Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

It’s My Life It’s My Choice

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "It’s My Life It’s My Choice"— Sunum transkripti:

1 It’s My Life It’s My Choice
Sağlıklı insan ilişkileri ve ergenlik dönemi

2 Ergenlik dönemi ve sağlıklı insan ilişkileri
Dünyayı toplumlar, toplumları aileler, aileleri kişiler meydana getirir. İnsan ilişkileri içeriği ne olursa olsun, bir sorunu çözmek için insanların düşünce alışverişinde bulunmaları, yani iletişim kurmaları gerekir. İnsanlar düşünce, duygu ve isteklerini sözel ve sözel olmayan çeşitli iletilerle birbirlerine duyururlar. Bireylerin , diğer kişilerin görüşlerine saygılı ve hoşgörülü olmayı öğrenmeleri gerekir. Kişiler arasındaki karşılıklı diyoloğlar ne kadar başarılı olursa dünya daha güzel yaşanabilir bir duruma gelir.

3 Sağlıklı insan ilişkileri için:
İnsanlar arasında din, dil, ırk ve cinsiyet ayırımı yapılmamalıdır. İnsanlara saygılı, kibar, gücendirmeden davranılmalı ve anlayışlı olunmalı İnsanların görüşlerine, zevklerine hoşgörüyle yaklaşılmalı Üzerinde düşünülen bir konu hakkında geniş görüşlü olunabilmeli Olaylar hakkında, düşünmeden, incelemeden, anlık kararlar vermekten sakınılmalı

4 Sağlıklı insan ilişkileri için
Tarafsız bakış açısı (Nesnellik), Girişim başlatmak (İnisiyatif), Bireyin Kendini Tanıması Sorumluluk alabilme Davranışların sözler kadar etkili olduğu, beden dilini kullanma Dürüst, içten ve güvenilir olmak. Empatik Bir Yaklaşım: Diğer insanın duygularının yoğunluğunu anlatım, algılama ve anlama yeteneğidir

5 ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik çocuklukla yetişkinlik arasında yer alan(12-21yaş arası) , gelişme, ruhsal olgunlaşma ve yaşama hazırlık dönemidir. Kimine göre çok çalkantılı bir dönem, kimine göre fırtınalı bir dönemdir. Çoğu zaman ileri-geri gidişlerin, iniş-çıkışların olduğu dalgalı bir dönemdir. Cesaretin çekingenliğe, serüven isteğinin rahata üstün geldiği bir çağdır Yanılgıların, bencilliğin, başkaldırmanın sık görüldüğü; bocalama ve çelişkiler dönemidir. Genç kendisi ve çevresi ile sürtüşme içindedir. Doğruyu aramaktadır. Olumlu- olumsuz tüm duyguların yoğun olduğu bir dönemdir.

6 Ergenlik dönemi Bedensel değişimler: Ruhsal değişimler
Bu dönemde bireylerde bedensel ve ruhsal değişiklikler meydana gelir. Çevresel, kalıtsal, ruhsal faktörler den dolayı her bireyin ergenliğe giriş zamanı ve bu dönemde yaşadığı değişiklikler aynı olmayabilir . Bedensel değişimler: Cinsel organların büyümesi Deride sivilce oluşması Erkeklerde bıyık, sakal çıkmaya başlaması ve heriki cinste genital bölgelerde tüylenme Çeşitli hormonların artması(kızlarda regl ,erkekelerde sperm üretiminin başlaması) Ruhsal değişimler Yalnızlık isteği Çalışma isteksizliği Can sıkıntısı Huzursuzluk Toplumsal zıtlık Karşı cinse zıtlık Kararsızlık, asık surat Kendine güvensizlik Cinsiyetle fazla uğraşma Aşırı çekingenlik

7 Ergenlik dönemi Ergenlik döneminde örnek alınan kişiler ve çevreler önemlidir Ergenlerlik dönemlerinde bağımlılık yapan maddelere eğilimi engellemek için bu maddelerin zararları ve hayatlarını olumsuz şekilde etkileyeceği konusunda ergenler bilinçlendirilmelidirler.

8 Ergenlik dönemi – uyuşturucu maddeler karşı bilinçlendirme
Uyuşturucu maddeler insan sağlığına çok zararlıdır. Sinir sistemini tahrip eder. Gerginlik, sinirlilik, uykusuzluğa neden olur. Mide, bağırsak vb birçok hastalıklara ve deride sivilcelerin çıkmasına neden olur. Ruh sağlığını olumsuz etkiler. İnsan aklını ve iradesini kullanmasını engeller.

9 Ergenlik dönemi Tüm bağımlılık yapan maddeler zararlıdır onlardan uzak duralım

10 Uyuşturucuların Sosyal ve Maddi Etkileri
Uyuşturucular, insanın uyum gücünü zayıflatır ve iflasa götürür, onu aileden, toplumdan ve çevresinden kopararak, yalnızlığa, bunalıma ve hemen ardından da sorumsuz bir hayata mahkum eder.

11 Ergenlik dönemi Gençler Geleceğimizdir
Sağlıklı gelecek nesiller için kişiler *Sağlıklı beslenmeli *Spor yapmalı *Kendini ruhsal ve duygusal olarak geliştirecek aktivitelerde bulunmalıdır. ( Kitap okuma, resim yapma, müzikle uğraş, doğa ile ilgilenme, grup ve bireysel çalışmalar yapma vb.)

12 Ergenlik dönemi Sormak istediklerinizi sorabilir ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz


"It’s My Life It’s My Choice" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları