde ve hasta başında özellikle izolasyon odalarında el antiseptiği bulundurulur. El dezenfeksiyonu, tam olarak el yıkamanın yerini almaz.

14 Antiseptik Solüsyonla Ovalama Yöntemi
Ellerin kirli olduğu düşünülüyorsa su ve sabunla yıkanır ve kurutulur. Ovalama için antiseptik özelliklere sahip dezenfektanların kullanılması gerekir. Bunun için hızlı etkili ve alkol bazlı solüsyondan 3– 5 ml. alınır. 30–60 saniye arasında her iki el birbirine, yıkanırken yapıldığı gibi sürtülür ve ovuşturulur. İşlem sırasında antiseptik solüsyonun ellerin her tarafına ve parmak aralarına teması sağlanır. Ellerin kendi halinde kuruması beklenir.

15

16 Cerrahİ El YIkama Geçici floranın uzaklaştırılması, hijyenik el yıkamadır. Cerrahi el yıkama ise kalıcı flora (Cildin derin tabakalarında bulunan mikroorganizmalardır) mikroorganizmaların sayısını azaltmaya yöneliktir. Cerrahi el yıkama, genellikle hastaya uygulanacak operasyon öncesi yapılır. Ellerde geçici ve kalıcı olmak üzere iki tip mikroorganizma vardır. Geçici olarak yerleşen mikroorganizmalar hastaya ait sekresyonlar ile kontamine araç ve gereçlerden sağlık personelinin eline bulaşarak derinin yüzey kısmına yerleşirler. Bunlar yağ ve kirler arasına ve daha çok da tırnaklar arasına girerek deri yüzeyine gevşekçe tutunurlar.

17 Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, gram- negatif basiller geçici mikroorganizmalardandır. Ellerin yeterli ve sık yıkanması ile kolaylıkla uzaklaştırılabilirler. Geçici olarak yerleşen mikroorganizmalar çok miktarda ise ve uzun süre eller üzerinde kalırsa, deri üzerinde yerleşerek kalıcı mikroorganizma haline gelir. Böylece eller bu mikroorganizmaların taşıyıcısı olur.

18

19 Cerrahi el yıkama yöntemi
Kıyafetin kolları, dirseklerin dört parmak üstüne kadar katlanır. Yıkanma için steril fırça hazırlanır. Eller ve kollar ılık su altında ıslatılır. Yeteri kadar antiseptik içerikli solüsyon avuç içine alınır. Tırnak uçlarından başlanarak; parmak ve parmak araları, el, kol, dirsekten dört parmak yukarıya kadar ovalanarak yıkanır.

20 Tırnaklar ve tırnak dipleri, parmak araları steril fırça ile fırçalanır.
Yıkama ve durulama işlemi, parmak uçlarından dirseğe doğru yapılır. Durulama işlemi birkaç kez tekrarlanır. Cerrahi el yıkamada yıkanma süresi, kullanılan solüsyonunun özelliğine göre değiştiğinden işlem 3– 5 dakika kadar sürdürülür. Yıkanma sırasında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında, (ellerin yanlışlıkla bir yere değdirilmesi gibi) eller kontamine kabul edilerek işlem tekrarlanır.

21

22

23

24

25 Steril havlu ile kurulanma yöntemi
Kurulama öncesi steril havlu tek katından tutarak kaldırılır. Giysilere ve diğer eşyalara değmemesine dikkat ederek açılır. El ve önkol dirseklere kadar steril havlu kullanarak kurulanır. Daha sonra havlunun kuru kısmını çeviriniz. Diğer el ve kol kurulanır. Diğer eli kurulamak için havlunun temiz ucu kontamine edilmeden çevrilir ve aynı işlem diğer el için uygulanır. Havlunun, gereksiz hareketlerinden kaçınılır.


"Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları