Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği"— Sunum transkripti:

1 9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
12.Ünite Asepsi ve Antisepsi Teknikleri CERRAHİ ASEPSİ, CERRAHİ ASEPSİ TEKNİĞİNE UYGUN EL YIKAMA ve KURULAMA ( / 05 / 2014 )

2 Cerrahi Asepsi Uygulama yapılacak ortamın ve gerekli araç gerecin mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Cerrahi asepsi; deri bütünlüğü bozulduğunda, vücut boşluklarına girildiğinde (invaziv işlemler), hastalara bakım verirken (üriner kateterizasyon, yara bakımı, parenteral uygulamalar vb.) uygulanır. Bu girişimler ve bakımlar esnasında steril kurallara uyulur.

3 Cerrahi asepsi ve dikkat edilecek noktalar  Steril bir cisim, sadece steril bir cisme değebilir.  Steril olmayan bir cisim, steril cisme değdiğinde, onu kontamine eder (kirletir).  Steril bir kumaş ya da kâğıt üzerine herhangi bir sıvı sıçratılmaz.  Steril cisim bel düzeyinin üzerinde tutulur. Böylece cismin görüş açısı içinde kalması sağlanır ve kaza ile kontamine olması engellenir.

4  Steril bir alan ya da cisim üzerine konuşmaktan, öksürüp hapşırmaktan, üzerinde el kol gezdirmekten sakınılır.  Steril alandan uzaklaşılmaz ya da alana sırt dönülmez.  Kesilmiş deriden içeri sokulan, deriyi delerek içine giren, normalde steril olan vücut boşluklarına yerleştirilen herşeyin steril olması gerekir.

5 Steril objeler, steril malzeme pensi veya steril eldiven ile tutulur
Steril objeler, steril malzeme pensi veya steril eldiven ile tutulur.  Cismin steril olup olmadığından en ufak bir kuşku duyuluyorsa cisim kontamine kabul edilir Cerrahi Asepsi Tekniğine Uygun El Yıkama Cerrahi asepsi tekniklerine uygun olarak ellerin yıkanması ve kurulanması gerekir.

6

7

8

9

10 Cerrahi Asepsi Tekniğine Uygun El Yıkama : 1
Cerrahi Asepsi Tekniğine Uygun El Yıkama : 1.)Kıyafetin kolları, dirseklerin dört parmak üstüne kadar katlanır. 2.)Yıkanma için steril fırça hazırlanır 3.)Eller ve kollar ılık su altında ıslatılır. 4.)Yeteri kadar antiseptikli solusyon avuç içine alınır.

11 5.)Tırnak uçlarından başlanarak parmak ve parmak araları, el,kol, dirsekten dört parmak yukarıya kadar ovalanarak yıkanır. 6.)Tırnaklar ve tırnak dipleri ,parmak araları steril fırça ile fırçalanır. 7.)Yıkama işlemi, parmak uçlarından dirseğe doğru yapılır.( en kirli bölgeler parmak uçları, parmaklar ve ellerdir.Kollar ellere a az kirlidir )

12 8. )Durulama,ellerden dirseğe doğru yapılır. 9
8.)Durulama,ellerden dirseğe doğru yapılır. 9.)Durulama işlemi , birkaç kez tekrarlanır. 10.)Cerrahi el yıkamada , yıkanma süresi ,kullanılan solusyonun özelliğine göre değiştiğinden işlem 3-5 dakika kadar sürdürülür. 11.)Yıkanma sırasında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında( ellerin yanlışlıkla bir yere değdirilmesi gibi), eller kontamine kabul edilerek, işlem tekrarlanır.

13 12. )Steril havlu ile kurulanma 13
12.)Steril havlu ile kurulanma 13.)Kurulama öncesi , havluyu ortasından ve tek katından tutarak kaldırınız. 14.)Giysilere ve diğer eşyalara değmemesine dikkat ederek açınız. 15.)El ve önkolu dirseklere kadar steril havlu kullanarak kurulayın. Önce sol el ve sol kolu kurulayın.

14 16. )Her el için steril havlu kullanılarak ,eller ayrı ayrı kurulanır
16.)Her el için steril havlu kullanılarak ,eller ayrı ayrı kurulanır. 17.)Sağ el ve sağ kolu kurulayın. NOT ! Steril havlu ile kurulanma işleminde havlunun ıslak kısmı , kurulanan el ile kesinlikle tutulmaz ve havlunun gereksiz hareketlerinden kaçınılır.

15 HAZIRLAYAN HARİKA ATA


"9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları